Προτιμά να σουτάρει, παρά να μιλάει. Ακόμη και σε διαφημιστικά σποτ, στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, δεν λέει κουβέντα. Ο «αμίλητος σούπερσταρ», όπως τον έχουν αποκαλέσει, είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του –το 2012– ότι στα πρώτα του χρόνια στη «Μασία», την ποδοσφαιρική ακαδημία της Μπαρτσελόνα, όλοι πίστευαν πως ήταν μουγγός! Με τον καιρό, βεβαίως, όλοι κατάλαβαν το πραγματικό του πρόβλημα: είναι υπερβολικά σεμνός.
Οι λέξεις βασανίζουν το μυαλό του, προτού βγουν από το στόμα του. Γι’ αυτό, ό,τι λέει ο Λιονέλ Μέσι έχει ιδιαίτερη σημασία. Πόσω μάλλον αν δεν πρόκειται για τις συνήθεις τυπικότητες, αλλά για μια οργισμένη αντίδρασή του εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της ομάδας του. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, όλα αυτά τα χρόνια που δοξάζει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.
Ο άνθρωπος που προκάλεσε αυτή τη… συλλεκτική «έκρηξη» του Αργεντινού είναι ο Ερίκ Αμπιντάλ, αθλητικός διευθυντής του συλλόγου τούτη την εποχή. Βγήκε στη Sport και είπε, μεταξύ άλλων, ότι επί Βαλβέρδε κάποιοι παίκτες της ομάδας, που δεν ήταν ικανοποιημένοι με τον προπονητή, δεν δούλευαν όσο θα έπρεπε. Τι τις ήθελε τις… αποκαλύψεις; Ο Μέσι όρμησε να υπερασπιστεί τους συμπαίκτες του με έναν πρωτοφανή –γι’ αυτόν– τρόπο, σπέρνοντας τον τρόμο στην Μπαρτσελόνα. Η κίνησή του έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι «κάτι τρέχει με τον Λίο».
Ο Μέσι απάντησε μέσω Instagram. Ανήρτησε μια φωτογραφία από τη συνέντευξη του Αμπιντάλ, και σχολίασε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα. Πιστεύω, ωστόσο, πως κάθε άνθρωπος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων και των αποφάσεών του. Αυτό περιλαμβάνει και τους παίκτες, για όσα συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδων. Αν και εμείς είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε παίξει καλά, όταν ισχύει αυτό. Οι επικεφαλής της τεχνικής γραμματείας πρέπει, επίσης, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και, πρωτίστως, αυτές των αποφάσεων που λαμβάνουν. Τέλος, πιστεύω πως όταν κάποιος αναφέρεται σε παίκτες, πρέπει να δίνει ονόματα. Διαφορετικά, τους βάζουν όλους στο ίδιο καζάνι και τροφοδοτούν κουτσομπολιά, πολλά από τα οποία δεν έχουν σχέση με την αλήθεια».
Μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις: «Επικεφαλής της τεχνικής γραμματείας» είναι ο Αμπιντάλ. Αυτός είναι ο επίσημος τίτλος του στο οργανόγραμμα του συλλόγου. Ο Μέσι είναι τόσο θυμωμένος, ώστε δεν αναφέρει ούτε το όνομά του. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συμπαίκτες επί μια επταετία. Με τη φράση «οι επικεφαλής της τεχνικής γραμματείας πρέπει, επίσης, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και, πρωτίστως, αυτές των αποφάσεων που λαμβάνουν», «καρφώνει» τον Αμπιντάλ, που εισηγήθηκε την απόλυση του Βαλβέρδε, αλλά την αποδίδει στο (δήθεν) κακό κλίμα που υπήρχε στην ομάδα.
«Τσουνάμι που χτύπησε την Μπαρτσελόνα», χαρακτηρίζει το «ξέσπασμα» του Μέσι η Sport, ενώ τα media στην Ισπανία εκφράζουν την ίδια φρικτή υποψία: πως «το ποτήρι ξεχείλισε» για τον Αργεντινό, που δεν αντέχει άλλο στη Βαρκελώνη με όσα συμβαίνουν στον σύλλογο τελευταία. Ενα από αυτά που τον ενόχλησαν ήταν και η αδυναμία των διοικούντων να φέρουν πίσω τον Νεϊμάρ, το περασμένο καλοκαίρι. «Δεν είμαι σίγουρος πως έκαναν ό,τι μπορούσαν», είχε σχολιάσει.
Ο ισπανικός Τύπος γράφει ότι ο Μέσι είναι απογοητευμένος από τη μεταγραφική πολιτική του συλλόγου, που έχει αποδυναμώσει την ομάδα. Κάτι που έκαναν ακόμη πιο φανερό, ο τραυματισμός του Σουάρες και –τώρα– του Ντεμπελέ. Υπεύθυνος για τα «πάρε-δώσε» της Μπαρτσελόνα είναι ο Αμπιντάλ, όμως αυτό που δεν του συγχωρεί ο Αργεντινός είναι –κυρίως– η τυφλή υπακοή του στον Μπαρτομέου. Ο πρόεδρος είναι το πραγματικό του πρόβλημα, από παλιά. Από τότε (2017) που οι «κακές γλώσσες» έλεγαν ότι ο Μέσι καθυστερεί να υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του, για να μη φωτογραφηθεί μαζί του.
Αυτές τις ώρες όλοι θυμούνται την αποκάλυψη της El Pais, το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με την οποία το τελευταίο συμβόλαιο του Μέσι τού δίνει το δικαίωμα να αποφασίζει, στις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο, αν θα συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα και την επόμενη σεζόν ή αν θα αποχωρήσει ως ελεύθερος. Και αναρωτιούνται αν η φετινή 30ή Ιουνίου θα είναι αλλιώτικη από τις προηγούμενες, που ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου επέλεγε πάντα να παραμείνει στο «Καμπ Νου».
Ολα τα ‘χαν οι Καταλανοί, αυτή η αγωνία τους έλειπε. «Οταν βλέπεις τον Μέσι, ο οποίος κρατούσε την Μπαρτσελόνα ενωμένη τα τελευταία χρόνια, να χάνει την ψυχραιμία του, η κατάσταση γίνεται τρομακτική για το club», παρατηρεί ο Guardian.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News