529
| CreativeProtagon

Κατά του Ιράν και υπέρ (εμμέσως) της Ουκρανίας οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες 

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 09:35

Κατά του Ιράν και υπέρ (εμμέσως) της Ουκρανίας οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες 

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 09:35

Το Ισραήλ θέτει το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει στην υπηρεσία της Ουκρανίας: τις διαβόητες υπηρεσίες πληροφοριών του. Δεν παραβιάζει την ουδετερότητα, η οποία ώθησε τη χώρα να αποφύγει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στις δύο εμπόλεμες δυνάμεις, αλλά διατίθεται να δράσει ή μάλλον έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, ούτως ώστε να αποκαλυφθεί το ιρανικό δίκτυο εφοδιασμού της Ρωσίας με πολεμικό/στρατιωτικό υλικό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενους ισραηλινούς αξιωματούχους και έγγραφα του ισραηλινού ΥΠΕΞ, τις προηγούμενες εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση απέστειλε στις πρεσβείες της σε δεκάδες δυτικές χώρες, αλλά και σε ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, μια εμπιστευτική έκθεση όσον αφορά τον άξονα Μόσχας-Τεχεράνης.

Εως τον προηγούμενο μήνα το Ισραήλ απέφευγε να θίξει την ιρανική εμπλοκή (υπέρ της Ρωσίας) στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να αποφύγει τις εντάσεις με τη Μόσχα. Πλέον, ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της νέας κατασκοπευτικής και διπλωματικής προσπάθειας που ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, επιδιώκεται να αποκαλυφθεί η συνδρομή που παρέχει το Ιράν στη Ρωσία, ούτως ώστε να αυξηθεί η γενικότερη διεθνής πίεση προς στην Τεχεράνη.

Από την έναρξη του πολέμου οι Ιρανοί έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι αποστέλλουν όπλα στη Μόσχα, παρά τη συλλογή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων από τις δυτικές υπηρεσίες που αποδεικνύουν το αντίθετο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως την 20η Οκτωβρίου το ισραηλινό ΥΠΕΞ απέστειλε εμπιστευτική επιστολή στους πρεσβευτές της σε σημαίνουσες χώρες της Δύσης, ζητώντας τους να αρχίσουν να θίγουν το ζήτημα της μεταφοράς ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και της ενδεχόμενης μεταφοράς ακόμη και βαλλιστικών πυραύλων.

«Εκατοντάδες drones που κατασκευάστηκαν από εταιρείες της Ισλαμικής Δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν στους βομβαρδισμούς πόλεων της Ουκρανίας: ορισμένα αεροσκάφη που περισυλλέχθηκαν άθικτα έχουν επίσης εξεταστεί από ευρωπαίους δημοσιογράφους και υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες συντριμμιών που αποδεικνύουν την προέλευση τους. Τώρα υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσαν να φτάσουν (στη Ρωσία) ακόμη πιο τρομερά όπλα για να πλήξουν τον πληθυσμό: βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς, εναντίον των οποίων η αεράμυνα του Κιέβου κρίνεται άχρηστη», αναφέρει σχετικά η La Repubblica.

Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί  απέστειλαν στις ίδιες πρεσβείες και την έκθεση με στοιχεία που συνέλεξαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες όσον αφορά τη μεταφορά ιρανικών όπλων στη Ρωσία. Επιπρόσθετα, ο ισραηλινός πρέσβης στο ΝΑΤΟ παρέδωσε τη σχετική έκθεση στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενώ ανώτερος ισραηλινός διπλωμάτης μετέβη στις Βρυξέλλες για μια σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές. Οι Ισραηλινοί δεν παρέλειψαν, φυσικά, να ενημερώσουν και τη Μόσχα, με τον ισραηλινό πρεσβευτή στη ρωσική πρωτεύουσα να ενημερώνει τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών για τις ανησυχίες της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με την Repubblica ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιδιώκουν, μάλιστα, τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη διασπορά των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και έχουν ήδη να μοιράζονται την ιδέα με τους συμμάχους του Ισραήλ. «Η διεθνής κοινότητα υποπτεύεται ότι το Κρεμλίνο ανταποδίδει τη βοήθεια με παροχές στρατηγικής σημασίας: σχέδια για την παραγωγή πιο εξελιγμένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μια συμφωνία για την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, όπως τα Sukhoi 35. Αλλά έγινε λόγος ακόμη και για την παράδοση πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιακών και των δικτύων υπολογιστών, συσκευών καθοριστικών για την καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων στο Ιράν, όπου το θεοκρατικό καθεστώς έχει ήδη συλλάβει 14 χιλιάδες άτομα», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...