650
Κινέζοι στρατιώτες εκπαιδεύονται στη χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λόγους κατασκοπείας | Corriere della Sera

Κατασκοπεία μέσω κινητών στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 17:53
Κινέζοι στρατιώτες εκπαιδεύονται στη χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λόγους κατασκοπείας
|Corriere della Sera

Κατασκοπεία μέσω κινητών στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 17:53

Μπορεί οι μουσουλμάνοι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των Ουιγούρων να ζητούν εδώ και καιρό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο, όμως οι Δυτικοί δεν συμμερίζονται τον μαξιμαλισμό τους – προς το παρόν, με ανοιχτά τα μέτωπα της γειτονικής μας Ουκρανίας και της εξωτικής μας Ταϊβάν, οι τουρκογενείς Κινέζοι δεν προέχουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Δυτικοί θα στείλουν τους αθλητές τους στην Κίνα ξυπόλυτους στα αγκάθια. Λαμβάνουν μέτρα, κυρίως επειδή φοβούνται ότι οι αποστολές τους θα πέσουν θύματα των κινεζικών υπηρεσιών κατασκοπείας. Η ιταλική Corriere della Sera έγραψε ότι τρεις ευρωπαϊκές χώρες (οι δύο είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) είναι πεπεισμένες ότι οι Κινέζοι θα περάσουν από ηλεκτρονικό κόσκινο τις επικοινωνίες των αντιπροσωπειών τους.

Η Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν ήδη συμβουλεύσει τα μέλη των αποστολών τους τι πρέπει να κάνουν. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βρετανίας είπε στα παιδιά και στους συνοδούς να μην πάρουν μαζί τους στο ταξίδι τα έξυπνα κινητά τους και τους φορητούς υπολογιστές τους, αλλά να χρησιμοποιήσουν άλλα τηλέφωνα, τα οποία θα απενεργοποιηθούν ύστερα από την όποια χρήση τους στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ολλανδίας διέταξε τους αθλητές της να εγκαταλείψουν τα δικά τους gadgets και να χρησιμοποιήσουν μόνο αυτά που αυτή τους προμήθευσε. Και αυτά θα πεταχτούν στα σκουπίδια μετά το σβήσιμο της ολυμπιακής φλόγας. Τα ίδια άκουσαν από τους δικούς τους επικεφαλής και οι βέλγοι αθλητές και συνοδοί. Επίσης, οι πληροφορίες του ιταλικού Μέσου θέλουν και τους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς να ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα ή αντίμετρα.

Η Corriere έγραψε ότι η κινεζική λογοκρισία στο Διαδίκτυο είναι δεδομένη, για αυτό, «σαν χειρονομία καλής θέλησης», οι Κινέζοι υποσχέθηκαν να επιτρέψουν σε όλους τους παράγοντες του ολυμπιακού θεάματος που θα βρεθούν στο Πεκίνο (στους αθλητές, στους συνοδούς τους, στους διαιτητές, στους κριτές, στους ρεπόρτερ) την ελεύθερη πρόσβαση στο Ιντερνετ, αποκλειστικά για τους Αγώνες.

Το σήμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και, δίπλα του, η κινεζική σημαία (REUTERS/Thomas Peter)

Γιατί πήραν τέτοιο ρίσκο οι φιλύποπτοι και εσωστρεφείς Κινέζοι; Επειδή αναμένουν ανταποδοτικά ανταλλάγματα από τη χρήση του Ιντερνετ. Δηλαδή πιστεύουν ότι η δημοσιότητα που θα παραχθεί από τις αναρτήσεις, των αθλητών κυρίως, στα δυτικά σόσιαλ μίντια θα είναι προς το συμφέρον της Κίνας. Υπάρχουν, όμως, περιορισμοί και προϋποθέσεις χρήσης.

Τις ιντερνετικές επιδείξεις τους, μετά τις αγωνιστικές, οι αθλητές θα τις κάνουν μόνο εντός του ολυμπιακού χώρου (Χωριό, γήπεδα, κ.λπ.), αφού τους απαγορεύεται κάθε άλλη μετακίνηση. Το πρόσχημα είναι οι «λόγοι υγειονομικής ασφαλείας», δηλαδή ο κορονοϊός. Και κάτι ακόμη: το σέρφινγκ στο web θα γίνεται μόνο με τις κάρτες SΙΜ που θα μοιράσουν  οι Κινέζοι.

Στις μέχρις ενός βαθμού εύλογες υποψίες (περί παρακολούθησης) που έχουν οι Δυτικοί, οι Κινέζοι απαντούν με αγανάκτηση. Τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα της Κίνας είναι ειρωνικά και θυμωμένα, μιλούν για «κατασκοπευτική φαντασία» και πράκτορες 007: «Ελάτε στο Πεκίνο, κατεβείτε στην πίστα του σκι ή στον πάγο, κερδίστε ένα ή δύο μετάλλια, και εν τω μεταξύ εμείς θα κρυφακούμε κάθε σας συνδιάλεξη για να μάθουμε τι λέτε για το φαΐ, για τα κρεβάτια, για τις προπονήσεις… Μυθεύματα, τύπου 007. Ενα σενάριο γραμμένο από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ. Αυτή η παρανοϊκή βιασύνη να προστατευτούν από φανταστικές απειλές είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της πολιτικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων».

Αλλα κινεζικά Μέσα επικέντρωσαν στην αυθαιρεσία των εκτιμήσεων από πλευράς Δυτικών, γράφοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι αθλητές θα γίνουν στόχοι κατασκοπείας».

Η Corriere πάντως θύμισε ότι κατά το παρελθόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, το 1960, οι Αμερικανοί μέσω της CIA είχαν ανεπιτυχώς επιχειρήσει να αποσπάσουν από τους Σοβιετικούς κάποιους αθλητές. Δεν αυτομόλησε κανείς, επειδή όλοι είχαν τρομοκρατηθεί με την ιδέα των αντιποίνων που θα υφίσταντο οι συγγενείς τους στο Παραπέτασμα… Κάποιοι όμως, και συγχρόνως, είχαν ομολογήσει την πίστη τους στην ανώτερη αξία του σοσιαλισμού και του κρατικού μοντέλου του. Ετσι είχαν απορρίψει ελκυστικές προτάσεις για μετακόμιση από το διαμέρισμα της Μόσχας στη βίλα της Καλιφόρνιας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...