464
Αφρικανοί στο Σφαξ αμέσως μετά την επέμβαση της Ακτοφυλακής της Τυνησίας, τον περασμένο Απρίλιο – ήθελαν να καταπλεύσουν στην Ιταλία αλλά δεν τα κατάφεραν | REUTERS/Jihed Abidellaoui

Καταγγέλλουν την Τυνησία για πογκρόμ αφρικανών μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 16:50
Αφρικανοί στο Σφαξ αμέσως μετά την επέμβαση της Ακτοφυλακής της Τυνησίας, τον περασμένο Απρίλιο – ήθελαν να καταπλεύσουν στην Ιταλία αλλά δεν τα κατάφεραν
|REUTERS/Jihed Abidellaoui

Καταγγέλλουν την Τυνησία για πογκρόμ αφρικανών μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 16:50

Καθώς οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τυνησίας για το μνημόνιο περί μετανάστευσης εξελίσσονται, κυκλοφορούν στο web διάφορα βίντεο από τον λιμένα Σφαξ που δείχνουν ότι η αραβική χώρα κακομεταχειρίζεται τους αφρικανούς επίδοξους μετανάστες που συρρέουν εκεί. Οι σχετικές καταγγελίες που συνοδεύουν τα βίντεο επικεντρώνουν σε ξυλοδαρμούς, περίεργες απελάσεις, ακόμη και σε πογκρόμ μαύρων από την Υποσαχάρια Αφρική. Αυτά έγραψε η Repubblica, η οποία θύμισε ότι πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σάγιεντ χαρακτήρισε αυτούς τους μετανάστες «ανεπιθύμητα πρόσωπα» επειδή «συμβάλλουν σε σχέδιο αλλαγής της αραβικής ταυτότητας της χώρας». Από αυτό το πογκρόμ, σχολίασαν οι Ιταλοί, ακόμη και τα μικρά παιδιά δεν γλιτώνουν.

Σκηνή από το βίντεο της Republica: με την απειλή του ξυλοδαρμού οι Αφρικανοί έχουν ριχτεί κατάχαμα

Το ιταλικό ενδιαφέρον για την υπόθεση είναι εύγλωττο, καθώς από το Σφαξ καταφθάνουν καθημερινώς στη Λαμπεντούζα πλοιάρια με Αφρικανούς. Η Repubblica δημοσίευσε και ένα βίντεο που «δείχνει ομάδες Αράβων με ραβδιά, ξύλα και κλομπ να εισβάλλουν σε σπίτια μαύρων και να τους απειλούν, να τους δέρνουν, να τους κυνηγούν στον δρόμο όπου τους ρίχνουν κατάχαμα και τους ξυλοκοπούν ακόμη και με μαστίγια». Οι άνθρωποι του ΟΗΕ που παρακολουθούν τη μετανάστευση στην κεντρική και δυτική μεριά της Μεσογείου λένε ότι «η Τυνησία δεν έχει την ικανότητα να επαληθεύσει όλες αυτές τις καταγγελίες, πάντως η βία του όχλου είναι αξιοθρήνητη και πρέπει να σταματήσει». Και υπογραμμίζουν ότι οι συμφωνίες περί μετανάστευσης με την Τυνησία «εξαρτώνται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών».

Στη Σαχάρα χωρίς νερό και φαγητό

Το τυνησιακό κράτος οργανώνει και εντελώς παράνομες απελάσεις, έγραψαν οι Ιταλοί, αφού «μεταφέρει με λεωφορεία στα σύνορα με τη Λιβύη τους επίδοξους μετανάστες και από εκεί τους αμολάει στην έρημο, χωρίς νερό και φαγητό». Μάλιστα επισήμανε ότι «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καταγγέλλουν πως τα αστυνομικά όργανα παίρνουν τα κινητά τηλέφωνα των μεταναστών ώστε να μην μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, ούτε να καταγράψουν σε βίντεο τη βία και την κακομεταχείριση». Συμπλήρωσε, δε, ότι μεταξύ όλων αυτών των απελαθέντων «υπάρχουν και πρόσφυγες καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ και από τον Ερυθρό Σταυρό». Οι διεθνείς φορείς «ενημερώνονται για τέτοια περιστατικά από τυνήσιους ακτιβιστές».

Κατόπιν αυτών, «το κλίμα είναι βαρύ και θα χειροτερέψει». Οπως λένε οι ίδιοι οι τυνήσιοι αξιωματούχοι, «μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα εκδιωχθούν έως και 4.000 άτομα». Οι αλληλέγγυοι στους Αφρικανούς ακτιβιστές, από πλευράς τους, ισχυρίζονται ότι «οι περισσότεροι μετανάστες ουδέποτε πάτησαν το πόδι τους στη Λιβύη, και τώρα κινδυνεύουν να καταλήξουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται εκβιαστικά ως μέσο απόσπασης χρημάτων ή κυριολεκτικής υποδούλωσης για κάποιο διάστημα». Οι Βρυξέλλες σχολίασαν και αυτές ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τυνησία «βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών» και έστειλαν μήνυμα στην Τύνιδα ότι «μελετούν σχέδιο βοήθειας για τη χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...