Συνολικά 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα το Καζακστάν, σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της κεντροασιατικής χώρας.
Ο απολογισμός αυτός, ο οποίος δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές, είναι πολύ αυξημένος. Οι Αρχές είχαν ανακοινώσει μέχρι τώρα το θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.
Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά την καταστολή των ταραχών από τις δυνάμεις ασφαλείας. Εκτεταμένες είναι και οι υλικές ζημιές σε δημόσια κτίρια.
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.
Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι Αρχές είχαν κάνει λόγο για περισσότερους από 40 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 αστυνομικοί και στρατιώτες.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης. Πρόκειται για το πιο φονικό ξέσπασμα βίας στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας του Καζακστάν.
Αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος αποκάλεσε τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγεται σε ολόκληρη την πετρελαιοπαραγωγό πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα.
Ο Τοκάγεφ είχε εκδώσει διαταγές προς τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να βάλουν τέλος στην αναταραχή, για την οποία κατηγόρησες συμμορίτες και τρομοκράτες.
Eπειτα από πρόσκληση του Τοκάγεφ, ο υπό τη Ρωσία Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έστειλε στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη. «Αριθμός στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων τέθηκε υπό την προστασία του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών του CSTO», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο χωρίς να αποσαφηνίζεται ποιές είναι αυτές οι στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.
«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανέκτησαν τον έλεγχο διοικητικών κτιρίων και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News