243
| INTIMEnews

Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για 120.000 ασθενείς – ποιους αφορά

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 11:46
|INTIMEnews

Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για 120.000 ασθενείς – ποιους αφορά

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 11:46

Tη δυνατότητα κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους, με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις (καρκινοπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπαθείς κ.ά.) προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο εισήχθη την Τετάρτη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε για σύστημα εφοδιασμού μέσω του οποίου «τα φάρμακα αυτά θα πηγαίνουν με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι ή στα νοσοκομεία όπου γίνεται η θεραπεία, προκειμένου να μην έχουμε ξανά πρόβλημα με ουρές ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

«Υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα», αναγνώρισε ο υπουργός, «διότι κάποια φάρμακα διατηρούνται στο ψυγείο (ψυχρής αλυσίδας), αλλά θα τα λύσουμε» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «01/01/24 θα είμαστε έτοιμοι».

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στο φύλλο της Τετάρτης, πρόκειται για σκευάσματα τα οποία σήμερα οι ασθενείς παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε πολλές περιπτώσεις διασχίζοντας πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν σε αυτά και συχνά περιμένοντας σε ουρές. Το σχέδιο νόμου τίθεται σήμερα προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Η εν λόγω διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι «για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων – φαρμακαποθηκών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...