509
27 Σεπτεμβρίου 2022: οι φυσαλίδες και η δίνη στην επιφάνεια της Βαλτικής δείχνουν το σημείο βίαιης διάρρηξης του αγωγού | Nord Stream Danish Defence Command/Handout via REUTERS/File Photo

Καταγγελία ότι ήταν αμερικανικό το σαμποτάζ στον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 20:31
27 Σεπτεμβρίου 2022: οι φυσαλίδες και η δίνη στην επιφάνεια της Βαλτικής δείχνουν το σημείο βίαιης διάρρηξης του αγωγού
|Nord Stream Danish Defence Command/Handout via REUTERS/File Photo

Καταγγελία ότι ήταν αμερικανικό το σαμποτάζ στον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 20:31

Επικαλούμενος μόνο μία πηγή και αυτή ανώνυμη, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς ισχυρίστηκε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ευθύνεται για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream 2 – είπε ότι άνδρες του έκαναν σαμποτάζ υπό την κάλυψη μιας ναυτικής άσκησης του ΝΑΤΟ. Ο Λευκός Οίκος, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασε άμεσα χαρακτηρίζοντας την καταγγελία του Χερς «απολύτως ψευδή και κατασκευασμένη». Αντιθέτως, η Ρωσία έσπευσε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση.

Διεθνή Μέσα χαρακτήρισαν την καταγγελία του Χερς «συγκλονιστική», ιδίως επειδή ο καταγγέλλων διατείνεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή ανατίναξης του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η ιστορία του Χερς ανατρέπει τη μέχρι σήμερα κυρίαρχη εξήγηση του φαινομένου, ότι δηλαδή υπεύθυνοι της καταστροφής ήταν οι Ρώσοι. Και όχι μόνο: η Ρωσία πλέον εμφανίζεται ως θύμα συνωμοσίας και σαμποτάζ και ζητεί διεθνή έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Χερς, 85 ετών, είχε κερδίσει Πούλιτζερ για την αποκάλυψη της σφαγής που διέπραξαν οι αμερικανοί στρατιώτες στο χωριό Μάι Λάι του Βιετνάμ το 1969. Στη διάρκεια της καριέρας του εργάστηκε σε κορυφαία Μέσα των ΗΠΑ: στους New York Times, στο New Yorker, αλλά και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η φήμη του επλήγη από μη τεκμηριωμένα θέματα που ανέδειξε, λόγου χάρη ότι ο πρόεδρος της Συρίας Ασαντ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά αμάχων ή ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε πει ψέματα για τις συνθήκες θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν, του ηγέτη της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκε σε επιδρομή στο Πακιστάν.

Ο Χερς ανήρτησε την τελευταία καταγγελία του στο μπλογκ του, στην πλατφόρμα Substack. Εγραψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 δύτες των ΗΠΑ τοποθέτησαν βόμβες για να καταστρέψουν τον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Επικαλούμενος μόνο μία πηγή, την οποία δεν κατονόμασε, ο Χερς σημείωσε ότι Αμερικανοί έδρασαν στο περιθώριο της ναυτικής άσκησης του ΝΑΤΟ Baltops 22.

«Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην έκρηξη του Nord Stream» ήταν η άμεση απάντηση από το Πεντάγωνο. Οι ισχυρισμοί είναι «απολύτως  ψευδείς» ανακοίνωσε και η CIA. «Πλήρως κατασκευασμένο κείμενο» συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος. Οι έρευνες από τις σουηδικές και δανικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη ήταν πράξη δολιοφθοράς. Η υπόθεση που προέκυψε τότε, έριξε  την ευθύνη στη Ρωσία, ότι δηλαδή έδρασε δολίως ώστε να κατηγορηθεί η Δύση ή η Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ στοχοποιήθηκαν επειδή πριν από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ο πρόεδρός τους Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι τυχόν εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σημάνει «το τέλος του Nord Stream». Ομως, ο αμερικανός πρόεδρος εννοούσε ότι θα τελείωνε το σχέδιο της Μόσχας να πουλήσει στη Γερμανία φυσικό αέριο μέσω μιας νέας διαδρομής, σχολίασε η Repubblica.

Oπως ήταν αναμενόμενο, το άρθρο του Xερς έτυχε θετικής υποδοχής στη Ρωσία. «Εχουμε εκφράσει επανειλημμένως την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατέστρεψαν τον αγωγό φυσικού αερίου» είπε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι αποκαλύψεις πρέπει να γίνουν η βάση για κάποια διεθνή έρευνα, φέρνοντας τον Μπάιντεν και τους συνεργούς του στο εδώλιο» συμπλήρωσε ο Βιατσεσλάβ Βολοντίν, πρόεδρος της Δούμας, δηλαδή του ρωσικού Κοινοβουλίου, πιστός υποστηρικτής του Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...