Ιδιαίτερα επικριτικό για το party-gate είναι το πόρισμα της Σου Γκρέι, που δόθηκε στη δημοσιότητα, το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βρετανία.
Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, ο Μπόρις Τζόνσον μετέβη στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ζήτησε ξανά συγγνώμη για τη συμπεριφορά τη δική του και των στελεχών της Ντάουνινγκ Στριτ και προανήγγειλε αλλαγές στη δομή του πρωθυπουργικού γραφείου.
Το εννεασέλιδο πόρισμα εξετάζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 16 πάρτι σε 12 ημερομηνίες, που έγιναν τα περισσότερα στην Ντάουνινγκ Στριτ και κάποια σε άλλα κρατικά και υπουργικά γραφεία, από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή σε μία περίοδο 20 μηνών, κατά την οποία, ίσχυαν είτε καθολικό lockdown είτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία.
Κάποια από αυτά μάλιστα, δεν είχαν αναφερθεί στον βρετανικό Τύπο έως τώρα, όπως αυτό που έγινε στις 14 Ιανουαρίου του 2021 με αφορμή την αναχώρηση δύο γραμματέων από το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ και ενώ αυστηρό lockdown είχε τεθεί και πάλι σε ισχύ, από τις 6 Ιανουαρίου.
Στο πόρισμα αναφέρεται και μία συγκέντρωση στο διαμέρισμα του Τζόνσον, στις 13 Νοεμβρίου του 2020, η οποία διερευνάται από την Σκότλαντ Γιαρντ. Ηταν το πάρτι το βράδυ της παραμονής της αποχώρησης του Ντόμινικ Κάμινγκς από την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο άλλοτε στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε αναφερθεί δημοσίως σε αυτό το πάρτι, για το οποίο ο Τζόνσον είχε ερωτηθεί και είχε δηλώσει ότι δεν το θυμόταν, «αλλά ακόμα και αν έγινε, είμαι σίγουρος ότι ακολουθήθηκαν όλες οι οδηγίες».
«Ολη η χώρα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Υπουργοί, σύμβουλοι και δημόσιοι λειτουργοί, στους οποίους είμαι περήφανη που ανήκω, ήταν μία ομάδα “κλειδί”, αφοσιωμένη σε αυτή την εθνική προσπάθεια», γράφει η Γκρέι.
«Ομως, όπως έχω σημειώσει, πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει ούτε να εξελιχθούν με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από αυτά τα γεγονότα, με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί άμεσα η κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να περιμένουν να ολοκληρωθεί η έρευνα της αστυνομίας», κατέληξε η Γκρέι, αναφερόμενη στην αντίστοιχη έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.
Από τα 16 πάρτι που διερεύνησε η Γκρέι, τα 12 είναι αντικείμενο και της αστυνομικής έρευνας.
«Τουλάχιστον κάποιες από τις συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν την πλήρη αποτυχία όσων εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης να τηρήσουν τα υψηλά πρότυπα που έπρεπε να τηρήσει ολόκληρος ο βρετανικός πληθυσμός εκείνη την εποχή.
»Φαίνεται πως μερικές φορές δεν λάμβαναν υπόψιν τι συνέβαινε σε όλη τη χώρα, κατά πόσο ήταν σωστό να γίνουν αυτές οι συγκεντρώσεις, ποιοι ήταν οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία και πώς θα φαίνονταν στον κόσμο», συνεχίζει η Γκρέι στο πόρισμα.
Τονίζει δε ότι κατά καιρούς υπήρξαν δείγματα κακής κρίσης και ανεπαρκούς ηγεσίας σε διάφορα γραφεία της Ντάουνινγκ Στριτ, ανάμεσά τους και του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου.
Τζόνσον: Ζητώ (ξανά) συγγνώμη
Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ενώπιον των βουλευτών, ότι «κατ’αρχάς, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τα πράγματα που δεν κάναμε σωστά και για τον τρόπο που χειριστήκαμε το θέμα».
Είπε επίσης, ότι καταλαβαίνει την οργή του κόσμου, τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε ζητήσει τρομερές θυσίες από το κοινό.
«Μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Πρέπει να δούμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη και να μάθουμε», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, είπε πως αποδέχεται πλήρως το πόρισμα και πάνω από όλα την σύστασή της ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αντλήσει διδάγματα από αυτό.
Για αυτό, είπε, θα προχωρήσει σε αλλαγές στη λειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και στη δημιουργία του «Γραφείου του Πρωθυπουργού», που θα διοικείται από έναν μόνιμο γραμματέα.
Πρόσθεσε ακόμα, ότι θα αλλάξουν οι κώδικες συμπεριφοράς των δημοσίων λειτουργών και των ειδικών συμβούλων.
Γκρέι: Πρόβλημα το αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ
Η Γκρέι επέκρινε επίσης την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στους χώρους εργασίας και πρόσθεσε ότι υπήρχαν εργαζόμενοι που ήθελαν να παραπονεθούν για τη συμπεριφορά συναδέλφων τους, αλλά δεν μπορούσαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Σου Γκρέι δεν περιλαμβάνονται ονόματα ή αποδείξεις που σχετίζονται με την έρευνά της. Αυτό οφείλεται στο ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία από την προηγούμενη εβδομάδα τής ζήτησε να τα παραλείψει, αφού έχει ξεκινήσει δική της έρευνα από την οποία μπορεί να προκύψουν ακόμη και νομικές ευθύνες.
Γεγονός που επισημαίνει με νόημα η Σου Γκρέι στη δική της έκθεση, λέγοντας πως έχει περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει όταν η αστυνομία θα έχει ολοκληρώσει την έρευνά της.
Σφυροκόπημα κατά του Τζόνσον και από την Τερέζα Μέι
Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, ξεκίνησε το σφυροκόπημα του Τζόνσον στα social media από βουλευτές της αντιπολίτευσης και από τον Κιρ Στάρμερ, ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος επανέλαβε ότι ο Τζόνσον δεν είναι ικανός για την πρωθυπουργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χορό των επικριτών προστέθηκε και η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε πως από το πόρισμα της Γκρέι συμπεραίνει ότι ο Τζόνσον είτε δεν γνώριζε τους κανόνες του lockdown είτε δεν τους είχε καταλάβει είτε νόμιζε ότι δεν ισχύουν για τον ίδιο και αναρωτήθηκε ποιο από όλα ισχύει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News