Μόνο μία λύση έχουν οι Βρετανοί, ώστε να αποφύγουν τα δεινά και τις ταλαιπωρίες που σχετίζονται με το Brexit: να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκεί δηλαδή όπου ανήκουν. Ανεξάρτητα από τις τρέχουσες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες (της περασμένης Τρίτης, της Τετάρτης, της Πέμπτης ή όποιας άλλης ημέρας), «το Brexit αψηφά όλη τη λογική, και η λογική είναι το λαμπρότερο πετράδι στο βρετανικό στέμμα».
Ο Μπέπε Σεβερνίνι της Corriere della Sera, με εμπειρία πολλών δεκαετιών στα βρετανικά πράγματα όπως λέει ο ίδιος, κυκλοφορεί στο Λονδίνο, μιλάει με βρετανούς και ξένους δημοσιογράφους και καταγράφει «τη φάρσα που ζει μια κουρασμένη χώρα, στα πρόθυρα της νευρικής κατάρρευσης».
Ετσι ακτινογραφεί τη Βρετανία του σήμερα: «Δεν είναι πανικός αυτός, δεν είναι θυμός, δεν είναι καν απογοήτευση: κάποιος που περιδιαβαίνει στο Λονδίνο οσφραίνεται την κόπωση» γράφει. «Η βρετανική κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει, και το έθνος δεν μπορεί να απεμπλακεί από μια κατάσταση την οποία πολλοί σχολιαστές, χωρίς να ξέρουν τι άλλο να πουν, χαρακτηρίζουν ‘‘μακάβρια’’».
Οι πολίτες είναι στο κέντρο των παρατηρήσεών του: «Πολλοί πλέον -οι περισσότεροι- συνειδητοποιούν ότι εξαπατήθηκαν το 2016 από τα ψέματα όσων πρότειναν το Brexit, αλλά και από την ατσαλοσύνη εκείνων που το απέρριψαν. Μα για τον Ντέιβιντ Κάμερον πέρα βρέχει… Κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσει η χώρα. Εγκαταλείποντας την Ενωση ατάκτως; Με κάποια παράταση; Μήπως θα γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα;»
Ο ιταλός δημοσιογράφος συγκρίνει Ιταλούς και Βρετανούς και κρίνει ότι οι δεύτεροι παίρνουν τα (πολιτικά) πράγματα πολύ στα σοβαρά: «Οι βρετανοί ψηφοφόροι μπορεί να μην το παραδέχονται αλλά πιστεύουν στον επαγγελματισμό των κυβερνητών τους. Για αυτούς λοιπόν το πολιτικό θέαμα που βλέπουν τρία χρόνια τώρα είναι ενοχλητικό. Είναι ερασιτεχνισμός, δηλαδή κάτι ασυγχώρητο για τους Αγγλους». Ενα έθνος που θέλει να λογαριάζεται για ψύχραιμο, γράφει, βρίσκεται στα πρόθυρα της νευρικής κατάρρευσης.
Το τρέχον πολιτικό χάος της Βρετανίας συνθέτουν οι προσωπικές φιλοδοξίες (η μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι), η σύγχυση (οι αμφιταλαντεύσεις των Εργατικών και του Τζέρεμι Κόρμπιν προσωπικά) και η ασύστολη προπαγάνδα (μόλις την περασμένη Τρίτη ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να είναι αποικία της Ευρωπαϊκής Ενωσης»).
Η ουσία όμως είναι αλλού γράφει ο Σεβερνίνι: «Η χώρα είναι παράλυτη, αφού η ατελείωτη διαμάχη για το Brexit εμποδίζει την κανονική λειτουργία της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες στοιχείο, το οποίο δεν τελειώνει με την ψηφοφορία της Τρίτης ούτε με αυτές του σήμερα και του αύριο. Σε περίπτωση εξόδου από την Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διαπραγματευτεί μια πολύ μεγάλη σειρά διμερών συμφωνιών σε όλους τους τομείς. Και η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να τις ψηφίσει όλες, μία προς μία. Ενας εφιάλτης του οποίου το τέλος δεν διακρίνεται».
Μόνη λύση: οι Βρετανοί «μένουν Ευρώπη» και κατ’ αυτόν τον τρόπο τελειώνει η φάρσα του Brexit …
Το Ηνωμένο Βασίλειο -τόσο κουρασμένο από τον παραλογισμό και από τον εφιάλτη των πολιτικών ερασιτεχνισμών- πρέπει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπου τον κατατάσσουν η ιστορία του, ο χαρακτήρας του και οι αξίες του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News