386
«Στο διάστημα της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη θα χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό», υπογράμμισε ο καθηγητής, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά οι Ελληνες με AstraZeneca | Reuters

Καθηγητής Τζανάκης: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 10:06
«Στο διάστημα της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη θα χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό», υπογράμμισε ο καθηγητής, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά οι Ελληνες με AstraZeneca
|Reuters

Καθηγητής Τζανάκης: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 10:06

Συγκυριακές χαρακτήρισε τις επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σε δηλώσεις του στο Μega, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστούν κανονικά στη χώρα μας.

Στη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του καναλιού, ο κ. Τζανάκης έκανε λόγο για παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα, οι οποίες, όπως είπε, παρέσυραν επικοινωνιακά και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε σιβυλλική απόφαση, ότι το εμβόλιο ενδεχομένως σχετίζεται με επεισόδια θρόμβωσης, χωρίς να πιστοποιείται ότι είναι συχνό γεγονός.

«Αν επικρατούσε αυτή η λογική, εκατοντάδες φάρμακα θα είχαν βγει off», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Εμείς», συνέχισε, «θα πρέπει να δούμε τον δικό μας τον οργανισμό, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει στάση ψυχραιμίας. Πρέπει να πειθαρχήσουμε σε ό,τι αποφασίσει. Ο κίνδυνος να πάθουμε κάτι ενώ πηγαίνουμε στο εμβολιαστικό κέντρο, είναι δεκάδες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που πιθανόν να προκαλέσει το εμβόλιο».

«Στο διάστημα όμως της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι σε επίπεδο Ευρώπης θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ δεν θα την είχαν χάσει», υπογράμμισε ο καθηγητής, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά οι Ελληνες με AstraZeneca.

«Δεν ξέρουμε καν αν το εμβόλιο προκαλεί επιπλοκή. H φράση που χρησιμοποίησε ο ΕΜΑ ήταν “ενδεχομένως’’. Είναι τόσο σπάνια τα περιστατικά των επιπλοκών, που στις κλινικές δοκιμές χρειάζεσαι εκατομμύρια ανθρώπων για να βρεις 1-2 τέτοια περιστατικά και να το παρακολουθείς», σημείωσε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι χάπια, όπως τα αντισυλληπτικά, προκαλούν πολύ περισσότερο θρομβωτική διάθεση και πνευμονική εμβολή.

«Το να πάθεις, όμως, κορονοϊό επειδή δεν εμβολιάστηκες, είναι μια τραγική απόφαση».

«Συγκυριακά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης, «τη στιγμή του εμβολιασμού παρατηρήθηκαν επιπλοκές και ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να το γνωστοποιήσει» σχολίασε για τις εν Ελλάδι επιπλοκές. «Αυτά τα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν. Τα αίτια της θρόμβωσης είναι πολλά. Οπως ο καρκίνος, να έχει χειρουργηθεί πρόσφατα, να μην κινείται πολύ».

Σε κορύφωση το τρίτο κύμα

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και θα συνεχίσει. «Αλλά βρισκόμαστε σε καλό σημείο, δεν θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων», εκτίμησε, τοποθετώντας χρονικά την αποκλιμάκωση «μετά τις 20 του μήνα».

Οπως μάλιστα επεσήμανε, το δεύτερο κύμα ήταν πιο ισχυρό από το τρίτο κατά 30%, κι αυτό διότι στο δεύτερο κύμα υπήρξαν 4.700 νεκροί, ενώ έως τώρα έχουν καταγραφεί 2.300 θάνατοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News