Κυριολεκτικώς μιλώντας, τι είναι «μαγεία»; Ο,τι ανορθολογικό και βουλησιαρχικό, αενάως συγκρουόμενο με την πραγματικότητα (όποια και αν είναι αυτή). Εχει τη γοητεία της άμα είναι ο άνθρωπος μωρό(ς), αλλά βαθμηδόν εξατμίζεται σαν μαγικό φίλτρο που ξεχάστηκε ξεσκέπαστο στο «εργαστήριο» του αλχημιστή και του κομπογιαννίτη. Και οι σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της «μαγείας» ακολουθούν και αυτές τον φυσικό, ρασιοναλιστκό νόμο της φθοράς όταν συγκρουστούν με την αληθινή ζωή. Κάτι τέτοιο έπαθαν και οι διάσημοι συντελεστές του «Χάρι Πότερ» και, όπως θα διαπιστώσετε, όχι μόνο αυτοί.
«Το έπος του ‘‘Χάρι Πότερ” καταρρέει» απεφάνθη η Repubblica – και εννοούσε το πακέτο των ταινιών για παιδιά, εκείνα τα παραμυθένια φιλμ που βασίστηκαν στα σχετικά βιβλία της αγγλίδας συγγραφέως Τζέι Κέι Ρόουλινγκ και έγιναν κοσμαγάπητα, με το αζημίωτο. Οι πρωταγωνιστές τους ήταν οι ηθοποιοί Ντάνιελ Ράντκλιφ και Εμα Γουάτσον, οι οποίοι είχαν καλές σχέσεις με τη Ρόουλινγκ. Πλέον, όμως, η Ρόουλινγκ «μαλώνει» τα κινηματογραφικά παιδιά της επειδή έχουν διαφορετική άποψη από την ίδια όσον αφορά τα δικαιώματα των τρανς γυναικών.
Η πραγματική μητέρα του ψεύτικου μάγου ασκεί εδώ και χρόνια κριτική στις διεκδικήσεις της κοινότητας των τρανς, έγραψαν οι Ιταλοί. Κατά τη γνώμη της, είναι επιζήμιες για όσα κατέκτησε το φεμινιστικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή για τα δικαιώματα των γυναικών. Η τριβή μεταξύ των στυλοβατών της «μαγείας» ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Ράντκλιφ είχε επικρίνει ανοιχτά τη Ρόουλινγκ επειδή αυτή δήλωσε ότι «οι τρανς δεν είναι γυναίκες, αφού γυναίκα νοείται ο άνθρωπος που βιολογικώς είναι θήλυ και όχι το τεχνηέντως».
Ο Ράντκλιφ ανταπάντησε ότι «οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες» και «κάθε αντίθετη άποψη διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά τους». Προς ενίσχυση της θέσεώς του, επικαλέστηκε την «αγάπη» σαν τη «μεγαλύτερη δύναμη στο Σύμπαν». Επίσης είπε ότι «οι τρανς άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται αυτό που νιώθουν, χωρίς παρεμβάσεις από άλλους». Ομως η Ρόουλινγκ δεν δέχεται πλέον καμία διαφορετική άποψη.
Προ εβδομάδων η συγγραφέας αμφισβήτησε τον νέο νόμο της κυβέρνησης της Σκωτίας με τον οποίο φυλακίζεται όποιος αποκαλεί τις τρανς γυναίκες τραβεστί. Παρά τη σχετική πίεση των ακτιβιστών, είπε ότι είναι έτοιμη να πάει φυλακή για τις απόψεις της και ότι δεν πρόκειται να διαγράψει ποτέ τις διαδικτυακές αναρτήσεις της. Προς το παρόν, πάντως, η αστυνομία της Σκωτίας έχει ανακοινώσει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να κατηγορηθεί η συγγραφέας.
Στη Βρετανία προσφάτως δημοσιοποιήθηκε η λεγόμενη Εκθεση Cass που περιορίζει τη χορήγηση «ορμονικών θεραπειών» σε ανηλίκους με σκοπό την αλλαγή φύλου. Οσοι σκέφτονται όπως η Ρόουλινγκ, πανηγύρισαν – μάλιστα η ίδια η συγγραφέας τόνισε με την ευκαιρία ότι «η ιδεολογία περί φύλου έχει χρησιμοποιήσει τα παιδιά ως πειραματόζωα, με σοβαρές συνέπειες και στη γονιμότητά τους». Για τα συγκεκριμένα σχόλιά της, ο πρώην πρωθυπουργός των Τόρις Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη Ρόουλινγκ «σύγχρονη αγία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News