Ανοιγμα προς τον Παύλο Πολάκη με κοινό μέτωπο απέναντι στους «87» φάνηκε να αναζητά ο Στέφανος Κασσελάκης το βράδυ της Πέμπτης, βάσει τουλάχιστον των όσων έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και παρά το γεγονός ότι η προεδρία του αμφισβητήθηκε ευθέως από τον βουλευτή Χανίων.
Με την ανάρτησή του αυτή –όχι την πρώτη του είδους– ο Στέφανος Κασσελάκης «έδειξε» ως «εσωτερικό εχθρό» τα οκτώ στελέχη του κομματικού οργάνου που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και θεωρούνται συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ενώ κράτησε ήπιους τόνους απέναντι στον «αψύ Σφακιανό».
«Κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη» ανέφερε για τους επικριτές από το εσωτερικό του κόμματος. Και έσπευσε να διευκρινίσει: «Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα».
Σε μια παραδοχή, μάλλον, της αποδυνάμωσης της θέσης του, ο ίδιος θέλησε να επαναλάβει πως παραμένει στο τιμόνι. «Εκλέχτηκα πρόεδρος στην πιο δύσκολη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ. Και παραμένω πρόεδρος, τιμώντας την εντολή που μου έδωσαν τα χιλιάδες μέλη του κόμματος και προσπαθώντας καθημερινά να πείσω να μας ακολουθήσουν κι άλλοι, με τα λάθη μου αλλά με πάθος και δύναμη, για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας» δήλωσε.
«Το βλέμμα μου είναι στο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο» ανέφερε σε άλλο σημείο, περιγράφοντας, πιθανότατα, τον επόμενο σημαντικό σταθμό της εσωκομματικής σύγκρουσης. Στην οποία δεν επιθυμεί, λοιπόν, να έχει απέναντί του τον ανεξάρτητο βουλευτή.
Μέσω αυτής της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας «ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους» όπως το έθεσε, σε μια από τις πολλές αιχμές της ανάρτησης για τη λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα».
«Οποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος» κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης, πετώντας για άλλη μια φορά το γάντι προς τους «87».
Την εξέλιξη αυτή είχε προδιαγράψει, ουσιαστικά, η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου στα όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία λίγο νωρίτερα. Αν και ο πρόεδρος δέχθηκε επικρίσεις από δύο πλευρές, το επιτελείο του επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις των «87», αλλά όχι στον κρητικό βουλευτή.
Μέσω της ίδιας διαρροής, το βράδυ της Πέμπτης, η ηγεσία επαναλάμβανε άλλωστε ότι «ο πρόεδρος έχει ζητήσει έρευνα για τις καταγγελίες του κ. Πολάκη» για την Αθηνά Λινού, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με προηγούμενη κομματική ενημέρωση, όπως και με όσα είχε δηλώσει σχετικά η ίδια η βουλευτής.
Ολόκληρη η ανάρτηση:
Σήμερα το πρωί έβγαλα ένα βίντεο 11 λεπτών με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική προστασία.
Τις επεξεργαζόμασταν από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής φωτιάς που έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Και πιστεύω ότι πρόκειται για ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από τον πενταετή κύκλο της καταστροφής, των χαμένων περιουσιών και της αναξιοπρέπειας.
Σαν να μη βγήκαν. Σαν να μην ειπώθηκαν.
Γιατί επί σχεδόν έναν χρόνο οι προτάσεις μας επισκιάζονται από έναν εσωκομματικό πόλεμο χωρίς τέλος.
Δύο μήνες έμεινα ελεύθερος από καθημερινά βέλη στην πλάτη, για να δώσουμε τον αγώνα μας, και το μονοψήφιο ποσοστό των δημοσκοπήσεων, έγινε 15% στις Ευρωεκλογές. Και αυτό με ελάχιστους πόρους.
Και μετά, ξανά τα ίδια.
Μέχρι που σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία, την ώρα που ο κόσμος ανά τη χώρα αποδοκιμάζει τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη.
Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα.
Μιλάω για την ανακοίνωση – αποχώρηση των 8 της Πολιτικής Γραμματείας που αυτοτοποθετούνται στους 87.
Μία ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων.
Μιλούν για αποφάσεις που «ευτελίζουν το κόμμα» και ισχυρίζονται ότι δεν έφερα καμία πρόταση για τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι για ένα κόμμα που μειώθηκε η χρηματοδότησή του από τα 8 εκατ. ευρώ στα 4,3 εκατ. και στα ΜΜΕ πηγαίνουν τα 4 εκατ., η βιωσιμότητα απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Επειδή όμως ενδεχομένως να υπήρχε κάποια λύση που δεν είχα σκεφτεί, ζήτησα από τους 8 σε προηγούμενη συνεδρίαση, να φέρουν εναλλακτικό σχέδιο για τα ΜΜΕ. Φυσικά, δεν έφεραν τίποτα.
Αυτό όμως που μπορεί να υπάρξει ως λύση εκτάκτου ανάγκης αυτή τη στιγμή για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ, είναι η συντροφική συνεισφορά. Είπα σήμερα στα μέλη της Π.Γ.: “συνεισφέρετε με το μέγιστο ποσό που μπορείτε, και θα βάλω προσωπικά το διπλάσιο του συνόλου, προκειμένου να πληρωθούν μισθός και επίδομα αδείας”.
Αποχώρησαν και κατήγγειλαν.
Αρα τι θέλουν; Να σκάσει η οικονομική βόμβα που παρέλαβα στα χέρια μου;
Με εργαλειοποίηση εκ μέρους τους των απλήρωτων εργαζόμενων, που δεν τους σώζουμε ενώ τάχα μπορούμε; Όταν όμως δάνειζα χρήματα για να πληρωθεί το δώρο, ήταν «ντροπή για το κόμμα».
Στο δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, οι 8 των 87 πήραν θέση κατά της εισόδου του Προέδρου του κόμματος στη Βουλή, διότι όπως είπαν «το θέμα ανατροφοδοτεί την εσωστρέφεια!», ενώ για τις δεκάδες Νομαρχιακές που στέλνουν αιτήματα για την είσοδό μου στη Βουλή, γράφουν: «Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας».
Προσωπικό ενδιαφέρον δεν έχω για το θέμα. Διότι, ενώ αναγνωρίζω ότι σε κάθε κόμμα η είσοδος του προέδρου του στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας, δε θέλω να θέσω το Εγώ μπροστά. Αλλά ξέρω τι θα έπραττα στη θέση των άλλων επιλαχόντων, όπως και ξέρω ότι δε θα άφηνα την αξιωματική αντιπολίτευση να υποκύψει σε οποιονδήποτε εκβιασμό από κανέναν.
Το πρόβλημα όμως είναι αλλού:
Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν -ή έστω να μην εύχονται σε μία ανακοίνωση- την είσοδο του Προέδρου τους στη Βουλή;
Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη συνεισφέρουν για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα, όταν γνωρίζουν την τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος;
Πώς μπορεί –ακόμα– στελέχη να είναι εξαφανισμένα στην πύρινη καταστροφή και να ποστάρουν φωτογραφίες από τα χωριά τους, την ώρα που βρισκόμασταν επί πέντε μέρες στο πεδίο και από δομή σε δομή;
Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο σε δύο περιπτώσεις:
Όταν κάποιοι δε νιώθουν το κόμμα, κόμμα τους.
Όταν κάποιοι δε νιώθουν τον πρόεδρο, πρόεδρό τους.
Δυστυχώς, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Θα καλούσα τους 87, αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους «Μεγάλης Κεντροαριστεράς»;
Να το αποφασίσουν τώρα.
Με αξιοπρέπεια.
Αν, πάλι, θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα.
Είναι ό,τι πιο έντιμο μπορούν να κάνουν απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ταλαιπωρούμε άλλο τον κόσμο μας. Μην παίζουμε με την αγωνία του.
Έναν ολόκληρο χρόνο προσπαθούμε, με τους βουλευτές μας και τα στελέχη μας, με τα νέα πρόσωπα των think tank, με τα παιδιά του ευρωψηφοδελτίου που μας έκαναν περήφανους, να φτιάξουμε έναν Νέο ΣΥΡΙΖΑ. Της βάσης, των πολιτών, της κοινωνίας, της σύγχρονης Αριστεράς.
Με έναν στόχο απέναντι: το ανάλγητο, απαθές, διεφθαρμένο καθεστώς Μητσοτάκη.
Και κάθε φορά βρίσκω μπροστά μου ένα νούμερο. Οι 57, οι 6+6, οι 87, οι 8 των 87.
Λυπάμαι. Δεν έχω χρόνο – δεν έχει το κόμμα χρόνο, δεν έχει η χώρα χρόνο για αριθμούς και νούμερα.
Μπήκα μόνος στην πολιτική, δεν είμαι ομαδάρχης, δεν έχω φρουρά, ούτε τάση.
Και δε θα γίνω Πρόεδρος φρουράς ή τάσης.
Εκλέχτηκα Πρόεδρος στην πιο δύσκολη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Και παραμένω Πρόεδρος, τιμώντας την εντολή που μου έδωσαν τα χιλιάδες μέλη του κόμματος και προσπαθώντας καθημερινά να πείσω να μας ακολουθήσουν κι άλλοι, με τα λάθη μου αλλά με πάθος και δύναμη, για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας.
Το βλέμμα μου είναι στο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους.
Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος.
Προσωπικά, θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν με αξιοπρέπεια να αναμετρηθούμε με το Αύριο.
Θέμα ηγεσίας από Πολάκη
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης, ο Παύλος Πολάκης δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια παρερμηνείας της στάσης του.
«Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, που θα φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά. Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα. Και όσο τουλάχιστον με αφορά, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’ αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο χανιώτης βουλευτής στην τοποθέτηση του στην Πολιτική Γραμματεία.
Είχαν προηγηθεί επιθέσεις στην ηγεσία από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook, όπως και πολλές αναρτήσεις κατά της κυρίας Λινού.
Απαντώντας, δε, σε σχόλια υποστηρικτών του που τον καλούσαν να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία, ο Παύλος Πολάκης έγραψε: «Ολα στην ώρα τους»…
ΗΧΗΤΙΚΟ: Η αμφισβήτηση Πολάκη στο πρόσωπο του Κασσελάκη στη θυελλώδη συνεδρίαση της σημερινής ΠΓ και η πρόθεση διεκδίκησης της ηγεσίας.
Πηγή: https://t.co/GBLtflydN9 pic.twitter.com/gKG83KSLst
— Georghy Zhukov (@GeorghyZhukov) August 22, 2024
Η αντιπολίτευση των «87»
Στιγμές μετά το «επεισόδιο» με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη, έγινε γνωστό πως η εσωκομματική αντιπολίτευση των «87» (Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου) αποχώρησε από τη συνεδρίαση, διατυπώνοντας βαρύτερες και περισσότερο συγκεκριμένες αιχμές κατά του προέδρου.
Μέσω ενός κειμένου-καταπέλτη, οι «οκτώ» εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους, τόσο με την εισήγηση του Κασσελάκη για τα κομματικά ΜΜΕ όσο και για άλλες πολιτικές επιλογές, όπως η προσπάθεια του ίδιου να μπει στη Βουλή μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου.
Δεδομένης της στάσης των παραπάνω στελεχών αλλά και της απάντησης Κασσελάκη, παρατηρητές των εξελίξεων στην Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως η αποτροπή μιας νέας διάσπασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει πια αδύνατη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News