493
Ενα κτίριο που υπέστη ζημιές στο Κίεβο από τον σημερινό βομβαρδισμό | REUTERS/Alina Smutko

Κίεβο: Σφοδρή επίθεση των Ρώσων – 31 πύραυλοι «από διαφορετικές κατευθύνσεις»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2024, 09:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/03/2024 13:50
Ενα κτίριο που υπέστη ζημιές στο Κίεβο από τον σημερινό βομβαρδισμό
|REUTERS/Alina Smutko

Κίεβο: Σφοδρή επίθεση των Ρώσων – 31 πύραυλοι «από διαφορετικές κατευθύνσεις»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2024, 09:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/03/2024 13:50

Η Ρωσία εξαπέλυσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης σφοδρή πυραυλική επίθεση εναντίον του Κιέβου με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές σε κτίρια κατοικιών και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με δημοτικούς αξιωματούχους, που είπαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε όλους τους πυραύλους.

Στην πρώτη ευρεία επίθεση των τελευταίων εβδομάδων εναντίον της πρωτεύουσας, χρησιμοποιήθηκαν τόσο βαλλιστικοί πύραυλοι όσο και πύραυλοι Κρουζ, ανακοίνωσε ο Σέρχι Πόπκο, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

«Επειτα από μια παύση 44 ημερών, ο εχθρός εξαπέλυσε άλλη μια πυραυλική επίθεση εναντίον του Κιέβου», δήλωσε ο Πόπκο. «Ολες οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης εργάζονται σε διάφορα σημεία. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πυραυλικής επίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε και τους 31 ρωσικούς πυραύλους που είχαν στόχο την πρωτεύουσα, δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν μέσα στην περιφέρεια του Κιέβου», ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για δύο βαλλιστικούς πυραύλους Ισκαντέρ και Κινζάλ καθώς και για 29 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Εκρήξεις στον ουρανό του Κιέβου, τα ξημερώματα – REUTERS/Gleb Garanich

Ο Πόπκο δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν στρατηγικά βομβαρδιστικά και εκτόξευσαν επίσης μερικούς πυραύλους από το έδαφός τους, ενώ έπειτα από περίπλοκους ελιγμούς σε γειτονικές περιφέρειες, οι πύραυλοι στοχοθέτησαν την πόλη από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι αεροπορικοί συναγερμοί διάρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, δήλωσε ότι συντρίμμια πυραύλων έπληξαν κτίρια κατοικιών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και έναν παιδικό σταθμό στην πόλη.

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, 13 άμαχοι τραυματίσθηκαν σε συνοικίες της πόλης και τέσσερις στην περιφέρεια του Κιέβου.

Οι ένοικοι ενός πολυώροφου κτιρίου στην κεντρική συνοικία Σεβτσένκιφσκι, απομακρύνθηκαν αφού ένα από τα διαμερίσματα έπιασε φωτιά. Από την επίθεση έσπασαν επίσης τζάμια σε σπίτια στην περιοχή ενώ έπιασαν φωτιά ιδιωτικά οχήματα.

Νωρίτερα, ο Κλίσκο είχε ανακοινώσει πως «συντρίμμια πυραύλων» κατέπεσαν σε συνοικίες της πόλης, σε πολυκατοικίες και σε άλλα κτίρια, ανάμεσά τους βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως τουλάχιστον ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας βρισκόταν στις φλόγες, όπως και «οχήματα».

Τουλάχιστον 10 εκρήξεις ακούστηκαν από τις 05:00 το πρωί και μετά, καθώς και πυρά της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο πιο πρόσφατος ευρείας κλίμακας βομβαρδισμός της ουκρανικής πρωτεύουσας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Ζελένσκι: Δώστε μας Patriot

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Δυτικούς να έχουν την «πολιτική βούληση» να βοηθήσουν τη χώρα του, ζητώντας συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του «έχει ανάγκη την υποστήριξη» της Δύσης.

«Αυτός ο τρόμος συνεχίζεται μέρα-νύχτα. Είναι δυνατό να του βάλουμε ένα τέλος χάρη στην παγκόσμια ενότητα.  Αυτό είναι εντελώς δυνατό αν οι εταίροι μας επιδείξουν επαρκή πολιτική βούληση», τόνισε.

Ο ίδιος ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται πυροσβέστες να σβήνουν τη φωτιά σε κτίρια κατοικιών, από τα παράθυρα των οποίων βγαίνει καπνός.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο «να σώσει ζωές» αποδεσμεύοντας τα 60 δισ. δολάρια αρωγής προς το Κίεβο, τα οποία παραμένουν μπλοκαρισμένα εδώ και μήνες εξαιτίας της πολιτικής διαμάχης ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...