689
Ο Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή. Απαντώντας σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατρίνης: Γιατί ψηφίζουμε την MDCA ενώ διαφωνούμε – Οι απαντήσες για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 20:31
Ο Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή. Απαντώντας σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατρίνης: Γιατί ψηφίζουμε την MDCA ενώ διαφωνούμε – Οι απαντήσες για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 20:31

«Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, παρά τις όποιες ενστάσεις έχει, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής για τη χώρα, δεν υπάρχουν, όμως, περιθώρια για απώλεια στρατηγικών συμμαχιών»: αυτό τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη. Ο ίδιος δεν δίστασε να υπερασπιστεί και αυτός –παράλληλα με τον Κώστα Σκανδαλίδη– την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, για την οποία είχαν διαφωνήσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξης Τσίπρα.

Aναφερόμενος στις απαξιωτικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ στο θέμα των διαπραγματεύσεων της δεκαετίας του 1980 για τις αμερικανικές βάσεις, ο κ. Κατρίνης μίλησε για «προσωπικό μένος» του Πρωθυπουργού απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου:

«Το προσωπικό πολιτικό σας μέγεθος δεν συγκρίνεται ούτε πρόκειται ποτέ να συγκριθεί με το μέγεθος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια στους έλληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές του κ. Τσίπρα στο 1990 και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Κατρίνης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το κόμμα του, ο τότε Συνασπισμός, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία είχαν παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Καταλόγισε δε υποκριτική στάση στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας αυτο που είχε πει ο αποχωρήσας πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάϊατ ότι «η αναγέννηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ως λόγο καταψήφισης σήμερα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας την Τουρκία. Την Ελληνογαλλική όμως συμφωνία που προστατεύει τη χώρα απέναντι στην τουρκική απειλή, για ποιο λόγο την καταψήφισε; Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν αποτελεί πεδίο άσκησης ιδεοληψιών», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε κάθε κίνηση που γίνεται για ειρήνευση και διευθέτηση των διαφορών στη βάση πάντα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου μπορούσε να αναλάβει και είχε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες με διεθνή απήχηση και εμβέλεια. Η χώρα πρέπει να ξαναβρεί αυτή τη δυνατότητα, αυτό το βηματισμό. Γιατί αυτός που είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας κύριε Μητσοτάκη δεν στέκεται ποτέ ακίνητος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ και επικεντρώνονται:

-Στην απάλειψη του άρθρου 51 του ΟΗΕ για τη νόμιμη άμυνα, που είναι σημαντική γιατί αίρει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τη Συνθήκη των Παρισίων και νομιμοποιεί το δικαίωμα στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά για την προβολή νόμιμης άμυνας απέναντι σε μια υπαρκτή απειλή.

-Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, ούτε αναγράφεται ότι αυτά θα αποδέχονται τα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναερίου χώρου, που είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για εμάς αφού συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

-Στην ευκαιρία που χάθηκε να ενταχθούν τα αεροδρόμια της Σκύρου και της Λήμνου στην Ελληνο-Αμερικανική αμυντική συμφωνία. Να απαιτήσει η χώρα μας και να πετύχει περισσότερες εγκαταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, με προφανή οφέλη για την εθνική ασφάλεια.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ήττα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.

«Θα πρέπει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιατί μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχουν καθαρές σχέσεις. Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει βουβός και άβουλος σύμμαχος», τόνισε ο κ. Κατρίνης, που υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε σθεναρά και ξεκάθαρα στην πρόθεση ευρωπαϊκών χωρών να πουλήσουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, πετυχάινοντας σχετικό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και στο Κογκρέσο να αναδειχθούν οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, η επιθετικότητα, η περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κυρίως η συμπεριφορά της στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Συρία και στην Ουκρανία, αναφερόμενος στις 1.266 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου και τις 88 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά από την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν ως σήμερα.

Τόνισε με έμφαση ότι «η Ελλάδα, μια δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να καλείται να κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις απέναντι σε μια ξεκάθαρα επεκτατική και αναθεωρητική δύναμη που κινείται, σαφέστατα, εκτός του δυτικού συστήματος ασφαλείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...