474
Οι αντιδράσεις μαθητών και φοιτητών για την κλιματική αλλαγή πυκνώνουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο | Getty Images/Vladimir Vladimirov

Καταλήψεις σχολείων και ΑΕΙ στην Ευρώπη για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 15:34
Οι αντιδράσεις μαθητών και φοιτητών για την κλιματική αλλαγή πυκνώνουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο
|Getty Images/Vladimir Vladimirov

Καταλήψεις σχολείων και ΑΕΙ στην Ευρώπη για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 15:34

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα τεράστιο θέμα για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητοι απέναντι σε αυτό είναι οι νέοι. Με μπροστάρη τη σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η νέα γενιά των Ευρωπαίων αναζητά τρόπους πίεσης προς την εξουσία, ώστε να ληφθούν «πράσινα» μέτρα πριν να είναι αργά.

Ενα κύμα φοιτητικών καταλήψεων έχει κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη, ως μέρος μιας ανανεωμένης εκστρατείας διαμαρτυρίας των νέων ενάντια στην αδράνεια για την κλιματική κατάρρευση. Είκοσι δύο σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την ήπειρο έχουν καταληφθεί, ως μέρος μιας προτεινόμενης εκστρατείας διάρκειας ενός μήνα.

Στη Γερμανία, τα πανεπιστήμια που τελούν υπό κατάληψη είναι στο Βόλγενμπιτελ, στη Μαγδεμβούργη, στο Μίνστερ, στο Μπίλεφελντ, στο Ρέγκενσμπεργκ, στη Βρέμη και στο Βερολίνο. Στην Ισπανία, φοιτητές στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης οργανώνουν μαθήματα για την κλιματική κρίση, σημειώνει ο Guardian.

Στο Βέλγιο, 40 φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Στην Τσεχία, περίπου 100 φοιτητές κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταλήψεις είναι σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια του Λιντς, του Εξετερ και του Φάλμουθ.

Οι πιο ριζοσπαστικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου νέοι κατέλαβαν επτά σχολεία και δύο πανεπιστήμια. Την περασμένη εβδομάδα μαθητές ανάγκασαν ένα λύκειο να παραμείνει κλειστό για τρίτη μέρα, ενώ οι φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας έστησαν οδοφράγματα στο γραφείο του κοσμήτορα.

Νέοι διέκοψαν, επίσης, την κυκλοφορία στην πορτογαλική πρωτεύουσα, με αποκλεισμούς δρόμων, σε ένδειξη αλληλεγγύης στα ιδρύματα που είναι υπό κατάληψη. Η ριζοσπαστική αυτή ενέργεια έρχεται παρά τις σκληρές αντιδράσεις των δασκάλων ενός σχολείου, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία για να εκδιώξει τους μαθητές, που ξεκίνησαν τις καταλήψεις την περασμένη εβδομάδα.

Οι αποκλεισμοί και οι καταλήψεις αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης εκστρατείας υπό την αιγίδα της οργάνωσης «End Fossil: Occupy!» (Σταματήστε τα Ορυκτά Καύσιμα: Κάντε Καταλήψεις), η οποία στοχεύει να οικοδομήσει και να κλιμακώσει το νεανικό κίνημα αποχής για το κλίμα, που βρέθηκε στο ζενίθ του κατά τη διάρκεια των μαζικών κλιματικών κινητοποιήσεων του 2019.

Μια δήλωση της εκστρατείας αναφέρει: «Ριζοσπαστικοποιούμε το κίνημα για το κλίμα της νεολαίας με τακτικές και διεκδικήσεις. Καταλήψεις αντί για απεργίες. Τερματίστε την οικονομία των απολιθωμάτων αντί να “ακούτε την επιστήμη”. Η “End Fossil: Occupy!” αναζωπυρώνει τη φωτιά του κινήματος της νεολαίας για το κλίμα, που εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 2019».

Είναι η δεύτερη φορά που η εκστρατεία καλεί για κύμα καταλήψεων, με 50 σχολεία και πανεπιστήμια να καταλαμβάνονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων τριών όπου οι φοιτητές εκδιώχθηκαν βίαια από την αστυνομία. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι το προηγούμενο κύμα διαμαρτυρίας ώθησε το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης να καταστήσει υποχρεωτική μια ενότητα για το κλίμα και την οικολογική έκτακτη ανάγκη, για όλους τους φοιτητές.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι το τελευταίο κύμα θα ανακτήσει δυναμική και θα αναπλάσει το κλίμα ριζοσπαστισμού του Μαΐου του 1968, όταν οι αντιιμπεριαλιστικοί καταληψίες φοιτητές στο Παρίσι ενώθηκαν με απεργούς εργάτες και προκάλεσαν ένα κύμα εξέγερσης σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...