638
Ουκρανός στρατιώτης ελέγχει περαστικό κάπου στην επαρχία του Χαρκόβου – ο στρατός του Ζελένσκι έχει κουραστεί, ενώ πάσχει από εφεδρείες και ανεφοδιασμό | Shutterstock

Ουκρανία: Οι Ρώσοι προχωρούν χωριό στο χωριό προς το Χάρκοβο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 18:58
Ουκρανός στρατιώτης ελέγχει περαστικό κάπου στην επαρχία του Χαρκόβου – ο στρατός του Ζελένσκι έχει κουραστεί, ενώ πάσχει από εφεδρείες και ανεφοδιασμό
|Shutterstock

Ουκρανία: Οι Ρώσοι προχωρούν χωριό στο χωριό προς το Χάρκοβο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 18:58

Την ουκρανική εκδοχή για τα τελευταία πολεμικά επεισόδια στην περιοχή του Χαρκόβου έδωσε ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Κίεβο. Εγραψε ότι προς το παρόν δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο εκεί, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μόνο τρία εγκαταλειμμένα χωριά σε περιοχή που τύποις ελέγχεται από την Ουκρανία.

Την περασμένη Πέμπτη, έγραψε ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι, οι Ρώσοι περίμεναν να τελειώσει η παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία για να στείλουν στρατό στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Αυτό και έγινε, καθώς εκεί κινήθηκαν μονάδες με 2.000 πεζικάριους, όπως και κάποιες ίλες τεθωρακισμένων. Αμέσως κατέκτησαν τρία εγκαταλειμμένα χωριά, τύποις υπό ουκρανικό έλεγχο, στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη».

Αυτά τα χωριά, τα Στριλέχα, Κράσνε και Πόλνε, στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και μήνες. Και αυτό έγινε επειδή βρίσκονται εντός της ουδέτερης ζώνης η οποία καλύπτει την έκταση μεταξύ του Χαρκόβου και των ρωσικών γραμμών. Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολεχ Σινγκούμποβ, είπε στον ιταλό ανταποκριτή ότι «για αυτές τις ολιγομελείς ομάδες» ήταν εύκολη η κατάληψη των άδειων χωριών, όμως «το πρόβλημά τους πλέον είναι πώς θα προχωρήσουν».

Η «γκρίζα ζώνη» των 10 χιλιομέτρων δεν είχε στρατεύματα και οχυρώσεις. Οι Ρώσοι την ήλεγχαν ήδη με drones που μπορούν να ειδοποιούν το Πυροβολικό ώστε να πλήττει οτιδήποτε τυχόν κινείται εκεί. Για τους Ουκρανούς δεν είχε νόημα να σκάψουν χαρακώματα, αφού η γραμμή άμυνας είναι πολύ πιο πίσω. Υπήρξαν, πάντως, μικρές μονάδες που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και έδωσαν την εντύπωση της υποχώρησης, όμως το Κίεβο χαρακτηρίζει το φαινόμενο μεμονωμένο και ασήμαντο.

Οι Ρώσοι, λοιπόν, κατάφεραν να καταλάβουν σχεδόν ολόκληρη αυτήν την «γκρίζα ζώνη» ύστερα από μάχες τεσσάρων ημερών. Ο Μπατιστίνι σχολίασε ότι, όπως και να έχουν τα πράγματα, η απώλεια της ουδέτερης ζώνης δεν βοηθάει και πολύ τον στρατό του Ζελένσκι, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αποθαρρυνμένες και κουρασμένες.

Γιατί επείγεται το Κρεμλίνο 

Στις 23 Απριλίου ουκρανοί αξιωματούχοι διακινδύνευσαν την πρόβλεψη ότι οι Ρώσοι θα χτυπήσουν προς το Χάρκοβο. Δεν είναι μάντεις, απλώς γνωρίζουν τη συμβολική σημασία του Χαρκόβου για το Κρεμλίνο. Πρώτον, είναι ρωσόφωνο. Δεύτερον, συνδέεται ιστορικώς με τα τανκς T-34 που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο νίκησαν τα γερμανικά άρματα μάχης, όπως και με τις διαστημικές πτήσεις του Γιούρι Γκαγκάριν. Τρίτον, εκεί υπάρχουν εμβληματικά σοβιετικά μνημεία. Τέταρτον, η πτώση του Χαρκόβου θα σημάνει και πτώση της δημοφιλίας του Ζελένσκι. Πέμπτον, η επίθεση προς το Χάρκοβο διευρύνει de facto το πολεμικό μέτωπο και αναγκάζει τους Ουκρανούς να απλωθούν κατά μήκος του, αποδυναμώνοντας τη γραμμή άμυνάς τους.

Οι Ρώσοι, λένε οι Ουκρανοί, σκοπεύουν να καταλάβουν τη βασική πόλη της «γκρίζας ζώνης», το Βοβτσάνσκ, το οποίο κατείχαν προηγουμένως όμως το έχασαν τον Οκτώβριο του 2022. Κατόπιν θα ακολουθήσουν επιθέσεις στις πόλεις Λίπτσι και Κουπιάνσκ. Ηδη έχουν καταλάβει το Τσάσιβ Γιάρ, που πλέον είναι πόλη-φάντασμα αλλά παραμένει καλό σημείο εκκίνησης προς κατάληψη του Κράματορσκ, μιας άλλης βασικής από στρατηγικής απόψεως πόλης του Ντονμπάς.

Οι Ουκρανοί έχουν ήδη αρχίσει την εκκένωση του Βοβτσάνσκ – στο καρέ λεωφορεία παραλαμβάνουν κατοίκους του για να τους μεταφέρουν δυτικότερα (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)
Προβλήματα στην ουκρανική άμυνα  

Οι Αμερικανοί, συνέχισε ο Ιταλός, είδαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι εξαντλημένες και ότι έχουν ξεμείνει από εφεδρείες και πυρομαχικά και, συγχρόνως, αναγνώρισαν την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων (που βγαίνουν ενισχυμένες με την αλλαγή στο υπουργείο Αμυνας, αφού ο αντικαταστάτης του Σεργκέι Σοϊγκού είναι οικονομολόγος συνδεδεμένος με τη στρατιωτική βιομηχανία). Ο Πούτιν επείγεται φυσικά για αποτελέσματα και τετελεσμένα προτού οι Ουκρανοί παραλάβουν τα όπλα που τους έταξαν οι ΗΠΑ.

Και το σημείωμα του Μπατιστίνι έκλεισε με την εκτίμηση ότι ο Πούτιν έχει επίγνωση πώς ούτως ή άλλως οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αμέσως τις νέες ενισχύσεις. Οι ίδιοι οι ουκρανοί αξιωματικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες και ασυμβατότητες στη χρήση διαφορετικών οπλικών συστημάτων που στέλνουν στο Κίεβο οι Δυτικοί. Λόγου χάρη, τα γερμανικά πυρομαχικά δεν λειτουργούν καλά στα πολωνικά όπλα, τα πολωνικά πυρομαχικά είναι ασύμβατα με τα γαλλικά συστήματα, κ.λπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...