Για ένα Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο «παραλυμένο από τους ιταλούς σοσιαλιστές» και για «ανατριχίλα στην πλάτη όλων, αξιωματούχων, βοηθών ακόμη και ευρωβουλευτών» κάνει λόγο στην κυριακάτικη La Repubblica ο Κλάουντιο Τίτο, ανταποκριτής της κεντροαριστερής ιταλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες.
«Το Qatargate είναι ένα από εκείνα τα σοκ που σε μια πόλη που κατακλύζεται από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, όπως οι Βρυξέλλες, μετατρέπεται αμέσως σε σεισμό. Oμως, ο μεγάλος φόβος είναι ότι από σήμερα ο σεισμός θα μπορούσε να μετατραπεί σε μεγασεισμό, ικανό να σαρώσει κάθε αντίσταση», προσθέτει.
Στην ανταπόκρισή του εξηγεί ότι «προς το παρόν οι σεισμικές δονήσεις φτάνουν μέχρι έξω από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γιατί; Επειδή η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ασυλία. Σχεδόν ολική. Και για να μπουν (οι αρχές) στις έδρες και στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου χρειάζεται ξεκάθαρη αιτία και εξουσιοδότηση από την προεδρία».
Αλλά στις Βρυξέλλες επικρατεί από την Παρασκευή μια ανησυχητική αμηχανία. «Μας έχουν παραλύσει οι Ιταλοί», δήλωσαν όλοι με όσους επικοινώνησε ο ιταλός δημοσιογράφος, για να τους ρωτήσει αν είχαν υποψιαστεί κάτι. Η παράλυση οφείλεται στην αναμονή. Ωστόσο, το μεσημέρι της Κυριακής, η βελγική εισαγγελία ανακοίνωσε πως τέσσερα άτομα, από τα έξι που τέθηκαν υπό κράτηση την Παρασκευή, προφυλακίστηκαν, κατηγορούμενα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Παρότι οι βελγικές αρχές δεν ανακοίνωσαν τα ονόματα των τεσσάρων συλληφθέντων, ούτε των δύο ατόμων που αφέθηκαν ελεύθερα, βελγικά και ελληνικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως μεταξύ τους περιλαμβάνεται η Εύα Καϊλή. Σε ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρεται επίσης πως με γνώμονα «το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν και ενδεχομένως κάποιοι να ανησυχούν πως στόχος των ερευνών είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων όσον αφορά την υπόθεση, ούτως ώστε στη συνέχεια η εισαγγελική αρχή «να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ζητήσει άδεια για το επόμενο βήμα: να εισέλθει στο κτίριο των Βρυξελλών και, αν χρειάζεται, και σε εκείνο του Στρασβούργου, με τη συνδρομή των γαλλικών αρχών, και να ελέγξει τα πάντα εξονυχιστικά».
Πέρα από τις συλλήψεις των τεσσάρων, προς το παρόν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αρχές έχουν απλώς σφραγίσει τα γραφεία ορισμένων κοινοβουλευτικών βοηθών και συνεργατών. «Για να προχωρήσουν παραπέρα, χρειάζονται κάτι άλλο, και αυτό το κάτι άλλο μπορεί να προκύψει από τις πληροφορίες των ανακρίσεων» εξηγεί ο Κλάουντιο Τίτο, αναφέροντας πως οι βέλγοι ερευνητές επαναλαμβάνουν συχνά ότι «τα μεγάλα κεφάλια είναι άλλα».
Μάλιστα, η ιταλική εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρεται στο ενδεχόμενο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ακόμη και ευρωβουλευτές, να χρηματίστηκαν, όχι μόνο από αξιωματούχους του Κατάρ, αλλά και του Μαρόκου. «Εδώ εισέρχεται στο παιχνίδι ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία. Κάποια δώρα και παροχές φέρεται ότι πέρασαν από τα χέρια του», γράφει o Πάολο Μπερίτσι στο ρεπορτάζ του. Οι έρευνες των βελγικών αρχών συνεχίζονται και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News