Σε συνέχεια, κατά κάποιον τρόπο, της είδησης που αφορά την αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης αμερικανικής βίζας σε κινέζους πολίτες, αποκαλύπτεται ότι έχει συντελεσθεί ήδη αποχώρηση χιλίων κινέζων ερευνητών, φοιτητών, επιστημόνων κ.λπ. οι οποίοι παρεπιδημούσαν στις ΗΠΑ.
Πότε και γιατί συνέβη αυτό το κύμα οικειοθελούς φυγής; Εφέτος το καλοκαίρι, μόλις το FBI ολοκλήρωσε έρευνά του σχετική με τους δεσμούς αυτών των Κινέζων με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους. Καρπός των εν λόγω ερευνών ήταν έξι συλλήψεις.
Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν ότι, αν και διατηρούσαν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό (του οποίου ο επίσημος προσδιορισμός δεν είναι, όπως σε όλες τις χώρες, εθνικός, αλλά «λαϊκός» και «επαναστατικός»), παρέλειψαν να αναφερθούν σε αυτές όταν εισήλθαν στις ΗΠΑ και ρωτήθηκαν σχετικώς από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες των πυλών εισόδου.
Οι συλλήψεις αυτές κρίνονται ως προειδοποίηση και προς τον κινέζο πρεσβευτή, ότι άτομα που δεν έχουν δηλώσει τέτοιες δεσμεύσεις στην Κίνα είτε θα συλλαμβάνονται είτε θα εγκαταλείπουν αμέσως τις ΗΠΑ (λεπτομέρεια με ενδιαφέρον: κάποιος από τους έξι αποπειράθηκε να δραπετεύσει και μάλιστα αναζήτησε άσυλο στο κινεζικό προξενείο του Σαν Φραντσίσκο).
Κατόπιν όλων αυτών, εικάζεται ότι οι χίλιοι Κινέζοι που εθελουσίως εγκατέλειψαν την Αμερική είτε φοβήθηκαν μήπως συλληφθούν είτε θέλησαν να αποφύγουν μπλεξίματα με τις κινεζικές κρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα γίνονταν φορτικές και θα τους εξανάγκαζαν σε κατασκοπεία.
Τόσο οι εμπειρογνώμονες σε τέτοια θέματα όσο και ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του FBI λένε ότι ο αριθμός των αναχωρησάντων είναι «εκπληκτικός». Και, βέβαια, δεν πιστεύουν ότι όλοι αυτοί έχουν κάποια άμεση σχέση με τον κινεζικό στρατό. Ετσι ερμηνεύουν το φευγιό τους με την εκδοχή της δυνητικής πίεσης για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.
Το θέμα παρουσίασε σε σχετικό ρεπορτάζ της η Washington Post, επισημαίνοντας μάλιστα ότι απευθύνθηκε και στην πρεσβεία της Κίνας για κάποιο σχόλιο, όμως ατύχησε.
Τον περασμένο Ιούλιο οι Αμερικανοί έκλεισαν το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον, συνδέοντας τη λειτουργία του με τη λειτουργία «κόμβου διοίκησης και ελέγχου επιχειρήσεων κατασκοπείας». Εκείνο ήταν το πρώτο μήνυμα που εστάλη στο Πεκίνο, όσον αφορά το υπό συζήτηση θέμα.
Οι κατηγορίες κατά των Κινέζων αφορούσαν ιατρική κατασκοπεία (αντιγραφή εργαστηρίου), ηλεκτρονική κατασκοπεία (κλοπή λογισμικού από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια), κ.ά.
Οι σχετικές με τη φυγή των χιλίων Κινέζων αποκαλύψειες έγιναν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News