338
Ο βαυαρός κληρικός Γιόζεφ Ράτσινγκερ σε ένα καρέ του 2011, όταν ήταν ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ | EPA/CLAUDIO ONORATI

Καταγγέλλουν τον προηγούμενο πάπα για ομερτά υπέρ παιδεραστών

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 17:35
Ο βαυαρός κληρικός Γιόζεφ Ράτσινγκερ σε ένα καρέ του 2011, όταν ήταν ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄
|EPA/CLAUDIO ONORATI

Καταγγέλλουν τον προηγούμενο πάπα για ομερτά υπέρ παιδεραστών

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 17:35

Οι παιδεραστικές πομπές των καθολικών κληρικών αγγίζουν ακόμη και τον λεγόμενο «επίτιμο πάπα» Βενέδικτο ΙΣΤ, κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος, όταν ήταν καρδινάλιος Μονάχου, δηλαδή προτού καθίσει στον θρόνο του Βατικανού, είχε γνώση αυτών των περιστατικών, σύμφωνα με σκανδαλιστική αποκάλυψη της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Ο Ράτσινγκερ υπήρξε ο 265ος πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά παραιτήθηκε από το αξίωμά του το 2013.

Μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι καταγγελίες της Zeit, ο προσωπικός γραμματέας του τις διέψευσε.

Το στόρι είναι το εξής: ένας πρωταγωνιστής τέτοιων σεξουαλικών σκανδάλων στη Γερμανία, κάποιος ιερωμένος ονόματι «Peter H.» μετατέθηκε από τη έδρα του στην περιφέρεια του Ράτσινγκερ και στην ουσία ετέθη υπό την προστασία του, αν και τον βάραιναν κατηγορίες για δεκάδες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων μεταξύ 1973 και 1996 – δηλαδή ο μετέπειτα πάπας και νυν «επίτιμος» κατηγορείται για προσπάθεια κουκουλώματος ενός μεγάλου σκανδάλου και για επιβολή σιωπητηρίου στην Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας.

Ο γραμματέας του Ράτσινγκερ δήλωσε ότι η ανάγνωση της υπόθεσης από την Zeit –η οποία, σημειωτέον, επικαλείται και έγγραφα– είναι εντελώς λανθασμένη επειδή ο Ράτσινγκερ «δεν γνώριζε τίποτε όσον αφορά τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ο ιερέας».

Πάντως για τέτοιες εξευτελιστικές για την Καθολική Εκκλησία υποθέσεις διεξάγεται έρευνα στη Γερμανία κατ’ εντολήν του καρδιναλίου του Μονάχου, ο οποίος κατείχε τη θέση από το 2007 αλλά υπέβαλε παραίτηση τον περασμένο Ιούνιο (ο πάπας Φραγκίσκος, ωστόσο, την απέρριψε).

Ενα δικηγορικό γραφείο, λοιπόν, έχει αναλάβει την υποχρέωση να ψάξει σε διάφορα αρχεία στοιχεία για κακοποιήσεις παιδιών, και μάλιστα για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο, από το 1945 έως το 2019. Ομως η –μη αποδεκτή, έστω– παραίτηση του καρδιναλίου Μονάχου εξελήφθη από τα media σαν εκ μέρους του αποδοχή ότι η Καθολική Εκκλησία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να περιορίσει ή να εξαλείψει τα σκάνδαλα στους κόλπους της.

O σημερινός πάπας, ωστόσο, έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι ο τρόπος με τον οποίο το Βατικανό αντιμετώπισε κατά το παρελθόν τα σκάνδαλα ήταν καταστροφικός (και για το ίδιο). Και ότι στο εξής θα ρίχνεται άπλετο φως σε τέτοιες περιπτώσεις, παλιές και τυχόν νέες, αφού καμία συγκάλυψη δεν θα υπάρξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...