213
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Βουλής της Λιβύης | REUTERS/Esam Omran Al-Fetori

Καταψήφισε η Βουλή της Λιβύης τη συμφωνία με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2020, 16:44
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Βουλής της Λιβύης
|REUTERS/Esam Omran Al-Fetori

Καταψήφισε η Βουλή της Λιβύης τη συμφωνία με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2020, 16:44

Το κοινοβούλιο της Λιβύης καταψήφισε το Σάββατο τη συμφωνία Τρίπολης – Ερντογάν για την στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον ψήφισε ομοφώνως για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.

Το αραβικό δίκτυο Al Arabiya ανέφερε ότι η Βουλή, που ελέγχεται από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατηγού Χαφτάρ, τάχθηκε υπέρ της ματαίωσης της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας της λιβυκής Βουλής ζήτησε μάλιστα να απαγγελθούν κατηγορίες για προδοσία στον Φαγιέζ αλ Σάραζ. Ακόμη, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το Σώμα θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κάλεσε τις αραβικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσουν την τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που αφορούσε και την ΑΟΖ, η τουρκική Βουλή έχει εγκρίνει την Πέμπτη, την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάραζ, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σαλέχ κατηγόρησε την Τουρκία για «αρπακτικές διαθέσεις» στη Λιβύη και τόνισε ότι ο Σάραζ «δεν είναι εξουσιοδοτημένος για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας».

Προειδοποιήσεις στην Τουρκία να μην στείλει στρατεύματα στην Λιβύη έχουν απευθύνει οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...