776
Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο καταφτάνοντας στο δικαστήριο του Μανχάταν όπου κατέθεσε για την υπόθεση | REUTERS/Mike Segar

Κέρδισε τη δίκη με τον Ντε Νίρο και $1,2 εκατ. η πρώην βοηθός του

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 12:46
Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο καταφτάνοντας στο δικαστήριο του Μανχάταν όπου κατέθεσε για την υπόθεση
|REUTERS/Mike Segar

Κέρδισε τη δίκη με τον Ντε Νίρο και $1,2 εκατ. η πρώην βοηθός του

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 12:46

Τίτλους τέλους έβαλαν οι ένορκοι σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη μεταξύ του Ρόμπερτ ντε Νίρο και της πρώην προσωπική του βοηθού.

Η υπόθεση ξεκίνησε με την Γκράχαμ Τσέις Ρόμπινσον να παραιτείται από την εταιρεία παραγωγής του χολιγουντιανού αστέρα, την Canal Productions, το 2019 και τη συγκεκριμένη εταιρεία να καλείται να την αποζημιώσει 1.2 εκατομμύρια δολάρια τέσσερα χρόνια μετά.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Οπως γράφει ο Σαν Κάμπραλ στο BBC, η Ρόμπινσον είχε ασκήσει αγωγή ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων, ισχυριζόμενη ότι κακοποιήθηκε, υποτιμήθηκε, κακοπληρώθηκε και ότι η εταιρεία της συμπεριφερόταν σαν να ήταν η «σύζυγος γραφείου» του Ντε Νίρο.

Η Ρόμπινσον ήταν στη μισθοδοσία του ηθοποιού για 11 χρόνια. Προσλήφθηκε ως προσωπική του βοηθός το 2008 και αργότερα προήχθη σε αντιπρόεδρο παραγωγής και οικονομικών της εταιρείας.

Η Γκρέιαμ Τσέις Ρόμπινσον καταφτάνοντας στο δικαστήριο στο Μανχάταν (David Dee Delgado/Getty Images)

Ομως αφού παραιτήθηκε το 2019, υπέβαλε αγωγή για «συναισθηματική πίεση και δυσφήμηση», υποστηρίζοντας ότι συχνά ο Ντε Νίρο έκανε «χυδαία, ανάρμοστα και έμφυλα σχόλια» και της ανέθετε «στερεοτυπικά γυναικεία» καθήκοντα.

Αυτά συμπεριλάμβαναν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ρόμπινσον, καθήκοντα που αφορούσαν την προετοιμασία του αρχοντικού στο οποίο μετακόμισε με τη νέα του σύντροφο, λέγοντας της ότι ήταν «μια σπουδαία δεξιότητα που πρέπει να έχεις», όπως γράφουν οι Times.

Η ίδια ακόμα ισχυρίστηκε ότι ο Ντε Νίρο επέτρεψε στην σύντροφο του, Τίφανι Τσεν, να της κάνει τη ζωή δύσκολη πριν παραιτηθεί τον Απρίλιο του 2019 και εστίασε στο περιστατικό όπου ο οσκαρικός ηθοποιός επέμεινε η ίδια να του ξύσει την πλάτη.

Ο 80χρονος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει για δύο ημέρες, επέμεινε ότι δεν ήταν ποτέ βίαιος, και ενώ παραδέχτηκε ότι κατά καιρούς ήταν οξύθυμος, αρνήθηκε ισχυρισμούς της Ρόμπινσον ότι απείλησε να διασπείρει κακές κριτικές σε βάρος της αν προσπαθούσε να φύγει.

Είπε επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γουίλ Πάβια στους Times, ότι δεν της φώναζε. Ερωτηθείς αν της είχε ζητήσει ποτέ να του ξύσει την πλάτη, είπε: «Μια φορά! Είναι τόσο γελοίο. Προσπαθεί να βρει να με κατηγορήσει  με το παραμικρό. Είναι σαν να υπονοεί ότι την είχαμε στην εξώπορτα του κτιρίου να τρίβει τα πατώματα»

Οταν όμως ένας από τους δικηγόρους της Ρόμπινσον υπαινίχθηκε ότι της είχε ζητήσει να το κάνει περισσότερες από μία φορές, ακόμη και αφού εκείνη του πρότεινε να χρησιμοποιήσει ειδικό εργαλείο για αυτή τη δουλειά, εκείνος είπε: «Ποτέ δεν έγινε με οποιαδήποτε ασέβεια ή ακολασία ή οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά που προσπαθείτε να υπονοήσετε», προτού φωνάξει σε όλη την αίθουσα του δικαστηρίου: «Ντροπή σου, Τσέις Ρόμπινσον!» Στη συνέχεια, έχοντας προφανώς επίγνωση ότι ήταν λάθος που της φώναξε, είπε: «Γαμώτο, συγγνώμη».

Ενας άλλος δικηγόρος της  Ρόμπινσον, εκμεταλλεύτηκε την ανταλλαγή απόψεων στην τελική του αγόρευση προς τους ενόρκους. «Θα ζητούσε από έναν από τους άνδρες υπαλλήλους του να του ξύσει την πλάτη;» ρώτησε. «Οχι, δεν θα το έκανε.»

Ο δικηγόρος του Ντε Νίρο υποστήριξε ότι ο ηθοποιός της φερόταν καλά. «Οι ανάγκες του Μπομπ είναι πολλές», είπε. «Είναι μια πρόκληση». Στην τελική αμείβεται με 300.000 δολάρια ετησίως, είπε. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βγάζουν τόσα χρήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, πληρωμένοι από τον ίδιο τους τον εργοδότη. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν απεριόριστες βόλτες στην πόλη, απεριόριστα γεύματα, δώρα στα γενέθλιά τους, δώρα τα Χριστούγεννα».

Μετά την αρχική αγωγή της Ρόμπινσον η Canal Productions έκανε ανταγωγή για 6 εκατ. δολάρια, κατηγορώντας την για κατάχρηση κονδυλίων του γραφείου, κλοπή εταιρικής περιουσίας και μεταφορά περισσότερων από 450.000 δολαρίων σε αεροπορικά μίλια στον προσωπικό της λογαριασμό.

Επίσης, ο δικηγόρος του Ντε Νίρο υποστήριξε ότι η Ρόμπινσον, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείρισή της μέχρι που προσπάθησε να διαπραγματευτεί ένα πακέτο αποζημίωσης, με το οποίο ο ηθοποιός θα την πλήρωνε όσο εκείνη μετακόμιζε στο Λονδίνο και έβγαινε σταδιακά από τον ρόλο της.

Ενας από τους δικηγόρους της Ρόμπινσον αρνήθηκε ότι είχε κλέψει αεροπορικά μίλια, λέγοντας ότι της είχαν δοθεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τον ηθοποιό, αντί αύξησης του μισθού της.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι είχε αποκαλέσει τη Ρόμπινσον «σκύλα, ένα γ******* κακομαθημένο κωλόπαιδο». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τον είδατε να καταθέτει στο εδώλιο… Θα το αφήσω στη κρίση σας αν θα έπρεπε να είμαστε όλοι τόσο τυχεροί που δουλεύουμε για τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο».

Ετσι μετά από οκτώ ημέρες καταθέσεων και πέντε ώρες διαβουλεύσεων σχετικά με τους ισχυρισμούς , οι ένορκοι δεν έκριναν ότι η Ρόμπινσον ευθύνεται για κανέναν από τους ισχυρισμούς της Canal για οικονομικό παράπτωμα.

Δεν έκριναν τον ηθοποιό προσωπικά υπεύθυνο στην αστική δίκη, αλλά την εταιρεία του, η οποία καλείται να καταβάλει δύο πληρωμές ύψους $632.142 εκάστη στη Ρόμπινσον.

Σε δήλωσή του μετά την ετυμηγορία, ένας από τους δικηγόρους του Ντε Νίρο δήλωσε ότι η πελάτης του «δικαιώθηκε πλήρως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...