271
Φιαλίδια με εμβόλιο για τον κορονοϊό τοποθετούνται σε σούπερ κατάψυξη στο κέντρο διανομής της Αττικής (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Καταστράφηκαν 216 δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό στα Ιωάννινα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 19:30
Φιαλίδια με εμβόλιο για τον κορονοϊό τοποθετούνται σε σούπερ κατάψυξη στο κέντρο διανομής της Αττικής (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Καταστράφηκαν 216 δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό στα Ιωάννινα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 19:30

Μία βλάβη στο καταγραφικό θερμοκρασίας ψυγείου στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων όπου φυλάσσονταν 36 φιαλίδια εμβολίου, δηλαδή 216 δόσεις, ήταν η αιτία να καταστραφούν και υποχρεωτικά να αποσυρθούν, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο στη θερμοκρασία σκεύασμα.

Το γεγονός είναι μια απόδειξη ότι η εκστρατεία του εμβολιασμού είναι ένα τιτάνιο, πολυπαραγοντικό και εξαιρετικά δύσκολο έργο, που δυστυχώς κρέμεται συνεχώς από μια λεπτή κλωστή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν και πραγματοποιήθηκε άμεσα νέα αποστολή και παράδοση, ώστε κανένας πολίτης που έχει προγραμματισμένο ραντεβού να μη χάσει τη δόση του, αλλά ούτε και να ταλαιπωρηθεί με νέο ραντεβού.

Εξηγήσεις για το περιστατικό έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκρύψει κανένα λάθος ή σφάλμα που θα προκύψει και θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε οτιδήποτε συμβαίνει με τα εμβόλια στη χώρα μας.

«Λόγω βλάβης στο καταγραφικό θερμοκρασίας ενός ψυγείου συντήρησης εμβολίων, που παρουσιάστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, αποσύρθηκαν για λόγους ασφαλείας 36 φιαλίδια που φυλάσσονταν στο συγκεκριμένο ψυγείο. Η ποσότητα των εμβολίων αντικαταστάθηκε άμεσα με νέα παράδοση, δεν χάθηκε κανένα ραντεβού και όλοι οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς να ταλαιπωρηθεί κανένας πολίτης», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Διευκρινίζεται ότι τα εμβόλια που διατίθενται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας (Pfizer και Moderna) απαιτούν συντήρηση στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά αυτό της Pfizer μπορεί να παραμείνει σε απλή συντήρηση ψυγείου για πέντε ημέρες, αλλά και πάλι σε συγκεκριμένη σταθερή θερμοκρασία. Αν η θερμοκρασία αλλάξει, τότε το εμβόλιο αποσύρεται για λόγους ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...