369
Η εθνική ομάδα γυναικών μπιτς χάντμπολ της Νορβηγίας με τη στολή την οποία είχε πληρώσει με πρόστιμο από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία | Norwegian Handball Federation

Καταργήθηκε επιτέλους η σεξιστική στολή για τις αθλήτριες του μπιτς χάντμπολ

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 14:00
Η εθνική ομάδα γυναικών μπιτς χάντμπολ της Νορβηγίας με τη στολή την οποία είχε πληρώσει με πρόστιμο από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία
|Norwegian Handball Federation

Καταργήθηκε επιτέλους η σεξιστική στολή για τις αθλήτριες του μπιτς χάντμπολ

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 14:00

Θρίαμβος για τη γυναικεία ομάδα μπιτς χάντμπολ της Νορβηγίας! Οχι, δεν κέρδισαν το χρυσό στους Ολυμπιακούς, αλλά κατάφεραν ίσως κάτι πιο δύσκολο: να πείσουν τη διεθνή ομοσπονδία του αθλήματος να αλλάξει τις σεξιστικές στολές που φορούσαν οι αθλήτριες.

Επειτα από γενική κατακραυγή εναντίον τους, που πήρε διαστάσεις και εκτός γηπέδων, τα μέλη της ομοσπονδίας αναγκάστηκαν να καταργήσουν τον κανονισμό που υποχρέωνε τις αθλήτριες να φορούν ένα μικροσκοπικό και αποκαλυπτικό μπικίνι στα ματς, τη στιγμή που επέτρεπαν στους άντρες να φορούν μακριά σορτς και αμάνικες μπλούζες.

Για τον σεξισμό στις στολές διαμαρτυρήθηκε τον Ιούλιο, η γυναικεία εθνική ομάδα της Νορβηγίας, που αρνήθηκε να βάλει το μπικίνι και φόρεσε πιο μακριά σορτς σε πανευρωπαϊκό τουρνουά στη Βουλγαρία.

Τότε, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ ήταν να επιβάλει πρόστιμο 1.500 ευρώ στην ομάδα, περιγράφοντας τις στολές των Νορβηγίδων ως «ακατάλληλο ρουχισμό».

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις διεθνώς και πολλοί καταφέρθηκαν εναντίον των σεξιστικών διακρίσεων της ομοσπονδίας. Ομοσπονδίες και οργανώσεις γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προτρέψει τους προέδρους της ευρωπαϊκής και της διεθνούς ομοσπονδίας να παραιτηθούν. Μέχρι και η διάσημη αμερικανίδα καλλιτέχνης Pink είχε επιτεθεί εναντίον της ομοσπονδίας και είχε προσφερθεί να πληρώσει αυτή το πρόστιμο για λογαριασμό των Νορβηγίδων, επικροτώντας την κίνησή τους.

Τρεις μήνες αργότερα, η διεθνής ομοσπονδία άλλαξε, «σιωπηλά», τον κανονισμό, και έτσι από μπικίνι τώρα οι αθλήτριες πρέπει να φορούν κολλητά σορτς μέχρι τη μέση των μηρών και αμάνικες μπλούζες.

Αριστερά, η παλιά στολή και δεξιά η νέα, για τις αθλήτριες του μπιτς χάντμπολ

Βέβαια, όπως σημειώνει ο Guardian, και πάλι υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με τους άνδρες αθλητές, καθώς αυτοί επιτρέπεται να φορούν φαρδιά και πιο μακριά σορτς, έως 10 εκατοστά πάνω από το γόνατο.

Πριν γίνει αυτό, τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί αθλητισμού από πέντε χώρες -Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία και Φινλανδία- έστειλαν επιστολή στη Διεθνή Ομοσπονδία Χάντμπολ, ζητώντας να καταργήσει τον παλιάς κοπής κανονισμό, «όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αθλητριών σήμερα, αλλά και για να στηρίξει και να ενθαρρύνει όλους τους αθλητές, ανεξάρτητα από το φύλο τους ή την προέλευσή τους, να παραμείνουν στο άθλημα».

Πάντως, απομένουν και άλλα σπορ με σεξιστικούς κανονισμούς στις στολές των αθλητριών, όπως ο στίβος, το τένις και το μπιτς βόλεϊ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...