Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πρώτες μονάδες βορειοκορεατών στρατιωτών αναπτύχθηκαν στην περιφέρεια Κουρσκ, τη ρωσική συνοριακή περιοχή στην οποία εισέβαλαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν δηλώσει βέβαιοι για την παρουσία Βορειοκορεατών στη Ρωσία την προηγούμενη ημέρα, μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων από το Κίεβο και τη Σεούλ.
«Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν στα πεδία εκπαίδευσης της ανατολικής Ρωσίας, έχουν ήδη φτάσει στη ζώνη μάχης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου –ειδικότερα, στις 23 Οκτωβρίου 2024, η εμφάνισή τους καταγράφηκε στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας» σημείωσε σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα η GUR.
Η εκπαίδευση των στρατιωτών πραγματοποιείται σε πέντε στρατιωτικές βάσεις «που βρίσκονται στα ανατολικά του επιτιθέμενου κράτους» ενώ ο αριθμός τους υπολογίστηκε σε «περίπου 12.000 άτομα», προσέθεσε η υπηρεσία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 500 αξιωματικοί και τρεις στρατηγοί της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
Πρόκειται για «στρατιώτες εξοπλισμένους με πυρομαχικά, κλινοσκεπάσματα, χειμερινά ρούχα και παπούτσια, καθώς και είδη υγιεινής». Η Μόσχα, από την πλευρά της, «θα διαθέτει 50 μέτρα χαρτί υγείας και 300 γραμμάρια σαπούνι το, μήνα σε κάθε Βορειοκορεάτη», συνεχίζει το πληροφοριακό δελτίο της GUR.
Το Κρεμλίνο, το οποίο φέρεται να διόρισε ως υπεύθυνο των βορειοκορεατικών στρατευμάτων τον ρώσο υφυπουργό Αμυνας Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ, «έχει μεγάλες ελπίδες για τη συμβολή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την παγκόσμια αντιπαράθεση με τη Δύση», κατέληξε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με όσα ουκρανούς αναλυτές, τα στρατεύματα αυτά έχουν φτάσει στη Ρωσία με αποστολή να βοηθήσει τον στρατό της να ανακαταλάβει το Κουρσκ.
Μέχρι πρότινος, η Μόσχα είχε μεν λάβει στήριξη από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, ωστόσο η βοήθεια αυτή είχε κατά κύριο λόγο τη μορφή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.
Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν μια συνθήκη αλληλοβοήθειας τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η Βόρεια Κορέα ήταν η πρώτη από τις μόλις δύο χώρες, μαζί με τη Συρία, που αναγνώρισαν τη μονομερή και μερική προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσική Ομοσπονδία το φθινόπωρο του 2022.
Φωτογραφία: CNN
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News