631
«Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», τονίζει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. | INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κεφαλογιάννης: Στο Κάιρο θα συζητηθεί και το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2024, 20:03
«Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», τονίζει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
|INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κεφαλογιάννης: Στο Κάιρο θα συζητηθεί και το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2024, 20:03

«Τον τελευταίο χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2023, υπάρχει μία ύφεση σε σχέση με τις τουρκικές παραβάσεις τόσο του εναερίου χώρου, όσο και των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

«Προφανώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών, τόσο σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων, όσο και σε επίπεδο αύξησης της μαχητικής ικανότητας, ώστε, ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο», ανέφερε ο υφυπουργός Αμυνας, μιλώντας στο Open.

Αναφερόμενος στις Ενοπλες Δυνάμεις τόνισε ότι «οι γυναίκες και οι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από τον πρωταρχικό τους ρόλο που είναι η προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, επιτελούν μία σειρά από εθνικούς ρόλους, όπως για παράδειγμα, η συνεισφορά στις μεταναστευτικές ροές. Αντιλαμβάνεστε ότι καθημερινά δίνεται μάχη σε Αιγαίο και Εβρο, τις τελευταίες μέρες και στη νότια περιοχή της Κρήτης, καθώς έχουν αυξηθεί οι αφίξεις στη Γαύδο.

Αύξηση μεταναστευτικών ροών

Ενα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ-Σίσι είναι και αυτό. Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών προφανώς δεν εμπλέκεται μόνο μία υπηρεσία ή μόνο οι Ενοπλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα, ούσα χώρα υποδοχής και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης Σένγκεν έχει συνεργασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για τη φρεγάτα «Υδρα»

«Ο ρόλος που επιτελεί η Φρεγάτα «Υδρα» είναι η συμμετοχή σε μία πολυεθνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημαντική για την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας, είναι η πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια να λειτουργήσει στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης “Ασπίδες” της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας, είπε ότι έχει να κάνει με το γεγονός πως πρέπει να παραμείνει ανοιχτό ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για τις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως. «Στην ουσία, αποτρέπουμε μελλοντικές ανατιμήσεις στα προϊόντα, που οφείλονται στον κύκλο της Αφρικής που θα πρέπει να διανυθεί, προκειμένου να μεταφέρονται από την Ασία προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει γεωστρατηγική σημασία και το να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος, επιφέρει άμεσα έσοδα προς την ελληνική οικονομία. Στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% τα containers. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Αμυντική στήριξη στην Ουκρανία

«Από την πρώτη στιγμή δια του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων των αρμοδίων υπουργών, η χώρα μας έχει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού παντί τρόπω, μέσω της αποστολής ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού. Δεν το έχουμε κρύψει. Ολες οι διαδικασίες, θέλω σε αυτό να είμαι ξεκάθαρος, δεν έχουν μείνει κρυφές από τα κόμματα και τη Βουλή. O κ. Δένδιας έχει ενημερώσει, ήδη, τρεις πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ αυτών τον κ. Κασσελάκη», διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Εθελοντική στράτευση γυναικών

Για την εθελοντική στράτευση γυναικών, επεσήμανε ότι «έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Σε πρώτη φάση δεν αναφερόμαστε στο γενικό πληθυσμό, αλλά θα προσπαθήσουμε μέσα από μία διαδικασία, όπως είναι οι έφεδροι αξιωματικοί, να αξιοποιήσουμε την επιστημοσύνη των γυναικών προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Διαρροή email

Για την υπόθεση της διαρροής των email προς την κυρία Ασημακοπούλου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι διεξάγεται και μία έρευνα ανεξάρτητα του τι κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η χθεσινή εξέλιξη, παρότι ενδεχομένως μπορεί να αδικεί το πολύ σημαντικό έργο που έκανε η κυρία Ασημακοπούλου την τελευταία πενταετία στην Ευρωβουλή, ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει, δεδομένου ότι φαίνεται ότι υπήρξαν παρατυπίες ή ακόμα και παρανομίες σε αυτή τη διαδικασία. Οσοι έχουν ευθύνη πήραν το δρόμο της παραίτησης, όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Αν υπάρξουν άλλες ευθύνες προφανώς να το συζητήσουμε σε άλλη βάση. Νομίζω ότι είναι μία πράξη ξεκάθαρη, και ανάληψης πολιτικής ευθύνης».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...