627
Εκτόξευση βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου τον Μάιο | KCNA via REUTERS

Κατασκοπευτικός δορυφόρος της Βόρειας Κορέας εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 17:26
Εκτόξευση βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου τον Μάιο
|KCNA via REUTERS

Κατασκοπευτικός δορυφόρος της Βόρειας Κορέας εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 17:26

H πιο πρόσφατη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να στείλει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά κατέληξε σε αποτυχία. Ο πύραυλος που μετέφερε τον δορυφόρο εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Πιονγκγιάνγκ.

Η προγραμματισμένη εκτόξευση είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την Ιαπωνία όσο και από τη Νότια Κορέα.

Το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας, ΝΗΚ, μετέδωσε πλάνα από ένα φλεγόμενο ιπτάμενο αντικείμενο, το οποίο αμέσως μετά εξερράγη. Σύμφωνα με το NHK, τα πλάνα μαγνητοσκοπήθηκαν από τη βορειοανατολική Κίνα την ώρα που έγινε η εκτόξευση.

Η Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ακολούθως ότι «ο δορυφόρος εξερράγη στο πρώτο στάδιο της πτήσης», όπως έγραψε o Guardian.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς, αιτία της έκρηξης ήταν η λειτουργική αξιοπιστία του προσφάτως ανεπτυγμένου κινητήρα υγρού οξυγόνου και λαδιού».

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου σε τροχιά. Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το κατάφερε πρώτη φορά, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι ο δορυφόρος Malligyong-1 (που σημαίνει Τηλεσκόπιο-1), τον οποίο έστειλε σε τροχιά τον Νοέμβριο, λειτουργεί με επιτυχία, αλλά η υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ απορρίπτει τον ισχυρισμό.

Η Νότια Κορέα ισχυρίζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ έλαβε και χρησιμοποίησε ρωσική τεχνική βοήθεια για αυτή την εκτόξευση, σε αντάλλαγμα για την αποστολή κοντέινερ με όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ειδοποιήσει την Ιαπωνία νωρίτερα τη Δευτέρα ότι σχεδίαζε να θέσει ακόμη έναν δορυφόρο σε τροχιά, προκαλώντας επικρίσεις και ανησυχία, τόσο από τη Σεούλ όσο και από το Τόκιο. Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες προέτρεψαν τον Κιμ να ακυρώσει την εκτόξευση του δορυφόρου.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εντόπισε την εκτόξευση, αλλά ότι ο δορυφόρος «υποτίθεται ότι εξερράγη στον αέρα». «Οι αρχές πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ αναλύουν λεπτομερώς το συμβάν σε στενή συνεργασία μεταξύ τους» δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, απαγορεύεται –με πολλαπλά ψηφίσματα του ΟΗΕ– να κάνει δοκιμές με χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει σημαντική τεχνολογική επικάλυψη μεταξύ των δυνατοτήτων εκτόξευσης πυραύλου στο διάστημα και της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Η εκτόξευση «είναι μια προκλητική πράξη που παραβιάζει σαφώς το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαγορεύει τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ χαρακτήρισε, όπως αναφέρει ο Guardian, την εκτόξευση «θρασύδειλη παραβίαση πολλαπλών ομόφωνων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «η Πιονγκγιάνγκ ρισκάρει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Η Ιαπωνία κάλεσε σε συναγερμό, προτρέποντας τους κατοίκους της νότιας νομαρχίας της νήσου Οκινάουα να εισέλθουν σε καταφύγια τη Δευτέρα, αλλά η προειδοποίηση ήρθη λίγα λεπτά αργότερα.

Η απόπειρα εκτόξευσης έγινε λίγες ώρες αφότου η Σεούλ, το Πεκίνο και το Τόκιο ολοκλήρωσαν την πρώτη τους τριμερή σύνοδο κορυφής από το 2019.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια άλλη εκτόξευση δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα «θα υπονόμευε την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Οι ειδικοί λένε ότι οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών της Βόρειας Κορέας, ιδιαίτερα πάνω από τη Νότια Κορέα, και να παρέχουν κρίσιμα δεδομένα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση.

Ο Κιμ συνάντησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήταν σε αυτή τη συνάντηση που ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την παροχή βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα για την κατασκευή δορυφόρων.

Στη συνέχεια, η Σεούλ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν την Πιονγκγιάνγκ για αποστολή όπλων στη Μόσχα. Η Νότια Κορέα πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει «χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια με όπλα» στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Μια ομάδα ρώσων μηχανικών μετέβη στη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στις προετοιμασίες της εκτόξευσης, ανέφερε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap την Κυριακή, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...