266
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Χέλμουτ Κολ σε εκδήλωση το 2012 | EPA/WOLFGANG KUMM

Κατά της Μέρκελ ο γιος του Χέλμουτ Κολ: «Φταίει και αυτή για την αυτοκτονία της μητέρας μου»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2019, 19:59
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Χέλμουτ Κολ σε εκδήλωση το 2012
|EPA/WOLFGANG KUMM

Κατά της Μέρκελ ο γιος του Χέλμουτ Κολ: «Φταίει και αυτή για την αυτοκτονία της μητέρας μου»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2019, 19:59

Πυρά κατά της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο γιος του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ –και θεμελιωτή της ενωμένης Γερμανίας– κατηγορώντας την ότι ευθύνεται και αυτή για την αυτοκτονία της μητέρας του Χανελόρε Κολ το 2001.

Ο Βάλτερ Κολ, σε συνέντευξή του στο Zeit Magazin, είπε ότι «η κυρία Μέρκελ φέρει ένα όχι ασήμαντο μερίδιο για τον θάνατο της μητέρας μου».

Οπως εξήγησε, η μητέρα του στεναχωρήθηκε πολύ από τη συμπεριφορά της Μέρκελ –ακόμη τότε υψηλόβαθμου στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών-  όταν το 1999 ήλθε στο φως το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων στο κόμμα.

Η ομολογία του Χέλμουτ Κολ ότι το κόμμα δεν είχε δηλώσει στη Βουλή δωρεές ύψους εκατομμυρίων μάρκων προκάλεσε σοκ. Η Μέρκελ, από τη θέση της γενικής γραμματέως του CDU πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πολιτικό της μέντορα. Κατά κάποιο τρόπο ήταν μια πολιτική πατροκτονία. Λίγο αργότερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απομακρύνθηκε από την προεδρία του CDU, η Μέρκελ πήρε στα χέρια της τα ηνία και το 2005 έγινε καγκελάριος.

Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, ο Βάλτερ Κολ εξηγεί ότι τον πείραξε η «άθλια συμπεριφορά» της Μέρκελ που «θεώρησε παράπλευρη απώλεια τον πόνο της μητέρας μου».

Εξηγεί ότι η Μέρκελ γνώριζε ότι η ενέργειά της θα αναστάτωνε την οικογένεια Κολ. «Ποτέ δεν είπε δημοσίως “αφήστε την οικογένεια στην άκρη” αν και γνώριζε ότι η μητέρα μου ήταν βαριά άρρωστη», είπε.

Αλλά και η Χανελόρε Κολ θεωρούσε ότι επρόκειτο για προδοσία από την Μέρκελ, αν και η Κολ δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων. Ο γιος της λέει σήμερα ότι ότι συκοφάντησαν τη μητέρα του με τον χειρότερο τρόπο, «την αποκαλούσαν “πόρνη των μαύρων ταμείων”», πλήττοντας ανεπανόρθωτα την υπόληψή της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...