521
Αντάρτες Χούτι στο «άπερ ντεκ» του φορτηγού πλοίου «Galaxy Leader», ισραηλινών συμφερόντων, ύστερα από καταδρομική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου   | Houthi Movement via Getty Images

Κατάσκοπος του Ιράν στην Ερυθρά το πλοίο «Behshad»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 12:02
Αντάρτες Χούτι στο «άπερ ντεκ» του φορτηγού πλοίου «Galaxy Leader», ισραηλινών συμφερόντων, ύστερα από καταδρομική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου  
|Houthi Movement via Getty Images

Κατάσκοπος του Ιράν στην Ερυθρά το πλοίο «Behshad»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 12:02

Στη νέα κρίση του Σουέζ, που προκλήθηκε από επιθέσεις πολιτοφυλακών Χούτι εναντίον εμπορικών πλοίων, υπάρχει μία πολύ ύποπτη παρουσία που ανησυχεί τις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες και τις κυβερνήσεις τους, έγραψε η Repubblica. Κανείς δεν αμφιβάλλει για την πραγματική αποστολή ενός ιρανικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγγελία. Γιατί; «Διότι φοβούνται μήπως η καταγγελία ρίξει λάδι στη φωτιά του πολέμου στη Γάζα». Εχουμε μία νέα ιστορία πολεμικής κατασκοπείας, λοιπόν.

Το υπό ιρανική σημαία φορτηγό πλοίο είναι πλοίο κατασκοπείας της Τεχεράνης πιστεύουν οι Δυτικοί. Κάτι σαν πλωτή σκοπιά επιφυλακής που τουλάχιστον σε μία περίπτωση ειδοποίησε τους τζιχαντιστές της Υεμένης σχετικά με τους στόχους που πρέπει να χτυπηθούν. Το πλοίο αυτό λέγεται «Behshad», έχει μήκος 174 μέτρα και χωρητικότητα άνω των 20.000 τόνων. Δεν προσπαθεί να καμουφλαριστεί, δείχνει ξεκάθαρα τη θέση του. Στέκει στη μέση της Ερυθράς, λίγα μίλια βορειότερα από το Στενό του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, σε κομβική θέση για τη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα.

Η άφιξή του σε αυτά τα νερά ήταν, επίσης, ένα σαφές μήνυμα από τους μουλάδες, εξήγησε το μέσο της Ρώμης. Πήγε στο πόστο του τον Ιούλιο του 2021 και αντικατέστησε ένα άλλο ιρανικό πλοίο, το «Saviz», το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από νάρκη που, όπως πιστεύεται, έριξαν δίπλα του οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ που έχουν την ονομασία Shayetet 13. Και αυτό το πολεμικό συμβάν ήταν «μυστικό», στο πλαίσιο «της μυστικής ναυμαχίας που διεξήχθη εκείνη την περίοδο στις θάλασσες της Μέσης Ανατολής».

Υπήρξαν πολλά περιστατικά και δημιουργήθηκαν ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα. Συνολικά 12 πλοία που συνδέονται με την Τεχεράνη υπέστησαν δολιοφθορές στην Ερυθρά Θάλασσα ή στη Μεσόγειο. Είχαν θεωρηθεί ύποπτα για μεταφορά όπλων και ρουκετών στην Παλαιστίνη για λογαριασμό της Χαμάς ή στον Λίβανο για λογαριασμό της Χεζμπολάχ. Επίσης, ύποπτα για λαθρεμπόριο πετρελαίου με σκοπό τη χρηματοδότηση αυτών των δύο οργανώσεων. Την ίδια περίοδο δύο εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων χτυπήθηκαν από drones και ρουκέτες με αναλόγως μυστηριώδη τρόπο.

Υπέδειξε την επίθεση στο «Galaxy Leader»

Τα τελευταία δύο χρόνια το εμπορικό πλοίο της Τεχεράνης δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη στρατηγική του θέση: παραμένει στα διεθνή ύδατα, πραγματοποιώντας μόνο ταξίδια μικρής χρονικής διάρκειας. «Μπορεί να δει όλη την κυκλοφορία στην Ερυθρά, τόσο των εμπορικών πλοίων όσο και των πολεμικών. Φυσικά, και των αμερικανικών αεροπλανοφόρων και καταδρομικών που ανέπτυξε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μετά τις 7 Οκτωβρίου». Και συνέχισε η Repubblica: «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ‘‘Behshad’’ μετά τις 27 Νοεμβρίου, όταν οι Χούτι κατέλαβαν το ‘‘Galaxy Leader’’ με καταδρομική επιχείρηση από ελικόπτερο. Πολλοί εξεπλάγησαν από την πληροφόρηση των πολιτοφυλάκων της Υεμένης, οι οποίοι κατάφεραν να μάθουν τη σχέση των πλοιοκτητών με τους Ισραηλινούς. Τέτοιες ικανότητες έχουν οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες».

Εξάλλου το είπε και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν: «Οι Χούτι πατούν τη σκανδάλη, αλλά τα όπλα τούς τα δίνει το Ιράν. Το Ιράν έχει και την ευθύνη της παρέμβασης ώστε να τερματιστούν οι επιθέσεις». Και έκλεισε το σημείωμά της η Repubblica ως εξής: «Το Ιράν έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση που εξαπολύθηκε από την Υεμένη. Σε επίσημες ομιλίες, το ‘‘Behshad’’ δεν αναφέρθηκε ποτέ, όμως σήμερα γίνεται ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...