695
Ακόμα και η ΟΛΜΕ απηύθυνε η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί, σημείωσε η υπουργός Παιδείας | INTIMEnews

Κεραμέως: Αγωγή σε ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Τετάρτης – Σεβαστείτε τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 10:22
Ακόμα και η ΟΛΜΕ απηύθυνε η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί, σημείωσε η υπουργός Παιδείας
|INTIMEnews

Κεραμέως: Αγωγή σε ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Τετάρτης – Σεβαστείτε τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 10:22

Κατεπείγουσα αγωγή στην ΑΔΕΔΥ για την 24ωρη απεργία που προκήρυξε την Τετάρτη 16 Ιουνίου – ημέρα ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου (αλλάζοντας μάλιστα την αρχική απόφαση για στάση εργασίας) κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καλώντας τους συνδικαλιστές να επιδείξουν τον ελάχιστο σεβασμό στη δοκιμασία που περνούν χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οπως υπογραμμίζει η υπουργός, η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις εξετάσεις και στην ομαλή διενέργειά τους.

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων», τονίζει και εξηγεί ότι εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατα τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο.

Η Νίκη Κεραμέως σημειώνει επίσης ότι δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης, η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω, η υπουργός Παιδείας κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά των καλούντων σε απεργία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με μοναδικό σκοπό –όπως αναφέρει– να διασφαλισθεί, στο αναγκαίο και αναλογικό μέτρο, ότι η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 δεν θα παρακωλυθεί με κανένα τρόπο.

Συγκεκριμένα ζητεί να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές εξετάσεις.

Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθειά τους στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και να θωρακίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες να συστρατευθούν σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό. Απευθύνουμε κάλεσμα στους καλούντες σε απεργία να μην παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κρίσιμη αυτή δοκιμασία των παιδιών μας, καταλήγει στην έκκλησή της η Νίκη Κεραμέως.

Την αντίδραση, εξάλλου, του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

«Είστε η γενιά της πανδημίας. Τα δύο τελευταία χρόνια δοκιμαστήκατε σκληρά προσπαθώντας να κατακτήσετε τη γνώση και τα εφόδια για τις εξετάσεις μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες. Με την υγειονομική κρίση να επελαύνει και την απειλή του θανάτου παρούσα στα σπίτια, στα σχολεία, στις ζωές σας.

»Είδατε συμμαθητές, συγγενείς και φίλους να υποφέρουν και κάποιους να χάνονται και να περιλαμβάνονται στη μακάβρια στατιστική των 12.500 συνανθρώπων μας που υπήρξαν θύματα της πανδημίας», είναι η αν μη τι άλλο περίεργη –για τον σκοπό της (σ.σ. να ενθαρρύνει και να συμπαρασταθεί στους υποψηφίους των Πανελλαδικών)– διατύπωση που επέλεξε στην αρχή της δήλωσής του ο κ. Φίλης.

Στο σχόλιό τους, πηγές του υπουργείου έκαναν λόγο για απόπειρα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης ακόμα και των ίδιων των εξετάσεων από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Ακόμα και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν δίστασε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στην κυβέρνηση, αλλά και στο υπουργείο Παιδείας, για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αφού απαριθμεί λοιπόν όλους τους λόγους για τους οποίους θεωρεί κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις της εγκληματικές, επιστρατεύει στην βαθυστόχαστη επιχειρηματολογία του για τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας, κάνοντας μνεία σε συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους. Διερωτώμαστε… Η ανακοίνωση του κ. Φίλη έχει στόχο να εμψυχώσει τους υποψηφίους, τους οποίους αποκαλεί “γενιά της πανδημίας”; Τις οικογένειές τους, κάνοντας μνεία στους συνανθρώπους-φίλους και συγγενείς που χάσανε; Προφανώς και όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μία φορά, αποδεικνύει ότι ουδείς εξαιρείται από τις μικροπολιτικές του σκοπιμότητες. Ούτε καν οι μαθητές και οι οικογένειές τους στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με αφορμή τη μαρκοσκελέστατη δήλωση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έναρξη των Πανελλαδικών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News