608
Υπό πίεση εντός και εκτός των τειχών, ο Ερντογάν ψάχνει εναγωνίως στήριγμα | Reuters

Kαταρρέει δημοσκοπικά ο Ερντογάν – κινήσεις πανικού με εκλογικό νόμο και ανθρώπινα δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 12:33
Υπό πίεση εντός και εκτός των τειχών, ο Ερντογάν ψάχνει εναγωνίως στήριγμα
|Reuters

Kαταρρέει δημοσκοπικά ο Ερντογάν – κινήσεις πανικού με εκλογικό νόμο και ανθρώπινα δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 12:33

Σε κινήσεις πανικού, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ακόμα και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καταφεύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος και το κόμμα του, ΑΚΡ, που καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.

Τρία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ο τούρκος πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του το 2023.

Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός ΑΚΡ και MHP (Μπαχτσελί) έχει πια υποχωρήσει στο 45%  και οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του κόμματος του Ερντογάν δείχνει απίθανο να επιστρέψουν.

Οπως γράφει και το economico.gr, o Ερντογάν χάνει σταθερά λαϊκή υποστήριξη, αφού επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη, η λίρα έκανε «βουτιά» και δύο ιδρυτικά στελέχη του AKP έφυγαν για να ιδρύσουν αντίπαλα κόμματα.

Η στήριξη στο AKP, που κυβερνά αδιαλείπτως από το 2002, έχει πέσει στο 36%, από 42% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ακροδεξιό MHP συγκεντρώνει ποσοστό 8%, σύμφωνα με μια ανάλυση 15 πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Ο Ερντογάν υπόσχεται τώρα «βελτίωση της δημοκρατικής συμμετοχής» και στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονταν και οι μεγαλοστομίες κατά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χαλάρωση του πανεθνικού lockdown λόγω πανδημίας.

Ανάμεσα στις υποσχέσεις του «σουλτάνου» και οι αλλαγές στους εκλογικούς κανόνες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω. Τρεις πηγές του AKP, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατάτμηση μεγάλων, αστικών εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες. Οι εν λογω αλλαγές, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του AKP.

Ενδέχεται επίσης να μειωθεί στο 7% το όριο του 10%, το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει ένα κόμμα σήμερα για να μπει στη Βουλή. Μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε τους εθνικιστές εταίρους του Ερντογάν, αφού το ποσοστό τους έχει πέσει κάτω από το σημερινό όριο.

Το ποσοστό του 7% θα ήταν ωστόσο αρκετά υψηλό για να εμποδίσει την είσοδο στη Βουλή των κομμάτων Gelecek («Μέλλον») του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) του Αλί Μπαμπατζάν. Και τα δύο στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 2%.

Μία ημέρα μετά την επικριτική για την Αγκυρα επιστολή 170 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου προς τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, ο τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη ότι θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, καθώς και την ελευθερία της έκφρασης.

«Ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του», αναφώνησε από το βήμα εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που έχει βάλει πίσω από τα σίδερα της φυλακής αντιφρονούντες, πολιτικούς αντιπάλους και τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Κούρδων (βλ. υποθέσεις Ντεμιρτάς – Καβαλά).

Παρουσιάζοντας αυτό που ίδιος ονόμασε «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα με το σχέδιο εννέα σημείων, γνωστοποίησε ότι το τουρκικό καθεστώς θα επανεξετάσει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ίντερνετ.

Ανακοίνωσε, τέλος, τη σύσταση επιτροπής με αρμοδιότητα την επιτήρηση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές και την έκδοση ετήσιας έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

«Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας… είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Προς το παρόν, πάντως, η  Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την άμεση απελευθέρωση του φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικασθεί, και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...