641
Το τεράστιο πλοίο μεταφοράς ζώων, «Αλ Κουβέιτ», μετέφερε 19.000 βοοειδή από τη Βραζιλία στο Ιράκ | REUTERS/Esa Alexander

Κέιπ Τάουν: Μπόχα από αγκυροβολημένο πλοίο με 19.000 αγελάδες!

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 20:18
Το τεράστιο πλοίο μεταφοράς ζώων, «Αλ Κουβέιτ», μετέφερε 19.000 βοοειδή από τη Βραζιλία στο Ιράκ
|REUTERS/Esa Alexander

Κέιπ Τάουν: Μπόχα από αγκυροβολημένο πλοίο με 19.000 αγελάδες!

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 20:18

Την περασμένη Δευτέρα, μια «ασύλληπτη» δυσοσμία απλώθηκε στον αέρα του Κέιπ Τάουν. Αυξανόμενη με την πάροδο των ωρών, άρχισε να γίνεται αφόρητη μέσα στο ζεστό καλοκαιρινό περιβάλλον της όμορφης μεγαλούπολης της Νότιας Αφρικής. Ακολουθώντας την, μέλη του τοπικού τμήματος περιβαλλοντικής υγείας οδηγήθηκαν στο λιμάνι.

Σύντομα ανακάλυψαν την πηγή της – ένα πλοίο μεταφοράς ζώων μήκους 190 μέτρων από το Κουβέιτ, με 19.000 αγελάδες. Το «Αλ Κουβέιτ» είχε ελλιμενιστεί στο πολυσύχναστο λιμάνι την προηγούμενη μέρα για να αναπληρώσει το στοκ των βοοειδών του, για ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το λιμάνι Ρίο Γκράντε της Βραζιλίας με προορισμό το Ιράκ.

Τα ζώα βρίσκονταν στο σκάφος –το οποίο κατέφθασε στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν για πρώτη φορά– για περισσότερες από δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να παραμένουν μέσα στα περιττώματά τους. Εκπρόσωποι της Οργάνωσης για την Πρόληψη της Βαναυσότητας προς τα Ζώα είχε λάβει δικαστική εντολή επιθεώρησης του πλοίου πριν αυτό καταπλεύσει, οπότε όταν η μυρωδιά τους οδήγησε σε αυτό, είχαν το δικαίωμα να επιβιβαστούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι υγειονομικοί επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι η πηγή της αφόρητης δυσοσμίας ήταν η συσσώρευση περιττωμάτων και αμμωνίας μέσα στα στενά μαντριά των ζώων σε πολλά καταστρώματα του σκάφους. «Αυτή η μυρωδιά είναι ενδεικτική των απαίσιων συνθηκών που υφίστανται τα ζώα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Στη διάρκεια των επιθεωρήσεων που διεξήγαγε σε διάστημα τριών ημερών, η οργάνωση ανακάλυψε «ασθενή και τραυματισμένα» βοοειδή. Οκτώ εξ’ αυτών χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία λόγω των πολλών τραυμάτων τους, ενώ άλλα βρέθηκαν νεκρά μέσα στο πλοίο. Η δυσωδία που εξέπεμπαν έφερε πολλούς από τους υγειονομικούς επιθεωρητές στα όρια της λιποθυμίας.

Η ομάδα κάνει εδώ και χρόνια εκστρατεία στη Νότια Αφρική κατά της μεταφοράς ζωντανών ζώων δια θαλάσσης, και έχει πιέσει στην κυβέρνηση της χώρας να απαγορεύσει την πρακτική στα ύδατα της. Τέτοια σκάφη έχουν συχνά κακό αερισμό και ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ τα ζώα κινδυνεύουν να ποδοπατηθούν, ή να τραυματιστούν, σε ταξίδια με θαλασσοταραχές. Παράλληλα, τα πλοία σπάνια έχουν διαθέσιμο κτηνίατρο.

Τα μικρά μαντριά του πλοίου στα οποία ήταν στοιβαγμένες οι 19.000 αγελάδες, τα περιττώματα των οποίων ταλαιπώρησαν τις μύτες των κατοίκων του Κέιπ Τάουν (REUTERS/Esa Alexander)

Αν και η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές πέρυσι σχετικά με τα ζώα που εξάγονται από τη χώρα, η Οργάνωση για την Πρόληψη της Βαναυσότητας προς τα Ζώα σχεδιάζει τώρα να ζητήσει αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για τα πλοία που προέρχονται και από άλλες χώρες που εξάγουν ζώα.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Al Mawashi με έδρα το Κουβέιτ, η οποία ειδικεύεται στο εμπόριο και τις μεταφορές ζώων, με υποκαταστήματα στο Ντουμπάι, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Οι αξιωματούχοι έδωσαν οδηγίες στις τοπικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το πλοίο δεν είχε διαρροές αποβλήτων κατά τον ελλιμενισμό του. Το «Αλ Κουβέιτ» παρέμεινε στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν για τρεις ημέρες μέχρι την Τρίτη, και την επόμενη μέρα αναχώρησε με προορισμό το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, αν και η μυρωδιά ερχόταν έξω από την πόλη, λειτούργησε ως ανησυχητική υπενθύμιση στους ντόπιους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άλλη, σταθερή πηγή δυσοσμίας – τις υπό κατάρρευση υποδομές υγιεινής της πόλης. Μια εβδομάδα νωρίτερα, μια αντλία νερού κατέρρευσε σε ένα βορειοανατολικό προάστιο του Κέιπ Τάουν, γεμίζοντας τον αέρα της πόλης με μια άθλια οσμή.

Η Rethink The Stink, μια ομάδα ακτιβιστών για το πόσιμο νερό, ανακοίνωσε ότι το περασμένο φθινόπωρο, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιά σε σωλήνες σε ένα άλλο προάστιο του Κέιπ Τάουν, στέλνοντας λύματα σε ποτάμια και υγροτόπους. Από τότε, η περιοχή έχει βρεθεί αντιμέτωπη με άλλες δώδεκα διαρροές λυμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η πόλη έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό της για τα θέματα υγιεινής, ανέφερε η οργάνωση, το Κέιπ Τάουν αγωνίζεται να συμβαδίσει με την ταχεία αστικοποίηση. Μακριά από τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα εύπορα προάστια, οι κάτοικοι σε οικισμούς με παράγκες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια χωρίς βασικές υπηρεσίες, μοιράζονται συχνά μια αντλία νερού και φορητές χημικές τουαλέτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...