308
Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενέδωσε στις πιέσεις των... αντιρατσιστών | Shutterstock

Κέιμπριτζ: Ρατσιστικός ο όρος «αγγλοσαξονικός»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 15:18
Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενέδωσε στις πιέσεις των... αντιρατσιστών
|Shutterstock

Κέιμπριτζ: Ρατσιστικός ο όρος «αγγλοσαξονικός»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 15:18

Η περιφρόνηση της woke μόδας ή «κουλτούρας ακύρωσης» είναι αδύνατη, ως φαίνεται, άμα τυγχάνεις πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό προσωπικό στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Η διεθνής πίεση που ασκούν οι δυνάμεις του ανιστορικού αναθεωρητισμού είναι τέτοια, που ακόμη και το αυστηρό περιοδικό του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Anglo-Saxon England αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του διότι, λέει, το επίθετο «αγγλοσαξονικός» είναι ρατσιστικό.

Ετσι, δηλαδή, του μήνυσαν οι μελετητές του, τουτέστιν οι αμερικανοί πανεπιστημιακοί και φοιτητές, κάνοντας επιπροσθέτως και την παρατήρηση ότι με τέτοιο προβληματικό τίτλο το επιστημονικό περιοδικό θα έπρεπε να ντρέπεται διότι μοιάζει με τους λευκούς αποίκους στις ΗΠΑ που ήταν ρατσιστές και χρησιμοποιούσαν τον όρο «αγγλοσαξονικός» για να μειώσουν κάθε άλλη ράτσα. Πρόκειται για απόφαση αυτοκατάργησης, σχολίασε η Corriere della Sera.

Η απόφαση των βρετανών πανεπιστημιακών εξόργισε πολλούς συμπατριώτες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους το κατηγόρησαν όχι για ρατσισμό, αλλά για δειλία: «Δεν είχατε το θάρρος να αντιπαρατεθείτε με μια χούφτα παλαβιάρηδες Αμερικανούς».

Κυρίως οι επικρίσεις σχετίζονται με την προσπάθεια αναθεώρησης των σπουδών, σε κατεύθυνση… αντιιμπεριαλιστική και αντιρατσιστική.

Από πέρυσι κιόλας, σχολίασαν εκ νέου οι Ιταλοί, κάποιοι μέσα στο Κέιμπριτζ είχαν τη «φαεινή» ιδέα να διακινήσουν τη θεωρία ότι οι Αγγλοσάξονες δεν υπήρξαν ποτέ ως ξεχωριστή ομάδα. Γιατί το έκαναν; Οπως έγραψε η Corriere, στόχος τους ήταν η αποδυνάμωση των εθνικιστικών επιχειρημάτων. «Είναι σαν να λέμε εμείς οι Ιταλοί ότι οι Ρωμαίοι δεν υπήρξαν ποτέ και ότι κάθε αναφορά σε αυτούς είναι ρατσιστική»…

Σεβαστοί καθηγητές του Κέιμπριτζ, πάντως, διαφοροποιήθηκαν και υπενθύμισαν ότι ο όρος «αγγλοσαξονικός» δεν έχει φυλετικό και εθνοτικό περιεχόμενο αλλά πολιτισμικό, με ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη λογοτεχνία και στην Τέχνη. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ας καταργήσουμε και τον όρο Αγγλία, λένε.

Και κατέληξαν οι Ιταλοί: «Σκοτεινή διάλυση υφίσταται η Δυτική κουλτούρα, ιδίως στη βρετανική και αμερικανική ακαδημαϊκή σφαίρα, ενώ την ίδια ώρα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μάς κοιτούν και ξεκαρδίζονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...