590
Στην οθόνη ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, στις 19 Δεκεμβρίου | REUTERS/Evelyn Hockstein

Καταπέλτης κατά Τραμπ το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 11:12
Στην οθόνη ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, στις 19 Δεκεμβρίου
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Καταπέλτης κατά Τραμπ το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 11:12

Λίγες ημέρες πριν από τη διάλυσή της, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε το τελικό πόρισμα της 18μηνης έρευνάς της για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Στην τελική της έκθεση, 845 σελίδων, η επιτροπή κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για «εγκληματική συμμετοχή σε μία συνωμοσία, στην οποία εμπλέκονται πολλά μέρη», με σκοπό να ανατρέψει τα νόμιμα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Τα εννέα μέλη της επιτροπής εξέτασαν περισσότερους από 1.000 μάρτυρες, σε 10 ακροαματικές διαδικασίες και συγκέντρωσε εκατομμύρια σελίδες εγγράφων.

Στους μάρτυρες, συγκαταλέγονται πολλοί στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου, στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και πολλοί από τους ταραξίες.

Οι μάρτυρες παρέθεσαν λεπτομερώς τις ενέργειες του Τραμπ τις εβδομάδες πριν από την εισβολή και τόνισαν πώς η ευρεία εκστρατεία πίεσης για την ανατροπή της ήττας του, στην οποία είχε επιδοθεί ο ίδιος, επηρέασε άμεσα όσους έσπασαν πόρτες και παράθυρα στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Η βασική αιτία της βάρβαρης εισβολής ήταν «ένας άνθρωπος», ο Τραμπ, ανέφερε κατηγορηματικά το πόρισμα, όπως σημειώνει η Telegraph.

Η «εξέγερση» απείλησε σοβαρά τη Δημοκρατία και «έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των αμερικανών νομοθετών», σύμφωνα με την επιτροπή.

Η πρώτη σελίδα του πορίσματος

Στον πρόλογο της έκθεσης, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, γράφει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν μια «ηχηρή έκκληση προς όλους τους Αμερικανούς: να φρουρούν με εγρήγορση τη Δημοκρατία μας και να δίνουν την ψήφο μας μόνο σε αυτούς που είναι ταγμένοι στην υπεράσπιση του Συντάγματός μας».

Τα οκτώ κεφάλαια του πορίσματος διηγούνται την ιστορία περιγράφοντας τις πολλές πτυχές του σχεδίου που επινόησαν ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του για να προσπαθήσουν να αποφύγουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι νομοθέτες περιγράφουν την πίεση που άσκησε ο Τραμπ στις πολιτείες, τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, τους νομοθέτες και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για να καταπατήσουν το εκλογικό σύστημα και να παραβιάσουν το νόμο.

Οι επαναλαμβανόμενοι, ψευδείς ισχυρισμοί του Τραμπ για ευρεία νοθεία στις εκλογές, επηρέασαν τους υποστηρικτές του, ανέφερε η επιτροπή, και ενισχύθηκαν μέσω των social media. O πρώην πρόεδρος «πάτησε» πάνω στη δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα, την οποία είχε καλλιεργήσει συστηματικά ο ίδιος τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του. Και δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει όταν κατέφυγαν στη βία και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έσπασαν πόρτες και παράθυρα και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο – REUTERS/Leah Millis/File Photo

Η έκθεση-καταπέλτης δημοσιεύεται ενώ ο Τραμπ έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και ενώ είναι αντιμέτωπος με πολλαπλές ομοσπονδιακές έρευνες, τόσο οικονομικής φύσης, όσο και για την κλοπή απόρρητων κρατικών εγγράφων από τον Λευκό Οίκο.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή επτά Δημοκρατικών και δυο Ρεπουμπλικανών κατέθεσε επίσημα την έρευνά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προτείνοντας να διερευνηθεί ο πρώην πρόεδρος για τέσσερα για τέσσερα διαφορετικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης εξέγερσης.

Οι ποινικές παραπομπές δεν έχουν νομική ισχύ, όμως αποτελούν την τελική δήλωση της εξεταστικής επιτροπής μετά από εντατικές έρευνες που κράτησαν 18 μήνες. Ποινική δίωξη εναντίον του μπορεί να ασκήσει μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αντιδρώντας στο πόρισμα, ο Τραμπ χαρακτήρισε τα μέλη της επιτροπής ως «κακοποιούς και απατεώνες» και τόνισε: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν με κυνηγούν, οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία συσπειρώνονται γύρω μου. Και αυτό με κάνει ακόμα πιο δυνατό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...