802
Κύματα σφυροκοπούν τον φάρο Γκουρί, καθώς η καταιγίδας Κιατάν κάνει το πέρασμά της από τη Νορμανδία | REUTERS/Pascal Rossignol

Καταιγίδα Κιαράν: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2023, 19:53
Κύματα σφυροκοπούν τον φάρο Γκουρί, καθώς η καταιγίδας Κιατάν κάνει το πέρασμά της από τη Νορμανδία
|REUTERS/Pascal Rossignol

Καταιγίδα Κιαράν: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2023, 19:53

Σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους είχε στοιχίσει τη ζωή μέχρι την Παρασκευή η καταιγίδα Κιαράν, η οποία φθάνει και στη χώρα μας αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Από αυτούς, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τοσκάνη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς η καταιγίδα προκάλεσε καταστροφές στην κεντρική και βόρεια Ιταλία. Ποταμοί υπερχείλισαν και δρόμοι βρέθηκαν κάτω από πολύ νερό. Οι άνθρωποι απομακρύνονταν από τα σπίτια τους με φουσκωτά σκάφη σε πολλές περιοχές και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Η Eντσα Καρφάνιο στέκεται στο πλημμυρισμένο διαμέρισμά της μετά την καταιγίδα Τσιάραν, στο Κάμπι Μπισέντζο, στην περιοχή της Τοσκάνης (REUTERS/Yara Nardi)

Ομως πριν φτάσει στην Ιταλία η καταιγίδα, που έφερε καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που άγγιξαν τα 16 μποφόρ, πέρασε από πολλές χώρες της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον επτά νεκρούς και πολλούς τραυματίες και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και τεράστια προβλήματα στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές.

Ιταλοί πυροσβέστες σε διασωστική αποστολή στην Τοσκάνη  (Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS)

Eνας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο διαμέρισμα Εν της βόρειας Γαλλίας, είχαν ανακοινώσει οι Αρχές την Πέμπτη, ενώ περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση, συμπεριλαμβανομένου περίπου του μισού πληθυσμού της Βρετάνης, γράφει ο Τζον Χένλεϊ στον Guardian.

Κύματα προσκρούουν στον κυματοθραύστη του λιμανιού στο Γκουρί στη Νορμανδία (REUTERS/Pascal Rossignol)

Στη νήσο Τζέρσεϊ, ανάμεσα στις βόρειες ακτές της Γαλλίας και τις νότιες ακτές της Αγγλίας, μια κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που ένα παράθυρο σπιτιού «ανατινάχτηκε» προς τα μέσα. Στο δωμάτιο βρισκόταν μια γυναίκα με το παιδί της, που κοιμόταν δίπλα της. Η γυναίκα το άρπαξε και απομακρύνθηκαν αμέσως από το σημείο.


Ενας 70χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στη Χάβρη πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, σε ένα ατύχημα που σύμφωνα με την αστυνομία συνδέεται με τους ανέμους-ρεκόρ της καταιγίδας Κιαράν, ενώ στην Ισπανία μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν έπεσε πάνω της ένα δέντρο στο κέντρο της Μαδρίτης, και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Εντονες βροχοπτώσεις αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί, καθώς η καταιγίδα Κιαράν πλήττει τις βόρειες ακτές της χώρας (REUTERS/Vincent West)

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κέντρο της Γάνδης, στο Βέλγιο, αφού χτυπήθηκαν από κλαδιά που έπεσαν από δέντρα. Το ένα από τα θύματα ήταν πέντε ετών και το άλλο μια 64χρονη Γερμανίδα τουρίστρια. Ενας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά στο λιμάνι της Αμβέρσας, όταν ένας ψηλός τοίχος υποχώρησε από τους δυνατούς ανέμους, ανακοίνωσαν οι Αρχές, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο.

Παραλία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας στο Μπλάνκενμπερτζ του Βελγίου (REUTERS/Yves Herman)

Στην Ολλανδία, ένα άτομο καταπλακώθηκε μέχρι θανάτου από δέντρο στο Βένρεϊ της νότιας επαρχίας Λίμπουργκ, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον άλλοι 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ιπτάμενα συντρίμμια σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον τρεις σοβαρά.

Η γερμανική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι μια 46χρονη γυναίκα από τη Βαυαρία που έκανε οικογενειακές διακοπές με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους σκοτώθηκε από πτώση δέντρου ενώ έκανε πεζοπορία κοντά στο Ράμελσμπεργκ, στα βουνά Χαρτζ.

Ισχυρές πλημμύρες περιβάλλουν έναν σταυρό στο Σλέσβιχ της βόρειας Γερμανίας: η ακτή της Βαλτικής Θάλασσας επλήγη από ισχυρές καταιγίδες (REUTERS/Fabian Bimmer)

Καθώς τεράστια κύματα έπλητταν γαλλικά λιμάνια και ακτές, 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά πυροσβέστες, τραυματίστηκαν από πτώσεις δέντρων, κυρίως στη Βρετάνη, όπου οι Αρχές στο Φινιστέρ κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τους ανέμους, ταχύτητας άνω των 16 μποφόρ.

Ενα πεσμένο δέντρο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας Κιαράν στη Βρετάνη (REUTERS/Benoit Tessier)

Οι τοπικές αρχές έκλεισαν πάρκα, δάση και παραλίες, τα τοπικά δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν και όλοι οι δρόμοι στο Φινιστέρ έκλεισαν, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν, κυρίως από κατασκηνώσεις, και πολλά σπίτια εκκενώθηκαν στη Βρέστη μετά την ανατροπή ενός γερανού.

Περαστικοί παρατηρούν ένα κύμα να χτυπάει με μανία το τείχος του λιμανιού του Νιουχέιβεν, καθώς η καταιγίδα Κιαράν μαίνεται στις αγγλικές ακτές (REUTERS/Peter Cziborra)

Η καταιγίδα Κιαράν, η οποία ακολουθεί την καταιγίδα Μπαμπέ, πριν από δύο εβδομάδες, καθοδηγείται από ένα ισχυρό ρεύμα πίδακα που σαρώνει τον Ατλαντικό, εξαπολύοντας ισχυρές βροχές και ανέμους-ρεκόρ, που έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες στη Βόρεια Ιρλανδία και σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...