480
H φωτογραφία που ανήρτησε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας και προκάλεσε αίσθηση | Facebook/CreativeProtagon

Καβγάς υπουργείου Τουρισμού και Δήμου Ζακύνθου για τα σκουπίδια στο «Ναυάγιο»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 12:27
H φωτογραφία που ανήρτησε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας και προκάλεσε αίσθηση
|Facebook/CreativeProtagon

Καβγάς υπουργείου Τουρισμού και Δήμου Ζακύνθου για τα σκουπίδια στο «Ναυάγιο»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 12:27

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δήμο Ζακύνθου και στο υπουργείο Τουρισμού προκάλεσε η ντροπιαστική φωτογραφία με τα σκουπίδια στην κατά τα άλλα πολυδιαφημισμένη διεθνώς παραλία στο «Ναυάγιο» –μια εικόνα που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και των ΜΜΕ. Ουσιαστικά κανείς δεν είναι υπεύθυνος!

Aναφερόμενος στην επίμαχη φωτογραφία, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, είπε μέσω του GRTimes.gr πως δεν είναι ευθύνη του Δήμου, αλλά του υπουργείο Τουρισμού. Για να του απαντήσει το τελευταίο πως όχι, είναι ευθύνη του Δήμου.

«Για το “Ναυάγιο” υπάρχει Επιτροπή, την οποία έχει τοποθετήσει το υπουργείο Τουρισμού για την σωστή και ομαλή λειτουργία του. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη και αρμοδιότητα ως προς αυτό το κομμάτι πια. Ουσιαστικά, δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία, ώστε να παρέμβουμε σε κάτι για το “Ναυάγιο” της Ζακύνθου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Σταύρος Κακολύρης υπερθεμάτισε:

«Εμείς ως Δήμος δεν έχουμε κάποιο δικαίωμα για να επέμβουμε σε κάτι. Υπάρχει αρμόδια Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον καθαρισμό της παραλίας σε καθημερινή βάση. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτα Διονυσοπούλου, έχει τοποθετήσει σεκιούριτι στο σημείο, οπότε έπρεπε να είχε ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Τουρισμού για το πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο. Πάντως, πέρσι δεν είχαν σημειωθεί τέτοια περιστατικά, διότι τα σκουπίδια τα μάζευαν τα ίδια τα καραβάκια που ερχόντουσαν. Κι αυτό, διότι μόνο μέσω θαλάσσης μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος».

Το υπουργείο Τουρισμού έδωσε τη δική του απάντηση για το ζήτημα που πρόκυψε με τα σκουπίδια στη διάσημη παραλία, επιμένοντας πως ο καθαρισμός της δεν αποτελεί ευθύνη του υπουργείου, αλλά της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού στον δήμαρχο Ζακύνθου:

«Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας , αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου , βάσει του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, βγήκε στον ΑΝΤ1 και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν ώστε το ελληνικό τουριστικό προϊόν να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

«Καταρχάς θέλω να σας πω ότι οι εικόνες σήμερα από το “Ναυάγιο” είναι αυτές μιας καθαρής παραλίας, οι οποίες τιμούν το δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό αξιοθέατο στη χώρα. Εμένα δεν μου αρέσει να πετάγονται μπαλάκια ευθύνης δεξιά και αριστερά. Είναι προφανές ότι το κομμάτι της καθαριότητας ανήκει συνταγματικά και νομοθετικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος μου είναι ενωτικός και η δική μου παράκληση προς όλους είναι να μπορέσουμε με όποια προβλήματα υπάρχουν- εγώ καταλαβαίνω και τους δημοτικούς άρχοντες, τις εκάστοτε δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την αποκομιδή απορριμμάτων στα νησιά- όλοι μαζί, ομαδικά, εθνικά να δούμε αυτή την προσπάθεια. Δεν τιμούν τη χώρα αυτές οι εικόνες και δεν θα ήθελα να επαναληφθούν» είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...