Σε κατάσταση εντεινόμενης πολιορκίας. Δεν χρειάζεται κανείς να ξεπέσει σε κλισέ ή άνευ λογικής κραυγές για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και πλέον αναζητούν άλλους τρόπους για να περάσουν τα σύνορα με κατεύθυνση τη Β. Ευρώπη.
Οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται αμείωτες, ολοένα και περισσότεροι καταφτάνουν με πλοία στον Πειραιά, με τη μόνη διαφορά ότι στη συνέχεια δεν προωθούνται μέσω των Σκοπίων και της Σερβίας προς βορρά, αλλά μένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα και στην ενδοχώρα.
Η ΠΑΘΕ τείνει να μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο «πάρκινγκ» προσφύγων, καθώς η αστυνομία σταματά τα λεωφορεία που κατευθύνονται προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Εκατοντάδες πρόσφυγες είναι σταματημένοι στο 90ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού, καθώς και σε άλλα σημεία όπου υπάρχει υποδομή φιλοξενίας
Παρόμοια τείνει να γίνει και η κατάσταση στην Αθήνα, καθώς και οι 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά το πρωί της Τετάρτης από Χίο, Μυτιλήνη, Κω και Ρόδο θα εγκλωβιστούν στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε κανένα λεωφορείο να ξεκινήσει προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Την ίδια ώρα, τα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Ελληνικό και Σχιστό ήδη ασφυκτιούν καθώς οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες και γι’ αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα γίνει διαλογή για όσους έφτασαν σήμερα στον Πειραιά με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους.
Ηδη από χθες ορισμένοι από όσους μεταφέρθηκαν στο Σχιστό, πήραν ταξί προκειμένου να μετακινηθούν προς την πλατεία Βικτωρίας και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη με όποιο τρόπο μπορούν.
Την Τρίτη, η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας εξελίχθηκε σε ένα απέραντο, άτυπο hotspot, καθώς η κυβέρνηση, ελλείψει σχεδίου και εναλλακτικών, είχε «παρκάρει» περί τους 2.000 πρόσφυγες σε διάφορα μοτέλ επί της εθνικής οδού, καθώς και στην είσοδο της πρωτεύουσας του νομού Φθιώτιδας.
Είκονες απελπισίας
Από το πρωί της Τετάρτης η κατάσταση είναι ομοίως άσχημη. Τα πούλμαν, γεμάτα μετανάστες, που είναι ακινητοποιημένα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας είναι δεκάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περί τα 26 είναι ακινητοποιημένα στη Λαμία, 13 στη Μαγνησία, 23 στη Λάρισα, οκτώ στη Σκοτίνα Πιερίας, τέσσερα στην Κοζάνη, τέσσερα στη Βέροια, ένα στην Καβάλα, 23 στα Τρίκαλα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της αστυνομίας, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς τη βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.
Με τα σύνορα κλειστά, τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελληνικό αλλά πλέον και στα Διαβατά είναι ασφυκτικά γεμάτα και οι Αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση σταματώντας, καθ’ οδόν προς την Ειδομένη, τα πούλμαν που κατευθύνονται προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες, κατόπιν συνεννοήσεως, αφήνουν κανονικά να περνούν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες, ωστόσο τα πούλμαν σταματούν από τις αστυνομικές αρχές σε διάφορα σημεία, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα στην Ειδομένη.
Μάλιστα, την Τετάρτη δόθηκε εντολή κανένα πούλμαν με μετανάστες να μην ξεκινήσει από την Αθήνα προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με αποτέλεσμα οι 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στην Αθήνα να μην έχουν πού να πάνε. Το Σχιστό και το Ελληνικό είναι ασφυκτικά γεμάτα και έτσι οι περισσότεροι, είτε με ταξί ή με τον Ηλεκτρικό διασκορπίζονται στην πρωτεύουσα, αναζητώντας άλλους τρόπους για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και από εκεί προς τη βόρεια Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, λεωφορεία γεμάτα Αφγανούς, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση, επιστρέφουν είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών ξεκίνησε και επισήμως να λειτουργεί και είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο. Εκεί αναμένονται συνολικά περί τα 39 πούλμαν με 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί δηλαδή, έφθασαν στην Αθήνα με λεωφορεία περί τους 400 Αφγανούς, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα στην πλατεία Βικτωρίας
Εν τω μεταξύ, πέρα από την Αθήνα, σε έναν απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί και η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας. Κατά μήκος της υπάρχουν σταματημένα πούλμαν γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες τα οποία έχει μπλοκάρει η αστυνομία, αφού ήδη στην Ειδομένη υπάρχει ασφυξία.
Ετσι, από χθες στην εθνική Αθηνών Λαμίας παρατηρείται η εικόνα ανάμεσα στα τρακτέρ και κατά μήκος του δρόμου να κοιμούνται μικροί και μεγάλοι, γυναίκες με μικρά παιδιά.
Στα Τέμπη πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν μπροστά στις κάμερες «We want go», «Θέλουμε να φύγουμε». Πρόκειται για ανθρώπους που κοιμήθηκαν ανάμεσα στα τρακτέρ των αγροτών και χωρίς να έχουν βαριά ρούχα για να προστατευθούν από το κρύο.
Πηγαίνουν με τα πόδια
Η απελπισία των μεταναστών και των προσφύγων, μάλιστα, είναι τέτοια, που 500 από τους 1.200 πρόσφυγες που διανυκτέρευσαν στη Λαμία ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με τα πόδια για τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία. Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.
Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.
Παρόμοια εικόνα και σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας, όπως η Κοζάνη και η Κατερίνη, με εκατοντάδες μετανάστες να οδηγούνται χωρίς καμία προετοιμασία μετά το μπλόκο από τις αρχές των Σκοπίων στα σύνορα με την Ελλάδα.
Μουζάλας: «Μίνι ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα»
Η απόφαση των βαλκανικών χωρών να αναχαιτίσουν την εισροή των προσφύγων δημιουργεί μία «μίνι ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την Τετάρτη. «Είναι σκανδαλώδες… ότι πέντε αρχηγοί αστυνομίας μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί του θέματος», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές της Αυστρίας, την Σλοβενίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ συναντήθηκαν στα Σκόπια για να συζητήσουν για το πώς θα επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους, προκειμένου να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, «εγκλωβίζοντας» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Πάνω από 100.000 μετανάστες στην Ελλάδα
Το Προσφυγικό εξελίσσεται πλέον σε ένα από τα πλέον δισεπίλυτα ζητήματα για την Ευρώπη. Oπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη γηραιά ήπειρο μέσα στο 2016 – τριπλάσιος αριθμός από τις αντίστοιχες ροές που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2015.
Τουλάχιστον 102.500 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά (Σάμος, Κως, Λέσβος), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Μετανάστευση. Περίπου 7.500 έφτασαν στην Ιταλία τις πρώτες έξι εβδομάδες του χρόνου και από αυτούς 411 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να… πιάσουν το όνειρο.
Το 2015, οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές άρχισαν αν εμφανίζονται μετά το τέλος του Ιουνίου. Κάτι που είναι λογικό, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν το εγχείρημα των μεταναστών.
Η Οργάνωση σημειώνει πως το 20% των αφίξεων ήταν από το Αφγανιστάν και περίπου το 50% από τη Συρία. Σύμφωνα με έρευνα του παραρτήματος του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, το 94% των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, το έκαναν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους. Το 71% των Αφγανών για να διαφύγουν από τη βία και τις πολεμικές συγκρούσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News