370
Δεν είναι ΜΕΘ ούτε υγειονομικό προσωπικό, αλλά εκλογικό τμήμα στη Βαρκελώνη και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής | REUTERS/Albert Gea

Καταλονία: Οι αυτονομιστές κέρδισαν έδαφος στις περιφερειακές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 13:50
Δεν είναι ΜΕΘ ούτε υγειονομικό προσωπικό, αλλά εκλογικό τμήμα στη Βαρκελώνη και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής
|REUTERS/Albert Gea

Καταλονία: Οι αυτονομιστές κέρδισαν έδαφος στις περιφερειακές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 13:50

Τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία ενίσχυσαν, την Κυριακή, την πλειοψηφία τους στο περιφερειακό κοινοβούλιο, τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης.

Μετά την καταμέτρηση του 80% και πλέον των ψηφοδελτίων, οι σοσιαλιστές με τον υποψήφιο του Πέδρο Σάντσεθ, τον πρώην υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ιγια, προηγούνται με 23,4% των ψήφων και 33 έδρες από τις 135 του καταλανικού κοινοβουλίου.

Ο Σοσιαλιστής Σαλβαδόρ Ιγια πανηγυρίζει τη νίκη του / Socialist Party of Catalonia (PSC) / Handout via REUTERS

Ομως, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεσμεύθηκαν γραπτώς να μην συνάψουν συμφωνία μαζί του, ο Ιγια δεν διαθέτει περιθώριο ελιγμών για να αναλάβει την προεδρία της Καταλονίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 53% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, σε αντίθεση με το 79% το 2017, όταν βέβαια δεν υπήρχε κορονοϊός. Ο φόβος για την πανδημία πάντως, φαίνεται πως κράτησε μακριά από τις κάλπες κυρίως τους Σοσιαλιστές, παρά τους ακροδεξιούς αυτονομιστές.

Πάντως, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεν φαίνεται να είναι σε θέση να διατηρήσουν την ηγεσία της περιφέρειας.

Με 33 έδρες για την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), 32 για το Μαζί για την Καταλονία (JxC) του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλος Πουτζντεμόν και εννέα για τους ριζοσπάστες του CUP, διαθέτουν 74 έδρες έναντι 70 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Ο καταλανός ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) Πέρε Αραγκόνες (αριστερά) και ο πρόεδρος του κόμματος, Οριόλ Χουνκουέρας / Alberto Estevez/Pool via REUTERS

Στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά και το υπερεθνικιστικό VOX με 8% και 11 έδρες.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Vox, Ιγκνάθο Γκαρίγκα – REUTERS/Jordi Puig

Θα πρέπει ωστόσο να ξεπεράσουν τις βαθιές διαφορές που εμφανίστηκαν μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης το 2017, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για μία κυβέρνηση.

Αποφασισμένος να σπάσει τον έλεγχο των αυτονομιστών, που βρίσκονται από το 2015 στην εξουσία στη Βαρκελώνη, ο Σάντσεθ είχε καλέσει τον Ιγια, μορφή της μάχης κατά της COVID-19 στην Ισπανία, να ηγηθεί των σοσιαλιστών.

Η περιφέρεια διοικείται τώρα από έναν συνασπισμό ανάμεσα στο JxC, σχηματισμό που πρεσβεύει την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη και το πιο μετριοπαθές ERC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...