433
Το κτίριο του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελίαρ, όπου βρισκόταν το ψυγείο με τις καρκινικές καλλιέργειες | Shutterstock/Andrea Catenaro

Υπάλληλος καθαρισμού κατέστρεψε κατά λάθος 25 χρόνια μελετών για τον καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 17:32
Το κτίριο του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελίαρ, όπου βρισκόταν το ψυγείο με τις καρκινικές καλλιέργειες
|Shutterstock/Andrea Catenaro

Υπάλληλος καθαρισμού κατέστρεψε κατά λάθος 25 χρόνια μελετών για τον καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 17:32

Μια διακοπή ρεύματος –ακόμα και μια μικρή πτώση τάσης– αρκεί για να καταστρέψει οικιακές συσκευές αξίας εκατοντάδων ευρώ, προκαλώντας πονοκεφάλους σε δεκάδες απλούς πολίτες. Κάτι αντίστοιχο σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που εκπονεί μελέτες για σημαντικά θέματα υγείας, μπορεί να σβήσει δεκαετίες πειστηρίων.

Αυτό συνέβη στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσελίαρ (RPI) όταν ένας καθαριστής τράβηξε απλώς την πρίζα ενός ψυγείου επειδή τον ενοχλούσαν οι ήχοι συναγερμού που εξέπεμπε. Το ίδρυμα, που είναι ιδιωτικό και ιδρύθηκε το 1824 με έδρα την πόλη Τροία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, μηνύει τώρα τον εργοδότη του υπαλλήλου καθαριότητας, με τον ισχυρισμό της ακατάλληλης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης στην κομητεία Ρενσελίαρ νωρίτερα μέσα στον μήνα, το πανεπιστήμιο ζητά αποζημίωση άνω του ενός εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Times Union. «Η ανθρώπινη συμπεριφορά και αμέλεια προκάλεσαν την καταστροφή» δήλωσε ο Μάικλ Γκίνσμπεργκ, δικηγόρος του RPI, στην εφημερίδα. «Δυστυχώς, εξαφάνισαν 25 χρόνια έρευνας».

Ο υπάλληλος, που δεν κατονομάζεται στη μήνυση, εργαζόταν στην εταιρεία καθαρισμού Daigle Cleaning Systems και ειδικότερα στο Ινστιτούτο για αρκετούς μήνες το 2020, όταν συνέβη το περιστατικό. Ο καταψύκτης του εργαστηρίου περιείχε αρκετές καλλιέργειες που αποτελούσαν μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος για τη φωτοσύνθεση, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιολογίας και Χημείας Κ.Β. Λάκσμι, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι καλλιέργειες αποθηκεύονταν συνήθως στους -80 βαθμούς Κελσίου. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, λίγες ημέρες πριν αποσυνδεθεί ο καταψύκτης, ένας συναγερμός έδειξε ότι η θερμοκρασία του αυξομειωνόταν, αναφέρει η μήνυση, προσθέτοντας ότι τα δείγματα στον καταψύκτη εξακολουθούσαν να είναι βιώσιμα σε εκείνο το σημείο.

Οι περιορισμοί λόγω Covid-19 που είχαν επιβληθεί εκείνη την εποχή, σήμαιναν ότι δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν επισκευές για μία εβδομάδα. Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου έλαβαν προφυλάξεις ώστε να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και να εξηγήσουν τον λόγο του συναγερμού, αναρτώντας μια πινακίδα που έγραφε από πού προερχόταν ο θόρυβος και πώς μπορούσε κάποιος να τον σιγήσει.

Η καθηγήτρια Λάκσμι τοποθέτησε επίσης μια κλειδαριά στην πρίζα του τοίχου και στην πρίζα του καταψύκτη, ώστε να εμποδίσει οποιονδήποτε να τον αποσυνδέσει. Αλλά στις 17 Σεπτεμβρίου, η υπάλληλος της Daigle Cleaning Systems έκλεισε τον διακόπτη κυκλώματος, προκαλώντας  αύξηση της θερμοκρασίας του καταψύκτη.

Την επόμενη ημέρα οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου ανακάλυψαν ότι τα δείγματα δεν μπορούσαν πλέον να σωθούν. «Η πλειονότητα των δειγμάτων εκτέθηκε, καταστράφηκε και κατέστη μη διασώσιμη, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας» αναφέρει η αγωγή.

Τόσο ο υπάλληλος καθαρισμού όσο και η εταιρεία που τον προσέλαβε θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Αναμένεται να τους επιβληθεί τεράστιο πρόστιμο, ωστόσο η ζημιά έχει ήδη γίνει. Ισως την επόμενη φορά ακολουθήσουν τον χρυσό κανόνα που οι γονείς μαθαίνουν στα μικρά παιδιά τους: ποτέ δεν παίζουμε με τις πρίζες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...