418
Η δυτική πλευρά του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Μισό θάλασσα, μισό πλαγκτόν... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κάτι άλλο… βρωμάει στη Θεσσαλονίκη

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 27 Ιουνίου 2017, 14:08
Η δυτική πλευρά του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Μισό θάλασσα, μισό πλαγκτόν...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κάτι άλλο… βρωμάει στη Θεσσαλονίκη

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 27 Ιουνίου 2017, 14:08

Στις αρχές της άνοιξης, επί πολλές μέρες στη γειτονιά μου δεν τολμούσαμε να ανοίξουμε τα παράθυρά μας τις μεσημεριανές ώρες. Έμπαινε μέσα μια μυρωδιά σάπιου ψαριού ανάκατη με μυρωδιά τηγανητού ψαριού. Με τους γείτονες ψάχναμε για να βρούμε από πού προέρχεται. Τελικά, η μυρωδιά ερχόταν από τη θάλασσα κι εμφανιζόταν υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.

Στη Θεσσαλονίκη είμαστε συνηθισμένοι στις διαφορετικές όψεις και μυρωδιές του Θερμαϊκού κόλπου, στο φυτοπλαγκτόν και τα λύματα, στην έντονη ψαρίλα ή τα ξεραμένα φύκια, στο κόκκινο, το πράσινο και το καφέ look του. Όπως επίσης είμαστε συνηθισμένοι να τον βλέπουμε και να τον καμαρώνουμε τις μέρες που φαίνεται καθαρός, να χαζεύουμε βραχάκια και αχινούς στα νερά στο κέντρο της πόλης, να αναρωτιόμαστε αν πρέπει κι εμείς να βουτήξουμε όπως το κάνουν κατά καιρούς κάποιοι τουρίστες. Βεβαίως, αυτές οι καλές μέρες είναι λιγότερες.

thermaikos3
Το σκάφος «Αλκίππη» δίνει μάχη -άνιση- με το φυτοπλαγκτόν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Ωραία ως εδώ, διαπιστώσαμε το πρόβλημα. Ποιος θα το λύσει; Χμ… Κανένας. Διότι ο Θερμαϊκός δεν διαθέτει φορέα διαχείρισης, όπως είχε προγραμματιστεί να συμβεί ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Οι εμπλεκόμενοι φορείς με το Θερμαϊκό κόλπο είναι καμιά σαρανταριά! Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «Στην περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου εδρεύουν και δραστηριοποιούνται πολλοί δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας οργανισμός ρυθμιστικού και ένας φορέας διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής, ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, συνεταιρισμοί αλιέων και οστρακοκαλλιεργητών, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και σύλλογοι».

Το φυτοπλαγκτόν καλύπτει πολύ μεγάλο τμήμα της επιφάνειας του Θερμαϊκού κόλπου. ΚΑι με την αποσύνθεσή του η δυσοσμία αγκαλιάζει σαν πέπλο την πόλη...(φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Το φυτοπλαγκτόν καλύπτει πολύ μεγάλο τμήμα της επιφάνειας του Θερμαϊκού κόλπου. Και με την αποσύνθεσή του η δυσοσμία αγκαλιάζει σαν πέπλο την πόλη…(φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Για να καταλάβουμε την απόλυτη αδυναμία διαχείρισης του κόλπου αυτή τη στιγμή, ας δούμε το παράδειγμα του επιφανειακού καθαρισμού του. Κάθε χρόνο, εδώ και 5 χρόνια, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ζητάει από οργανισμούς κι επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση του επιφανειακού καθαρισμού του, δηλαδή των σκουπιδιών που επιπλέουν. Κάποιοι ανταποκρίνονται, κι έτσι η κατάσταση προσωρινά σώζεται. Ωστόσο, φαίνεται πως η ρύπανση προχωρά ακάθεκτη, κι επείγει να ληφθούν μέτρα.

Να ληφθούν. Αλλά από ποιον απ’ τους 40 εμπλεκόμενους φορείς;

Κοι προσπάθειες καθαρισμού συνεχίζονται... (φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Κοι προσπάθειες καθαρισμού συνεχίζονται… (φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...