Με έναν σύντομο πολιτικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και της δικής του εισόδου στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική ζωή της χώρας ξεκίνησε την ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης στο συνέδριο του Economist ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ήταν μία εκλογική χρονιά, κατά την οποία το κόμμα του φιλοδοξούσε να ηγηθεί «μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού», ωστόσο έχασε, και μάλιστα, εις διπλούν. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, έκανε μάλιστο λόγο για «μια ηχηρή νίκη για τον κ. Μητσοτάκη», η οποία ήρθε «μόλις δύο μήνες μετά την τραγική σύγκρουση τρένων που σκότωσε 57 ανθρώπους, κυρίως νέους που επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως επιθυμία του ήταν να παραμείνει στο τιμόνι.
«Αλίμονο, ο προκάτοχός μου, αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος του Σύριζα –παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, ήθελε να παραμείνει», ήταν τα ακριβή λόγια του.
Συνέχισε λέγοντας ότι «ο Αλέξης είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς μπήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ» και εκθείασε τα πεπραγμένα του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού: «Ανοιξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο, έβγαλε την χώρα από τρία αυστηρά πακέτα λιτότητας διατηρώντας παράλληλα το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τους ευάλωτους. Και όλα αυτά προστατεύοντας τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας και επιλύοντας ένα μακροχρόνιο ευρωπαϊκό ζήτημα στον Βορρά μας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τώρα στη Βόρεια Μακεδονία».
«Δύο μήνες αφότου ο Αλέξης αποφάσισε να αποχωρήσει, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για να τον διαδεχτώ», είπε ακολούθως, ερχόμενος στα της δικής πορείας.
«Δεν ήμουν μέλος του κόμματος και δεν ταίριαζα στο προφίλ της παραδοσιακής Αριστεράς –από την απασχόληση στην Goldman Sachs, και ως πρώην επιχειρηματίας και στέλεχος ναυτιλίας. Αλλά εκλέχτηκα, με μεγάλη διαφορά, ως αουτσάιντερ στην κούρσα, που κέρδισε τις εργατικές γειτονιές και τις αγροτικές περιοχές. Και αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της θέσης μου σήμερα: ότι όσοι έμειναν έξω από το λεγόμενο σύστημα, έβλεπαν σε μένα έναν σύγχρονο μαχητή, όχι μόνο για τα συμφέροντά τους, αλλά για το συλλογικό μέλλον της χώρας. Φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας για όλους τους Ελληνες –εγχώρια και διεθνώς– αλλά η πίστη μου είναι πάνω από όλα στους ανθρώπους που με αγκάλιασαν και με ώθησαν», αφηγήθηκε.
Ο κ. Κασσελάκης έκλεισε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος θα βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων «που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που λαχταρούν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, που είναι θαμμένοι σε στοίβες λάσπης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και με αμελητέα κρατική υποστήριξη».
Το όραμα του κ. Κασσελάκη, πάντως, δεν το συμμερίζεται ευρύ κομμάτι των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις για τον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ένα μάλλον όχι αμελητέο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο έχει έρθει σε σύγκρουση.
Λίγο πριν από την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο κ. Κασσελάκης είχε δώσει μία ακόμη «μάχη» στην Κουμουνδούρου, όπου συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, προκειμένου να αμβλυνθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στην παράταξη μετά τις παραπομπές των Φίλη, Δρίτσα, Σκουρλέτη και Τζουμάκα για διαγραφή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News