Την οικογένειά του αναγκάστηκε να αποχαιρετίσει τη Δευτέρα ένας εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων στη Ρωσία, έχοντας μόλις ακούσει την ετυμηγορία των δικαστών σε βάρος του, οι οποίοι τον καταδίκασαν σε 22 χρόνια στη φυλακή, με την κατηγορία της «προδοσίας». Ο λόγος για τον Ιβάν Σαφρόνοφ, έναν αξιοσέβαστο συντάκτη θεμάτων άμυνας της επιχειρηματικής εφημερίδας Kommersant, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωσε και παρέδωσε στρατιωτικά μυστικά της χώρας σε τσέχους κατασκόπους.
Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της φύσης του κατηγορητηρίου, με αποτέλεσμα να μη γίνουν γνωστά τα στοιχεία βάσει των οποίων ο δημοσιογράφος βρέθηκε ένοχος.
«Ο Ιβάν Σαφρόνοφ κρίθηκε ένοχος για τη διάπραξη δύο εγκλημάτων βάσει του άρθρου περί “εσχάτης προδοσίας” του ποινικού κώδικα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δικηγόρος του Εβγκένι Σμιρνόφ.
Τη στιγμή της ανακοίνωσης της πονής του, οι υποστηρικτές του 32χρονου διμαρτυρήθηκαν έντονα υπέρ της αθωότητας του έξω από το δικαστήριο της Μόσχας.
A Russian court has sentenced journalist Ivan Safronov to 22 years in prison for alleged treason. pic.twitter.com/8bkGN9UO0S
— South China Morning Post (@SCMPNews) September 6, 2022
Οπως έγραψε πρόσφατα ο ερευνητικός ιστότοπος Proekt, τα κρατικά μυστικά για τη διάδοση των οποίων κατηγορήθηκε ο Σαφρόνοφ ήταν ήδη διαθέσιμα στο κοινό. Από κοντά και η νομική ομάδα του δημοσιογράφου, η οποία δημοσίευσε συνδέσμους (links) που παραπέμπουν σε 19 δημοσιευμένα άρθρα και κυβερνητικές δηλώσεις που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αποτελούν τα «κρατικά μυστικά» που φέρεται να διαβίβασε σε ξένες μυστικές ο πελάτης της.
Η σύλληψη του δημοσιογράφου με την κατηγορία της προδοσίας έλαβε χώρα το 2020, ωστόσο η ανακοίωνση της ποινής που του επιβλήθηκε τη Δευτέρα χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους κινδύνους που διατρέχουν αυτή τη στιγμή όσοι υπογράφουν αρνητικά ρεπορτάζ για τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, εκτίμησε η Telegraph.
«Ο Ιβάν Σαφρόνοφ καταδικάστηκε σε μια σκληρή τιμωρία προς παραδειγματισμό, η οποία αντικατοπτρίζει την τρέχουσα πραγματικότητα στη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωσή του ο δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ.
Πριν από τη σύλληψή του, ο Σαφρόνοφ ανακρίθηκε και για ένα άρθρο του το οποίο αποκάλυπτε μια συμφωνία για την πώληση ρωσικών μαχητικών SU-35 στην Αίγυπτο.
Από την πρώτη στιγμή, ο 32χρονος αρνείται τις κατηγορίες και είπε ότι η δίωξή του «συνδέεται άμεσα με τη δημοσιογραφία» που ασκεί.
This is how Safronov himself reacted to the verdict
He can count on parole after 14 years, TASS reports, citing a source in the justice authorities. pic.twitter.com/L6yl6z5SQD
— NEXTA (@nexta_tv) September 5, 2022
«Θα γράψω σε όλους σας. Γράψτε μου. Σας αγαπώ», είπε ο Σαφρόνοφ καθώς τον απομάκρυναν από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ οι υποστηρικτές του φώναζαν «ελευθερία» και χειροκροτούσαν τον δημοσιογράφο.
Η νομική του ομάδα έκανε γνωστό ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής, η οποία ήταν μικρότερη κατά δύο χρόνια από την κάθειρξη των 24 ετών που ζήτησαν οι εισαγγελείς.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές είχαν προτείνει μία μειωμένη ποινή 12 ετών, εφόσον θα παραδεχόταν την ενοχή του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο 32χρονος αρνήθηκε την πρόταση.
«Είναι σαφές για εμάς ότι ο λόγος πίσω από τη δίωξη του Ιβάν Σαφρόνοφ δεν είναι η “προδοσία”, για την οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά η δημοσιογραφία του», ανέφεραν σε δήλωσή τους υποστηρικτές του δημοσιογράφου και χαρακτήρισαν «τρομακτικό χρονικό διάστημα» τον χρόνο κάθειρξης που του επιβλήθηκε.
Ivan Safronov's defense will appeal against the sentence. In the video: the courtroom applauds Safronov, chanting "Freedom!" pic.twitter.com/SdSwBs7Lzc
— The Insider (@InsiderEng) September 5, 2022
Η δίκη του ήταν η πρώτη υπόθεση προδοσίας εναντίον ρώσου δημοσιογράφου από το 2001, όταν ο Γκριγκόρι Πάσκο αποκάλυψε περιβαλλοντικά εγκλήματα του ρωσικού ναυτικού, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, προσέθεσε η βρετανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της για την υπόθεση.
Οπως θύμισε, ο πατέρας του Σαφρόνοφ, ο οποίος επίσης εργαζόταν για την Kommersant, πέθανε το 2007 αφού έπεσε από ένα παράθυρο από το διαμέρισμά του στη Μόσχα. Οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοκτόνησε, αλλά η επίσημη εκδοχή των γεγονότων αμφισβητήθηκε καθώς ο δημοσιογράφος ερευνούσε μία υπόθεση μυστικών πωλήσεων ρωσικών όπλων στο Ιράν και τη Συρία όταν πέθανε.
#Russia ??: Ivan Safronov wrote about stories that made the government uncomfortable. He is another victim of the government's crackdown on media and press freedom. We demand his immediate release. #PressFreedom @PZhurnalist
??https://t.co/k1GHlsXi05 pic.twitter.com/k29hwKbAZZ— IFJ (@IFJGlobal) September 6, 2022
Ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta
Στο μεταξύ, άλλο ρωσικό δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο και την κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης και ιδρυτή της εφημερίδας.
Πολλά ανεξάρτητα ΜΜΕ έχουν φιμωθεί από τις ρωσικές Αρχές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναγκάζοντας το προσωπικό τους να φύγει στο εξωτερικό εν μέσω φόβων για διώξεις.
Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, χαρακτήρισε την απόφαση να ανακληθεί η άδεια του Μέσου «πολιτική» και υποσχέθηκε να προσφύγει εναντίον της.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, η Novaya Gazeta αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοσή της φοβούμενη την καταστολή του ρωσικού καθεστώτος. Συνεπώς, η εφημερίδα εκ των πραγμάτων δεν εκδίδεται εδώ και μήνες.
Εκτοτε οι δημοσιογράφοι της δημιούργησαν ενημερωτική ιστοσελίδα στην Ευρώπη, η οποία έχει μπλοκαριστεί στην Ρωσία.
Η Novaya Gazeta ιδρύθηκε το 1993 με τα χρήματα του Νόμπελ Ειρήνης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και είναι γνωστή για τις εμπεριστατωμένες της έρευνες για την διαφθορά της ρωσικής ελίτ και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην Τσετσενία. Εξι δημοσιογράφοι της έχουν σκοτωθεί/δολοφονηθεί από την ίδρυσή της.
Η απόφαση αυτή αποτελεί «νέο πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας των ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης, οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ήδη περιορισθεί λόγω των νομικών απαγορεύσεων και των ενισχυμένων ελέγχων του κράτους που έχουν επιβληθεί μετά την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραβίνα Σαμντασάνι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News