1115
| Shutterstock

Καταγγελία βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Το υπνωτικό χάπι, οι επιχειρηματίες, το πρωτοχρονιάτικο πάρτι

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 20:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2022, 14:00
|Shutterstock

Καταγγελία βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Το υπνωτικό χάπι, οι επιχειρηματίες, το πρωτοχρονιάτικο πάρτι

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 20:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2022, 14:00

Διαστάσεις —και πολιτικές αλλά όχι μόνο— πήρε το Σάββατο η καταγγελία για βιασμό μιας 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι αμέτρητες αναρτήσεις στα social media και σε δημοφιλείς λογαριασμούς στο Instagram και το Twitter, ανέδειξαν στο πανελλήνιο μια υπόθεση που αρχικά  διέλαθε της προσοχής ακόμα και του τοπικού Τύπου.

Πρόκειται για μια υπόθεση που συνέβη το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε γράψει στις 2 Ιανουαρίου 32 λέξεις:

Βιασμό σε βάρος της κατήγγειλε μία 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου συνέλαβαν για την υπόθεση τα ξημερώματα της Κυριακής έναν 27χρονο, ενώ διενεργείται προανάκριση για το περιστατικό.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το θέμα άρχισε να κυκλοφορεί ευρύτερα στα social media, μέσα από αναρτήσεις αρκετών γνωστών προσωπικοτήτων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης — ένας από αυτούς ήταν και ο Ηλίας Γκιώνης, ο οποίος είχε αποκαλύψει την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου των Ράδιο Αρβύλα.

Μέσα από καταγγελίες που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας έγινε γνωστό ότι ο καταγγελλόμενος βιασμός έγινε κατά τη διάρκεια ενός πρωτοχρονιάτικου πάρτι σε πολυτελές ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης στο οποίο συμμετείχαν γνωστά ονόματα επιχειρηματιών της πόλης αλλά και της Αθήνας.

Δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, τα ελληνικά social media κατακλύστηκαν από σχετικές καταγγελίες και αναφορές για ένα νέο τρομακτικό περιστατικό ελληνικού #MeToo, καθώς εκτός των άλλων το θύμα φέρεται να ναρκώθηκε πριν το βιασμό.

Υπήρξαν και πολιτικές αντιδράσεις. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου δήλωσε το Σάββατο:

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με αποτροπιασμό άλλο ένα περιστατικό βιασμού, αυτή τη φορά μιας 24χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, τα περιστατικά έμφυλης βίας, ενδοοικογενειακής ή άλλης, με θύματα κορίτσια και γυναίκες, δεν έχουν τελειωμό. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η κοινωνία αντιδρά. Ηδη στο διαδίκτυο υπήρξε θύελλα αντιδράσεων κατά των δραστών και ένα πολύ μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς το θύμα. Ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης και να μην υπάρξει συγκάλυψη, εξαιτίας των ισχυρών διασυνδέσεων που φαίνεται να έχουν τα πρόσωπα που καταγγέλλονται.

»Είμαστε ξεκάθαροι: Η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές οφείλουν και σε αυτήν την υπόθεση να εργαστούν χωρίς περισπασμούς, ανεξάρτητα από το στάτους των φερόμενων ως δραστών».

Από το Κίνημα Αλλαγής, μια μια καθυστέρηση, είναι η αλήθεια, η τομεάρχης Δικαιοσύνης Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε:

«H υπόθεση του πρόσφατου βιασμού στην Θεσσαλονίκη και οι καταγγελίες για κυκλώματα βιασμών, φέρνουν στην επιφάνεια την νοσηρότητα που υπάρχει στο υπογάστριο της κοινωνίας και τροφοδοτεί βιασμούς και σιωπή συγκάλυψης συχνά επώνυμων πρωταγωνιστών.

»Η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να διελευκανθεί μέχρι τέλους, να τιμωρηθεί κάθε ένοχος και να εξαρθρώσουν κυκλώματα που σχεδιάζουν και υλοποιούν παρόμοιες εγκληματικές δράσεις.

»Για να γίνει δυνατό κάτι τέτοιο χρειάζεται να σπάσει η σιωπή όλων, να πέσει φως σε κάθε πτυχή. Χωρίς αντίδραση και της κοινωνίας δεν μπορεί να μπει τέλος στον αρρωστημένο φαύλο αυτό κύκλο».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Οι αρχές οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους σε σχέση με τον καταγγελλόμενο βιασμό της 24χρονης στη Θεσ/νίκη ώστε οι θύτες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε το θύμα».

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, ο δικηγόρος της 24χρονης, επιβεβαίωσε πολλά από αυτά που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον Θανάση Ζιώγα, η νεαρή γυναίκα καταγγέλλει βιασμό από πρόσωπα που δεν τα γνώριζε.

Ο κ. Ζιώγας είπε ότι η κοπέλα αναφέρει ότι κλήθηκε σε ένα πάρτι σε επώνυμο ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου πήγε με μια φίλη και συνάντησε και μια άλλη γνωστή της εκεί. Στο πάρτι ήταν περίπου 10 άτομα μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι κοπέλες, κατά την περιγραφή της 24χρονης, παρέμειναν περίπου μιάμιση ώρα και έπειτα αναχώρησαν. Οι δύο από τις τρεις έφυγαν με δικό τους όχημα, αλλά επειδή η 24χρονη έμενε σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση αποφάσισε να πάρει το δικό της αυτοκίνητο.

«Καθώς έφυγε και έψαχνε το αυτοκίνητό της, ήταν ζαλισμένη και τηλεφώνησε στον κύριο που διοργάνωσε το πάρτι για λογαριασμό των Αθηναίων πελατών του ξενοδοχείου», σημείωσε ο κ. Ζιώγας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα, ο άνδρας αυτός της είπε να γυρίσει πίσω (στο ξενοδοχείο) και της είπε πως θα την βοηθήσει. Το τελευταίο που θυμάται πριν το black out που έπαθε ήταν ότι είδε τρεις αδύνατους άνδρες που την πλησίασαν στο ασανσέρ και άρχισαν να της πιάνουν κουβέντα.

Η κοπέλα, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, δήλωσε ότι της έριξαν υπνωτικό χάπι στο ποτό της ή μεγάλη δόση ποτού και χωρίς τη συναίνεσή της έγινε η σεξουαλική πράξη.

Το επόμενο πρωί ξύπνησε μόνη σε δωμάτιο του ξενοδοχείου χωρίς εσώρουχα ενώ είδε δίπλα της ανδρικά ρούχα. Όπως ανέφερε το makthes.gr, ιστότοπος της ιστορικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», η 24χρονη ξύπνησε την επόμενη ήμερα το πρωί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και δεν θυμόταν τίποτα — άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι κακό της συνέβη όταν βρήκε στο δωμάτιο κουτιά από φαρμακευτικά βοηθήματα για σεξουαλική διέγερση. Τότε, τηλεφώνησε στον άνδρα που την προσκάλεσε στο πάρτι και του ζήτησε εξηγήσεις για όσα συνέβησαν. Ο ίδιος φέρεται να της είπε «πάρε ταξί και έλα να με βρεις». Οταν η κοπέλα άρχισε να θυμάται, αποφάσισε να πάει στο αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλει ότι τη βίασαν.

Ο δικηγόρος της κοπέλας δήλωσε στην ΕΡΤ1 πως το θύμα είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, η κοπέλα ήταν θαμώνας του μαγαζιού στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτης του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στο πάρτι και έτσι έλαβε την πρόσκληση για να πάει στο ξενοδοχείο. Η ίδια εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την κατακραυγή που δέχεται στα social media, το μαγαζί στην Παραλιακή της Θεσσαλονίκης του οποίου οι ιδιοκτήτες φέρεται να εμπλέκονται στη διοργάνωση του πάρτι, δέχθηκε επίθεση από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου που έγραψαν με μπογιά στη βιτρίνα: «Ο ιδιοκτήτης είναι βιαστής».

To ertnews.gr, ανέφερε πως η 24χρονη κατέθεσε στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης ότι τρεις άνδρες τη νάρκωσαν και τη βίασαν σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου.

Ο 27χρονος που συνελήφθη και φέρεται ως ένας εκ των δραστών, κατέθεσε στην ανακρίτρια και σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε την κατηγορία του βιασμού. Ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας είπε στην ΕΡΤ1 ότι ο 27χρονος υποστήριξε ότι υπήρχε συναίνεση στη σεξουαλική πράξη. «Η ανάκριση συνεχίζεται» είπε ο κ. Ζιώγας. Με ομόφωνη απόφαση, ο νεαρός, ο οποίος είναι γόνος επιχειρηματικής οικογένειας, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Την ίδια ώρα, ένας ακόμη άνδρας με ανάρτησή του, την οποία στην συνέχεια κατέβασε, παραδέχτηκε ότι ήταν ένας από τους διοργανωτές του πάρτι και αυτός που πίεσε κοπέλες να συμμετάσχουν σε αυτό.

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς διοργανώσαμε εγώ και οι συνεργάτες μου, ένα πάρτι σε σουίτα γνωστού 5αστερου ξενοδοχείου της πόλης μας. Στη προσπάθεια να γίνει μια όμορφη βραδιά, πίεσα βλακωδώς νεαρές κοπέλες να παραστούν. Η κατάσταση παρεκτράπηκε κατά την διάρκεια της, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ψυχικά και σωματικά μια κοπέλα που γνωρίζω και ήμουν σαφώς η πιεστική αιτία για να παραστεί στο πάρτι. Το λιγότερο που έχω να πω είναι ότι οφείλω ένα τεράστιο συγγνώμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...