599
Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται πολύ καλύτερα από όταν είχαμε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων στη θάλασσα και στη στεριά, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υιοθετεί fake news, όπως πρόσφατα στον Εβρο | INTIMEnews

Κατρούγκαλος: Κάνατε το Μεταναστευτικό ελληνοτουρκικό θέμα – Γαϊτάνης: Υιοθετείτε άκριτα την τουρκική προπαγάνδα

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 13:32
Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται πολύ καλύτερα από όταν είχαμε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων στη θάλασσα και στη στεριά, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υιοθετεί fake news, όπως πρόσφατα στον Εβρο
|INTIMEnews

Κατρούγκαλος: Κάνατε το Μεταναστευτικό ελληνοτουρκικό θέμα – Γαϊτάνης: Υιοθετείτε άκριτα την τουρκική προπαγάνδα

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 13:32

Ως απαράδεκτες και προκλητικές καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν κατά της χώρας μας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας εκ νέου τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αξιοποιήσει το πλαίσιο κυρώσεων του Ιουνίου 2019 σε βάρος της Αγκυρας.

Αν και διαβεβαίωσε ότι απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα οι  πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας είναι ενωμένες, ο κ. Κατρούγκαλος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μετατροπή –όπως είπε– του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού από ευρωτουρκικό σε ελληνοτουρκικό θέμα, με αποτέλεσμα «να εκτίθεται η Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ακολουθεί άκριτα την τουρκική προπαγάνδα (όπως έπραξε –και στελέχη του επιμένουν να κάνουν– στο τελευταίο επεισόδιο στον Εβρο) και επανέλαβε ότι η χώρα δεν μπορεί, και δεν πρόκειται, να επιστρέψει στην πολιτική των ανοικτών συνόρων (όπως δηλαδή επί κυβέρνησης Τσίπρα).

Σήμερα, τόνισε ο κ. Γαϊτάνης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται πολύ καλύτερα από πριν, που υπήρχε η πολιτική των ανοιχτών συνόρων στη θάλασσα και στην στεριά. Δυστυχώς, συμπλήρωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει κάθε φορά την ευκαιρία, υιοθετώντας άκριτα ψευδείς ειδήσεις, να διασύρει τη χώρα με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Εβρου.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων-επιθέσεων κατά της χώρας με «όπλο» το Μεταναστευτικό, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος παρατήρησε πως εάν θέλει η αντιπολίτευση να είναι σύσσωμη απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις και να υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα, δεν θα πρέπει να υιοθετεί άκριτα την τουρκική προπαγάνδα.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ –επεσήμανε– εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να μη ζητούν συγγνώμη για τη στάση που κράτησαν στα τελευταία γεγονότα στον Εβρο. Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διεθνοποιούμε το πρόβλημα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει αυτό από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία».

Το να κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία για τη μη διεθνοποίηση του ζητήματος, δείχνει δύο πράγματα, άγνοια και ιδεοληψία, σχολίασε σε δηκτικό ύφος ο κ. Γαϊτάνης.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς

«Σε τέτοιου είδους προκλήσεις σε βάρος της χώρας, θα αναμέναμε να υπήρχε ενιαίο μέτωπο και καθολική αντίδραση», αναφέρει το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του που αναλυτικά έχει ως εξής:

 Μάς προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ που εκδίδει δεκάδες ανακοινώσεις καθημερινά, δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για τις ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, που εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τέτοιου είδους προκλήσεις σε βάρος της χώρας, θα αναμέναμε να υπήρχε ενιαίο μέτωπο και καθολική αντίδραση.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και τον τηλεοπτικό σταθμό Κontra, o Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε πάντως πως είναι αναγκαίο να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική συμπεριφορά της, καθώς δεν αρκούν οι –λιγότερο ή περισσότερο– θετικές δηλώσεις των εταίρων μας. Για αυτόν τον λόγο, συνέχισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αξιοποιήσει το πλαίσιο κυρώσεων του Ιουνίου 2019 και παράλληλα να μην παραχωρήσει «δωρεάν» την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, αλλά να τη συνδέσει με τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και τη δέσμευση για κοινή προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την εργαλειοποίηση –εκ μέρους του τούρκου προέδρου– του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, τονίζοντας πως δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα η Τουρκία, που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αναγκαία την απόκρουση της τουρκικής προπαγάνδας και την υπεράσπιση των συνόρων μας, ωστόσο, όπως είπε, εξίσου αναγκαίος είναι και ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και του ανθρωπιστικού δικαίου, στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να είναι προσκολλημένη και να μη δίνει έδαφος για εκμετάλλευση στη γειτονική Τουρκία-παραβάτη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...