818
O Στέφανος Τσιτσιπάς σε ένα στιγμιότυπο από τον αγώνα του με τον άσημο Κολομβιανό Ντάνιελ Γκαλάν | Reuters/Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports

«Κάτι τρέχει» με τον Στέφανο

Sportscaster Sportscaster 30 Αυγούστου 2022, 11:23
O Στέφανος Τσιτσιπάς σε ένα στιγμιότυπο από τον αγώνα του με τον άσημο Κολομβιανό Ντάνιελ Γκαλάν
|Reuters/Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports

«Κάτι τρέχει» με τον Στέφανο

Sportscaster Sportscaster 30 Αυγούστου 2022, 11:23

Οι ελπίδες του Στέφανου Τσιτσιπά για μια επιτυχημένη πορεία στο Αμερικανικό Οπεν και, ενδεχομένως, την κατάκτηση του πρώτου γκραν-σλαμ τροπαίου της καριέρας του κράτησαν, μόλις, 2 ώρες και 45 λεπτά. Οσο χρειάστηκε ο 26χρονος Κολομβιανός, Ντάνιελ Γκαλάν, Νο.94 στο παγκόσμιο ranking, ο οποίος πραγματοποιεί την παρθενική του παρουσία στο τουρνουά, να νικήσει (6-0, 6-1, 3-6, 7-5) τον κορυφαίο έλληνα τενίστα, και να τον αποκλείσει από τον πρώτο γύρο.

Συμβαίνουν αυτά. Οι πρεμιέρες των μεγάλων διοργανώσεων κρύβουν, συχνά, δυσάρεστες εκπλήξεις για τα φαβορί. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο Στέφανος αποχαιρέτησε, τόσο πρόωρα, τη Νέα Υόρκη, είναι «σοκαριστικός». Απίστευτος. Ανεξήγητος. Στο «Λούις Αρμστρονγκ Στέιντιουμ» βίωσε έναν εφιάλτη, ενώ οι θεατές (και οι τηλεθεατές)… δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ο άγνωστος στους πολλούς Κολομβιανός θύμιζε Φέντερερ στα καλύτερά του, απέναντι στον διάσημο πρωταθλητή μας που έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει.

Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν φανταζόταν, ο Κολομβιανός, ότι σε 56 λεπτά αγώνα θα είχε προηγηθεί 6-0, 6-1 με αντίπαλο το Νο.4. Αλλά και ο Τσιτσιπάς δεν περίμενε ότι σε δυο σετ θα κέρδιζε, μόλις, ένα γκέιμ – ποτέ δεν του είχε ξανασυμβεί στην επαγγελματική του καριέρα. Η χειρότερή του επίδοση, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, ήταν τα τρία γκέιμ σε δύο σετ. Κι αυτή, απέναντι σε αντιπάλους όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ράφα Ναδάλ. Εφέτος είχε χάσει σετ με 6-0 άλλη μια φορά, αλλά από τον Τζόκοβιτς: στον τελικό του Μasters της Ρώμης, τον Μάιο.

Ηταν, ίσως, η πιο απογοητευτική του βραδιά απ’ όσες μπορεί να ανακαλέσει η μνήμη του. Πιο πολύ και από εκείνη στο Παρίσι, τον περασμένο Ιούνιο, όταν το «φάντασμα» του φοβερού Τσιτσιπά που πέρυσι είχε φτάσει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, ηττήθηκε στον 4ο γύρο από τον δανό τινέιτζερ, Χόλγκερ Ρουν. Ή, από αυτή στα μέσα Αυγούστου, που αποκλείστηκε στον 2ο γύρο του τουρνουά στο Μόντρεαλ. Είχε ξαναβρεθεί σε παρόμοια θέση, στην πρεμιέρα του στο Ρολάν Γκαρός του 2020. Εχανε από τον Ισπανό Μουνάρ με 2-0 σετ. Κέρδισε, όμως, τα τρία επόμενα. Ενώ τώρα… Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με τον Γκαλάν, μετρώντας… 57 αβίαστα λάθη. Στα δυο πρώτα σετ κατάφερε να πάρει από το σερβίς του, μόλις, 17 πόντους. Οπως στο 2ο σετ του χαμένου τελικού στο Σινσινάτι, πριν από μια εβδομάδα, στο κορτ δεν εμφανίστηκε ο αληθινός Τσιτσιπάς, αλλά… ο σωσίας του

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα η απογοήτευση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. «Ηταν μια από τις λίγες στιγμές στην καριέρα μου που ένιωσα χαμένος. Δεν ήμουν παρών στο παιχνίδι, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Ηταν από εκείνες τις μέρες που δεν έχεις όρεξη να παίξεις, να αγωνιστείς. Ενιωθα τελείως off. Εκείνος (ο Γκαλάν) έπαιξε σαν παίκτης παγκοσμίου κλάσης, κι εγώ σχεδόν σαν ερασιτέχνης», εξομολογήθηκε, και παραδέχτηκε ότι δεν περίμενε μια τέτοια ήττα, τόσο νωρίς.

Τι του συνέβη, άραγε; Είχε πρόβλημα με τον χειρουργημένο του αγκώνα; Στα μέσα του δεύτερου σετ αισθάνθηκε κάποιες ενοχλήσεις (δέχτηκε τις ιατρικές περιποιήσεις από τον γιατρό του γηπέδου), όμως δεν ζήτησε ιατρικό τάιμ-άουτ. Αλλωστε, στο τρίτο σετ τα πήγε πολύ καλύτερα. Υποτίμησε τον αντίπαλό του; Μάλλον όχι, καθώς ο Κολομβιανός προερχόταν από εξαιρετικές εμφανίσεις στους προκριματικούς. Ηταν, απλώς, μια κακή μέρα στη δουλειά; Μπορεί. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, που παθαίνει «μπλακ-άουτ». Κι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει στην πυραμίδα του τένις, τόσο πιο συχνές -και μεγάλες- είναι οι μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Μέσα στο 2022 ο Στέφανος έχει το καλύτερο ρεκόρ νικών (46-17) από οποιονδήποτε άλλον τενίστα, όμως αυτό δεν τον οδήγησε στους τίτλους που στόχευε. Οταν αποκλείστηκε από τον 19χρονο Ρουν, στο Γαλλικό Οπεν, είχε πει πως προσπαθεί και ο ίδιος να καταλάβει τι δεν πάει καλά, και να το διορθώσει. Οπως φαίνεται, ακόμη δεν το έχει βρει.

Μήπως, το τένις δεν είναι, πλέον, η προτεραιότητά του; Αυτό λένε οι «κακές γλώσσες». Οτι κουράστηκε να προσπαθεί, και ότι τώρα θέλει να απολαύσει τους κόπους του. Πριν ταξιδέψει από το Σινσινάτι στη Νέα Υόρκη, ο Στέφανος έγινε ο, μόλις, τέταρτος τενίστας κάτω των 30 ετών, που ξεπέρασε τα 20 εκατ. δολάρια σε χρηματικά έπαθλα. Θα ήταν λογικό, ένας ωραίος, πλούσιος και διάσημος 24χρονος να υποκύψει στον πειρασμό της ντόλτσε βίτα. Αλλά πώς να το πιστέψεις αυτό για έναν αθλητή που από τον Μάρτιο του 2019, όταν μπήκε στο top-10 για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα, διατηρείται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις του ranking, και καταγράφει ποσοστό νικών άνω του 70%;

Μπορεί να φταίμε κι εμείς. Που απαιτούμε από τον Τσιτσιπά να νικά πάντα και τους πάντες, θεωρώντας τους θριάμβους του αυτονόητους, και τις αποτυχίες του απαράδεκτες.

Η κακή του παράδοση στη Νέα Υόρκη συνεχίστηκε. Σε πέντε προσπάθειες στο Αμερικανικό Οπεν, δεν προχώρησε πέρα από τον 3ο γύρο ούτε μια φορά. Ο Στέφανος ολοκλήρωσε το ταξίδι του στα εφετινά γκραν-σλαμ με έναν ημιτελικό, έναν τέταρτο κι έναν τρίτο γύρο, και με έναν αποκλεισμό σε πρεμιέρα. Σε μια χρονιά που ήλπιζε στον πρώτο major τίτλο του…

Νέος είναι ακόμη, έχει το μέλλον μπροστά του. Αλλά, αν δεν ανακαλύψει σύντομα αυτό το «κάτι» που φταίει για τις μυστηριώδεις αποτυχίες του, θα δει τη «νέα γενιά» του τένις να τον προσπερνά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...