711
Γενικό μήνυμα προς όλους η αποχη - μήνυμα και προς την κυβέρνηση η μη επίτευξη του εκλογικού της στόχου για τις ευρωεκλογές | SOOC

Κάτω από τον πήχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Λατινοπούλου για Ευρωβουλή και αποχή-τέρας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 21:09
Γενικό μήνυμα προς όλους η αποχη - μήνυμα και προς την κυβέρνηση η μη επίτευξη του εκλογικού της στόχου για τις ευρωεκλογές
|SOOC

Κάτω από τον πήχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Λατινοπούλου για Ευρωβουλή και αποχή-τέρας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 21:09

Νέα νίκη Μητσοτάκη –πέμπτη κατά σειρά– με τη Νέα Δημοκρατία όμως πολύ κάτω από τον εκλογικό πήχη που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη να «εξαργυρώσει» πολιτικά την όποια κυβερνητική φθορά, κρατώντας μεν τη δεύτερη θέση αλλά να χωρίς να πιάνει ούτε καν το 15%, παγίωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που «πήρε» και δύο περιφέρειες στην Κρήτη, και τέλος επίδοση-έκπληξη από τη Φωνή Λογικής, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου που θα κριθεί στο… νήμα αν θα καταφέρει να εκλεγεί ευρωβουλευτής, «έβγαλε» η κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, με την ενσωμάτωση στο 97,5% της επικράτειας, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 28,04% και καταλαμβάνει τις 7 από τις 21 έδρες, χάνοντας μία σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,94% κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,85%, που είναι αυξημένο κατά περίπου ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,43%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που σύμφωνα με την Singular Logic μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,28% (+4% σε σχέση με το 2019) το οποίο διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,41%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και τη Φωνή Λογικής με 3,06% –παρά την αρχική εκτίμηση από τη Singular Logic και άνευ συγκλονιστικού απροόπτου η Αφροδίτη Λατινοπούλου εκλέγεται τελικα ευρωβουλευτής.

Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,49%, η Νέα Αριστερά με 2,42%, οι Πατριώτες με 1,44%, οι Δημοκράτες με 1,43% και ο Κόσμος με 1,06%.

Η αποχή-τέρας αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 60%, ενώ το συνολικό ποσοστό των δυνάμεων της Ακροδεξιάς φτάνει το 20%.

Οι υψηλότερες επιδόσεις ανά περιφέρεια

Η ΝΔ πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α’ Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Αρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β’ Πειραιώς (18,30%).

Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά ελαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.

Σε έξι εκλογικές περιφέρειες η Ελληνική Λύση κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έλαβε ποσοστά από 18,48% έως 15, 61%. Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Β’ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε τρία παραδοσιακά εκλογικά «κάστρα» του, συγκεκριμένα σε Σάμο (20,39%), Ζάκυνθο (17,87%) και Λέσβο (15,58%).

Η ΝΙΚΗ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πιερία με 10,48%, η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Πειραιώς με 4,56% και η Φωνή Λογικής στον Εβρο με ποσοστό 6,40%.

Σε ό,τι αφορά το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του οποίου η πανελλαδική δύναμη έφτασε το 0,74%, πήρε την πρωτιά στη Ροδόπη με ποσοστό 36,95% (-1,05% σε σχέση με το 2019) και στην Ξάνθη με 27,42% (+2,18%).

Ποιοι εκλέγονται

Στη μάχη του σταυρού, από τη Νέα Δημοκρατία, προηγείται ο Γιώργος Αυτιάς, με τον νυν επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ακολουθεί.

Στις επόμενες θέσεις, ο έγκλειστος των αλβανικών φυλακών, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρης, οι νυν ευρωβουλευτές Μανωλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται για μία ακόμη θητεία ο Κώστας Αρβανίτης και έπονται ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς και η νυν ευρωβουλευτής Ελενα Κουντουρά.

Με Νίκο Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη και Σάκη Αρναούτογλου, μπαίνει στην Ευρωβουλή το ΠΑΣΟΚ.

Από την Ελληνική Λύση προηγείται ο Εμμανουήλ Φράγκος και ακολουθεί η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Από το ΚΚΕ εκλέγονται οι νυν ευρωβουλευτές Λευτέρης Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης.

Ευρωβουλευτής εκλέγεται με τη Νίκη  ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης και από την Πλεύση Ελευθερίας η υποψήφια  Μαρία Ζαχαριά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...