278
Το ρωσικό πλοίο έξω από το λιμάνι Καρασού της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα | REUTERS/Yoruk Isik

Κίεβο: Κάλεσαν για εξηγήσεις τον τούρκο πρεσβευτή επειδή απελευθερώθηκε ρωσικό πλοίο με σιτηρά

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 16:18
Το ρωσικό πλοίο έξω από το λιμάνι Καρασού της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα
|REUTERS/Yoruk Isik

Κίεβο: Κάλεσαν για εξηγήσεις τον τούρκο πρεσβευτή επειδή απελευθερώθηκε ρωσικό πλοίο με σιτηρά

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 16:18

Η Ουκρανία κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να ζητήσει διευκρινίσεις, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα αφού ένα υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο,  ύποπτο ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αναχώρησε από τουρκικό λιμάνι.

Το γεγονός ότι επετράπη στο πλοίο να φύγει είναι «απαράδεκτο», δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο, αφού τα δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης πλοίων Refinitiv έδειξαν ότι απέπλευσε αργά την Τετάρτη, από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι Καρασού.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι στο πλοίο της Ρωσίας Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επετράπη να αναχωρήσει από το λιμάνι Καρασού, παρά τα πειστήρια για αδίκημα που παρουσιάσθηκαν στις τουρκικές αρχές», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο. Το Reuters είχε προηγουμένως μεταδώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.

Όμως την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς πληροφορίες ότι το πλοίο είχε συλληφθεί από την Τουρκία.

Επικαλούμενο το πλήρωμα του πλοίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα πως το «Zhibek Zholy» σχεδιάζει να ξεφορτώσει σιτηρά σε «ένα αποθηκευτικό σκάφος» αφού αναχώρησε από το σημείο όπου βρισκόταν αρόδο κοντά σε τουρκικό λιμάνι.

Ο προορισμός του πλοίου φαίνεται πως είναι το ρωσικό λιμάνι Καυκάς, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο, Παρασκευή.

Υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το πλοίο «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA μετέδωσε πως το φορτηγό έκλεισε τον αναμεταδότη του, τη συσκευή που επιτρέπει να εντοπίζεται η θέση των πλοίων στη θάλασσα.

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, οι τουρκικές αρχές έχουν τηρήσει σιγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News