432
Ουκρανικό τεθωρακισμένο στα σύνορα με τη Ρωσία | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Κίεβο: Εισβάλαμε στη Ρωσία για να την αναγκάσουμε σε «δίκαιες διαπραγματεύσεις»

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 16:02
Ουκρανικό τεθωρακισμένο στα σύνορα με τη Ρωσία
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Κίεβο: Εισβάλαμε στη Ρωσία για να την αναγκάσουμε σε «δίκαιες διαπραγματεύσεις»

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 16:02

Σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ της Ρωσίας ήταν «αναγκαία» για να πείσει τη Μόσχα να αρχίσει «δίκαιες, ειρηνευτικές» συνομιλίες.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει το Κουρσκ, αλλά πρέπει να αναγκάσει τη Ρωσία να αρχίσει συνομιλίες με τους όρους του Κιέβου.

«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στην Ρωσία», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πως το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να συμμετέχει σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία»

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια διασυνοριακή επίθεση στην Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και κατέλαβε τμήμα της περιοχής Κούρσκ, και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κίεβο, την πόλη Σούντζα και δεκάδες οικισμούς, συνολικά περισσότερα από 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ανώτεροι ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και σήμερα ελέγχει περίπου το 18% του εδάφους της.

Μόσχα: Καταρρίψαμε 12 πυραύλους που στόχευαν τη γέφυρα της Κριμαίας

Ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν μια ουκρανική ομάδα αναγνώρισης και δολιοφθοράς εξοπλισμένη με όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Δείγματα μικρών όπλων που κατασκευάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία κατασχέθηκαν στον τόπο εκκαθάρισης μιας ουκρανικής ομάδας σαμποτάζ κοντά στο χωριό Κρεμιάνοε στην περιφέρεια Κουρσκ», ανέφερε το RIA επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ρωσικά στρατεύματα κατέσχεσαν ένα σουηδικής κατασκευής αυτόματο τουφέκι Carbine 5 καθώς και ένα αμερικανικής κατασκευής αυτόματο τουφέκι M4 carbine και ένα πολυβόλο M2 Browning, δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα πάντα με το RIA.

Η Ρωσία πολεμά ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν το Κίεβο ξεκίνησε αιφνιδιαστική έφοδο, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ρωσικό έδαφος από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξάλλου, ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του χωριού Σερχίιφκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Το Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ισχυρισμούς που αφορούν το πεδίο της μάχης και διατυπώνουν είτε η μία είτε η άλλη πλευρά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε στη διάρκεια της νύχτας 12 αμερικανικούς πυραύλους ATACMS που εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις του Κιέβου στη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη Ρωσία με αυτήν την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

«Τα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας απέκρουσαν στη διάρκεια της νύχτας ομαδική επίθεση 12 αμερικανικής κατασκευής πυραύλων ATACMS εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην εφαρμογή Telegram. «Όλοι οι πύραυλοι καταστράφηκαν», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...