Το πρόβλημα του αντισημιτισμού της Αριστεράς έχει βρεθεί στο επίκεντρο της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Τα καλοκαιρινά τζάμπορι του γαλλικού κόμματος των Πρασίνων και της Ακρας Αριστεράς υποτίθεται ότι θα ήταν ευκαιρία συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, τις ανισότητες πλούτου και τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους, μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα διακοπών.
Αντίθετα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Politico, οι συναντήσεις επισκιάστηκαν από μια διαμάχη για το υποτιθέμενο λογοπαίγνιο ενός ράπερ σχετικά με το Ολοκαύτωμα, που τώρα απειλεί να δημιουργήσει σχίσμα μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού NUPES, της Ακρας Αριστεράς και των Πρασίνων, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία.
Τα προβλήματα της γαλλικής Αριστεράς με τον αντισημιτισμό είναι πιο λεπτεπίλεπτα από εκείνα της Ακροδεξιάς –ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, υποβάθμιζε το Ολοκαύτωμα και υπερασπιζόταν το συνεργατικό καθεστώς Βισύ της Γαλλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο– αλλά παραμένουν χειροπιαστά και εμβαθύνουν περαιτέρω τα πολιτικά ρήγματα του χώρου, που σιγοβράζουν εδώ και μήνες.
Αρκετοί επώνυμοι δήμαρχοι των Πρασίνων πήραν την απόφαση να μποϊκοτάρουν τη συγκέντρωση «Καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο» του κόμματος των Πρασίνων, που ξεκινά την Πέμπτη στο λιμάνι της Χάβρης, λόγω της απόφασης των διοργανωτών να προσκαλέσουν τον προκλητικό γάλλο ράπερ Μεντίν.
Κάθε άλλο παρά ανεξοικείωτος με τις προκλήσεις, ο Μεντίν πυροδότησε αντιπαραθέσεις αυτόν τον μήνα όταν κατηγόρησε την εβραία πρώην αθλήτρια και συγγραφέα Ρασέλ Καν ότι είναι «ResKHANpée» – ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «rescapée» (επιζών), που έχει γίνει ευρέως κατανοητή ως αναφορά στους παππούδες της, οι οποίοι επέζησαν του Ολοκαυτώματος.
Το λογοπαίγνιο καταδικάστηκε από τις εβραϊκές οργανώσεις και το πολιτικό κατεστημένο στη Γαλλία, εν μέσω εκκλήσεων για ακύρωση της εμφάνισης του Μεντίν σε ένα ντιμπέιτ υψηλού προφίλ στη Χάβρη. Η διαμάχη έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με το αν η Αριστερά είναι ήπια απέναντι στον αντισημιτισμό – ιδιαίτερα για το σκληρό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, που τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για χαλαρή στάση απέναντι στο ζήτημα.
Ο γεννημένος στη Χάβρη της Γαλλίας αλγερινής καταγωγής ράπερ έχει προσελκύσει πυρά τα τελευταία χρόνια για τα τραγούδια του «Jihad» και «Don’t Laïk», στα οποία τραγούδησε ότι «οι φανατικοί κοσμικοί πρέπει να σταυρώνονται όπως στον Γολγοθά». Εχει επίσης κατηγορηθεί στο παρελθόν για ομοφοβία και μίμηση αντισημιτικής χειρονομίας.
Σε συνέντευξή του την Τετάρτη ο Μεντίν είπε ότι ζήτησε συγγνώμη για το tweet του εναντίον της Καν. «Είναι λάθος, το αναγνωρίζω. Ηταν ένα αδέξιο tweet, είχα ξεχάσει την ιστορία της οικογένειάς της. Ο αντισημιτισμός είναι ένα δηλητήριο και το πολεμάω εδώ και χρόνια» είπε απολογούμενος.
Ο ηγέτης της Ακρας Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, υπερασπίστηκε τον Μεντίν, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μεντίν Ζαουίς, και αρνήθηκε τις εναντίον του κατηγορίες για αντισημιτισμό. «Ο Μεντίν δεν είναι ρατσιστής. Γιατί να τον κάνεις να παραδεχτεί πεποιθήσεις που δεν είναι δικές του;» ρώτησε στο X, πρώην Twitter.
Ο Μεντίν αναμένεται να συμμετάσχει σε μια συζήτηση το Σάββατο, στο πλαίσιο συγκέντρωσης της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Σε προηγούμενο ντόρο που είχε προκληθεί το 2018, ο Μεντίν είχε αναγκαστεί να ακυρώσει παραστάσεις του που είχαν προγραμματιστεί στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι, τρία χρόνια αφότου ο χώρος έγινε στόχος ισλαμιστικής επίθεσης αφήνοντας πίσω του 90 νεκρούς.
Εν τω μεταξύ, η αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, η οποία πρόκειται να διασταυρώσει τα πυρά της με τον Μεντίν στο ντιμπέιτ της Πέμπτης, υποστήριξε ότι ο ράπερ πάσχει από «μια υφέρπουσα μορφή αντισημιτισμού» λόγω «είτε αδεξιότητας, είτε έλλειψης κουλτούρας ή ανοησίας, είτε και άγνοιας».
Για τη Σιμόν Ροντάν-Μπενζακέν, διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, το περιστατικό είναι μια απεικόνιση της «αυτοεξαπάτησης» της Αριστεράς όσον αφορά τις νέες μορφές διακρίσεων στη Γαλλία. «Ακούμε την Ανυπότακτη Γαλλία και τους κομμουνιστές να διαμαρτύρονται έντονα κατά του ακροδεξιού αντισημιτισμού. Αλλά κλείνουν τα μάτια στον αντισημιτισμό όταν αυτός εκφράζεται στις δικές τους τάξεις, και μερικές φορές από μειονότητες» λέει στο Politico.
Η διαμάχη για τον Μεντίν είναι το τελευταίο χτύπημα στον αριστερό συνασπισμό NUPES, που αγωνίζεται σκληρά να παραμείνει ενωμένος, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες του στις εκλογές. Η συμμαχία της Ανυπότακτης Γαλλίας, του EELV (Πράσινοι), των Κομμουνιστών και του πιο μετριοπαθούς Σοσιαλιστικού Κόμματος σημείωσε μεγάλες νίκες στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι, στερώντας από τον πρόεδρο Μακρόν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ομως το 2023 χαρακτηρίστηκε από προσωπικές κόντρες και διαφορές πολιτικής στην Αριστερά, παρά την επίδειξη ενότητας κατά του Μακρόν στις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του για τις συντάξεις. Πρόσφατα, ο σκληροπυρηνικός αριστερός Μελανσόν αρνήθηκε να κάνει έκκληση για ηρεμία, στον απόηχο του θανατηφόρου πυροβολισμού μιας 17χρονης από έναν αστυνομικό – σε αντίθεση με τους περισσότερους αριστερούς ηγέτες.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και ακαδημαϊκούς η Αριστερά είναι διχασμένη όσον αφορά τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει για να διευρύνει την απήχησή της πέρα από την πολιτική της βάση – η οποία υπολογίζεται κοντά στο 25%. Οι διασπάσεις προοιωνίζονται ήδη ενόψει των εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου για τη Γερουσία, και των Ευρωεκλογών του επόμενου έτους.
Ούτε το κόμμα των Πρασίνων ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα θέλουν να ενταχθούν σε κοινές λίστες με την Ανυπότακτη Γαλλία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, παρά το γεγονός ότι ο Μελανσόν ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία, λαμβάνοντας το 22% των ψήφων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News