Η επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2024, εκτίμησε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας στο Yale, Νίκολας Χρηστάκης, τονίζοντας ότι ακόμα και όταν οι βιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού μείνουν πίσω μας, κάποια προβλήματα θα παραμείνουν.
Μιλώντας στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο καθηγητής Χρηστάκης προειδοποίησε ότι το δεύτερο επιδημικό κύμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι δύο φορές χειρότερο από το πρώτο, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο, και πιθανότατα ένα τέταρτο κύμα, τα οποία όμως συνήθως γίνονται όλο και πιο μικρά.
Ερωτηθείς πότε πρέπει να περιμένουμε μία επιστροφή στην προ κορονοϊού κατάσταση, ο καθηγητής απάντησε το 2024, καθώς, όπως εξήγησε, ακόμα και αν έχουμε φτάσει στην «ανοσία της αγέλης» ή διαθέτουμε ένα εμβόλιο, θα χρειαστεί χρόνος για να συνέλθουμε από τις ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
«Οι οικονομίες μας έχουν δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Οπότε, ακόμη και όταν οι βιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις του ιού θα είναι πίσω μας, κάποια προβλήματα θα παραμένουν. Οπότε θεωρώ ότι, δύο χρόνια μετά, κοντά στο 2024, κρίνοντας και από ιστορικά προηγούμενα από άλλες επιδημίες, θα έχουμε τελικά ξεπεράσει όλες επιπτώσεις του ιού», σημείωσε στην απάντησή του ο κ. Χρηστάκης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του καθηγητή στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε καθηγητά, καλησπέρα από την Αθήνα. Φαίνεται πως μπαίνουμε σε μια πολύ σοβαρή φάση στο δεύτερο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι ήδη σε λοκντάουν, ενώ πρόσθετα μέτρα λαμβάνονται στην Αθήνα, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων. Ξέρω ότι μιλάτε τακτικά με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια είναι η συμβουλή σας; Πρέπει να περιμένουμε ένα γενικό λοκντάουν σύντομα;
Δρ Νίκολας Χρηστάκης: Δεν του έχω μιλήσει τελευταία. Όμως είμαι πάντα διαθέσιμος να μιλήσω μαζί του και με άλλους στην Ελλάδα. Νομίζω πως, ναι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Είναι δύσκολο να πούμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά είναι απαραίτητο να κάνουμε τα δύσκολα βήματα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε να γεμίσουμε τα νοσοκομεία μας, και να αποφύγουμε θανάτους, τότε πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Θα πρέπει ίσως να περιμένουμε ένα «σκληρό» χειμώνα που θα μοιάζει με τον τρόπο που ζήσαμε την προηγούμενη άνοιξη;
Δρ Νίκολας Χρηστάκης : Ναι, αυτό είναι πολύ πιθανό. Δυστυχώς, κάθε πανδημία του αναπνευστικού που γνωρίζω τα τελευταία 100 χρόνια, έχει εμφανιστεί με διαφορετικά κύματα. Κι η συγκεκριμένη έχει έρθει στην ώρα της, τώρα είναι το δεύτερο κύμα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν περιμέναμε. Συνήθως το δεύτερο κύμα έχει το ίδιο μέγεθος με το πρώτο. Το 1918 το δεύτερο κύμα ήταν τέσσερις φορές πιο θανατηφόρο από το πρώτο. Θεωρώ ότι το δεύτερο κύμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι δυο φορές χειρότερο από το πρώτο.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε κι ένα τρίτο κύμα;
Δρ Νίκολας Χρηστάκης: Ναι, ένα τρίτο και πιθανότατα ένα τέταρτο κύμα. Συνήθως, όμως, έρχονται κάθε χρόνο, αλλά γίνονται όλο και πιο μικρά. Και βέβαια σε αυτή την περίσταση, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο. Οπότε θα έχουμε σχεδόν σίγουρα ένα εμβόλιο το 2021 και θα πάρει περίπου ένα χρόνο για να κατασκευαστεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο και βέβαια να το αποδεχτεί και ο κόσμος. Οπότε κάποια στιγμή το 2022, θα έχουμε έναν εκτεταμένο εμβολιασμό κι αυτό θα έχει σοβαρό αποτέλεσμα στην πορεία της πανδημίας.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε καθηγητά, πότε πρέπει να περιμένουμε επιστροφή στην κανονικότητα;
Δρ Νίκολας Χρηστάκης: Θα σας έλεγα το 2024. Διότι ακόμη κι αν το 2022 έχουμε φτάσει στην «ανοσία της αγέλης» ή διαθέτουμε ένα εμβόλιο, θυμηθείτε πως ακόμη χρειαζόμαστε χρόνο για να συνέλθουμε από τις ψυχολογικές και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι οικονομίες μας έχουν δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Οπότε, ακόμη και όταν οι βιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις του ιού θα είναι πίσω μας, κάποια προβλήματα θα παραμένουν. Οπότε, θεωρώ πως, δύο χρόνια μετά, κοντά στο 2024, κρίνοντας και από ιστορικά προηγούμενα από άλλες επιδημίες, θα έχουμε τελικά ξεπεράσει όλες επιπτώσεις του ιού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News