442
| Αris Oikonomou/ SOOC

Κεραμέως για ψήφο αποδήμων: Ιστορική ευκαιρία και ευθύνη κάθε βουλευτή πέρα από κόμματα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 12:29
|Αris Oikonomou/ SOOC

Κεραμέως για ψήφο αποδήμων: Ιστορική ευκαιρία και ευθύνη κάθε βουλευτή πέρα από κόμματα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 12:29

Εντός της ημέρας τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο θα αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Στόχος, να έχει ψηφιστεί μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Για να «περάσει» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή, ήτοι 200 ψήφοι.

Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις της τη Δευτέρα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, δεν πρόκειται για μια νέα διαδικασία, αλλά για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και συνεπώς διατηρούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι Ελληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε περίπου 800.000. Η διάταξη είναι ίδια με αυτή που είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021. Τότε την είχαν υπερψηφίσει συνολικά 190 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση. Τα συγκεκριμένα κόμματα, με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί εντός του κοινοβουλίου, αριθμούν 202 βουλευτές. Αριθμός ικανός να υπερψηφίσει τη διάταξη και να άρει όλους τους περιορισμούς.

Αμεσα –τόνισε η υπουργός μιλώντας στο Μega– ξεκινά η συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα, και κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία», πρόσθεσε:

«Το συζητάμε 50 χρόνια. Εχει γίνει ένα μεγάλο άλμα και ήρθε η ώρα να κάνουμε ακόμη ένα μεγαλύτερο. Πριν από το 2019 αυτοί που διαμένουν στο εξωτερικό, έλληνες πολίτες που έχουν το δικαίωμα ψήφου, εάν πάρουν δηλαδή το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα να έρθουν να ψηφίσουν, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Το 2019 η ΝΔ πέρασε έναν νόμο, όμως για να ισχύσει αυτός ο νόμος χρειαζόταν να ψηφίσουν τουλάχιστον 200 βουλευτές, έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Τέθηκαν περιορισμοί κατόπιν πρότασης άλλων κομμάτων ως προς το ποιος μπορεί να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμά του. Στις εκλογές του 2023 πήγαμε με αυτή τη δυνατότητα, κάνοντας αυτή τη ”διευκόλυνση”».

«Η αλλαγή –σημείωσε– είναι στο ότι τώρα είναι εφικτό, για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δύο κατηγορίες πολιτών: αυτοί που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά και για εκείνους που για κάποιον λόγο μπορεί να είναι εκτός Ελλάδος την ημέρα των εκλογών. Δεν υπάρχει περιορισμός στο φύλο ή στην ηλικία. Θέλουμε να καλέσουμε όλα τα κόμματα, και τους 300 βουλευτές, για να κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα. Είναι θέμα σεβασμού στον απανταχού Ελληνισμό.

»Το 2021 φέραμε την ίδια διάταξη, ωστόσο μαζί με ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ήμασταν 190. Σήμερα όλοι αυτοί μαζί είμαστε 202. Σήμερα ξεκινάμε επαφές με όλα τα κόμματα, είναι ένα ζήτημα Ελληνισμού. Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία. Εχουμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα και θα το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται. Σήμερα θα μπει σε διαβούλευση και ψηφίζεται πριν από τις θερινές διακοπές».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...